Andropauza - mužský prechod...

... trápi množstvo mužov okolo päťdesiatky, podobné prejavy majú aj ženy v období klimaktéria. Na príčine je úbytok testosterónu v mužskom organizme. Postupné zníženie hladiny testosterónu je okolo tridsiatky, ale výraznejší pokles muži pociťujú v 50. až 55. roku svojho života.

testosteron19

Tento pokles je sprevádzaný poruchami spánku, podráždenosťou, stavom vyčerpanosti a depresiami. Navyše každý muž má iný priebeh andropauzy vzhľadom na genetické predispozície a vonkajšie faktory (stres, zamestnanie, choroby). Z fyzických zmien dochádza k vypadávaniu vlasov, k zmene hmotnosti smerom nadol alebo nahor a k strate svalovej hmoty, ktorá sa môže znížiť až o 25%. Asi najviac mužov však trápi pri andropauze strata libida a problémy v sexuálnom živote.
Testosterón v období puberty pôsobí na tvorbu svalovej hmoty, rast ochlpenia, zmenu hlasu a zároveň ovplyvňuje chovanie. Vysoká hladina podnecuje k dominantnosti a agresivite. Nízka hladina testosterónu v krvi, zapríčiňuje podráždenosť, hašterivosť, slabú koncentráciu a už skôr spomínané obtiaže.

Pri týchto sprievodných problémoch je dôležitá diagnostika. V súčasnosti existuje metóda, ktorou lekári, pacientovi zmerajú hladinu pohlavných hormónov. Ženy v klimaktériu majú svoju substitučnú liečbu podávaním estrogénov, v tých prípadoch, ak to povoľuje ich zdravotný stav. Pre mužov je takáto substitučná liečba podávaním testosterónu ešte vo vývoji, ale výskumy potvrdili, že podaním mužského pohlavného hormónu sa znížili spomínané sprievodné obtiaže. Substitučná hormonálna liečba má aj kontraindikácie pri pacientoch s onkologickým ochorením, kardiovaskulárnymi chorobami a cukrovkou, chorobami obličiek a pečene.

Pomoc pri andropauze

Muži v období prechodu môžu zlepšiť svoj stav zmenou životného štýlu a stravovacích návykov. V prvom rade je nutné upraviť životosprávu. Do svojho jedálnička treba zaradiť stravu s obsahom zinku (strukoviny, orechy, hovädzie a hydinové mäso). Alkohol znižuje množstvo zinku a má toxický vplyv na semenníky, zároveň znižuje hladinu testosterónu aj u mužov, ktorí pijú zriedkavo. Pri obezite sa zvyšuje hladina estrogénu v mužskom tele, ktorý je príčinou nespokojnosti a podráždenosti. Na zmiernenie melanchólie a depresie užívajte B vitamín aj kyselinu listovú a myseľ vzpruží výťažok z ginko bilobyK zdravému životnému štýlu patrí aj pravidelný pohyb, ktorý pôsobí preventívne proti vzniku arteriosklerózy a k vyplaveniu hormónov šťastia – endorfínov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.