Rozhovor s dizajnérkou Vandou Gábrišovou

Napísal Ingrid Abrahámfyová 20. júl 2015

V dizajnérskej súťaži „Ortopedická pomôcka ako módny doplnok“ sa vyskytla práca, ktorá rozveselila každého porotcu.


Jej autorkou je Vanda Gábrišová.

femme: Vaše návrhy ortopedických korzetov a ortéz pre deti do 12 rokov sú presne také, aké by mali byť. Sú nápadité, rešpektujú vek i pohlavie nositeľa, sú zdravotne vyhovujúce, realizovateľné a ich výroba sa zmestí do finančného rozpätia, ktoré určuje zdravotná poisťovňa...

Vanda Gábrišová: Presne tieto body, ktoré ste vymenovali v otázke, sme si určili ako smerodajné, pretože sú  dizajnérskej tvorbe určujúce. Najprv sme si zadefinovali cieľového užívateľa a urobili prieskum, aby sme zistili, čo títo užívatelia majú radi, čo ich trápi pri nosení korzetu atď. V našom prípade to boli deti do dvanásť rokov. Vývojové korzety sú určené najmä dospievajúcim a my sme chceli zlepšiť ich vnímanie, pričom sme brali do úvahy, že pre deti je všetko „iné“ odstrašujúce a zahanbujúce. Chceli sme pomôcť deťom prostredníctvom prezlečenia sa za hrdinu,  aby nosili korzet bez strachu a s hrdosťou. Pri prvom návrhu sme narazili na problém s použitým loga Batmana a Spidermana, preto sme nápad prepracovali na hrdinu Neoprotu, teda usporiadateľa súťaže.

Foto: Súkromný archív Vanda Gábrišová

femme: Ste začínajúcou dizajnérkou, ako sa vám darí v zamestnaní?

Vanda Gábrišová: Už koncom štúdia som začala pracovať v dizajnérskej firme. Pri nedostatku miest v našom odbore to možno považovať za šťastie a určite som sa veľa naučila. Keď poviem, že robíme „retail design“, laikovi to asi veľa nepovie, ale v stručnosti to znamená, že navrhujeme a tiež realizujeme rôznorodé projekty od drobných návrhov až po veľké obchodné riešenia pre rôzne značky, väčšinou do zahraničia. V súčasnosti sa nám však darí spolupracovať aj s miestnymi zákazníkmi. Osobne sa najradsej venujem začiatočným fázam projektov ako sú dizajnérske workshopy, tvorba konceptov, brainstormingu - čo v našom prípade znamená tvorivé zhromažďovanie nápadov, hľadanie inšpirácie... Na záver urobím zhrnutie prezentácie pre zákazníka a predstavím výsledok aj s jednotlivými časťami a dôležitými fázami pri jeho zrode.


femme: Vyskúšali ste si štúdium doma i v zahraničí, porovnajte...

Vanda Gábrišová: Po obchodnej akadémii som sa vzpriečila rodičom a rozhodla som sa ísť študovať dizajn na STU v Bratislave, kde som aj obhájila bakalársku prácu. V prvom ročníku na magisterskom štúdiu som odišla „na Erasmus“ do Portugalska a nakoniec som v Lisabone strávila tri roky. Mala som šťastie na pedagóga André Gouveia, ktorý v tom čase zavádzal novinky v prístupe k dizajnu a všetkých svojou energiou motivoval k tvorivejšiemu prístupu v navrhovaní. Práca na semestrálnom projekte sa medzi Slovenskom a Portugalskom v zásade nelíši, rozdiel je práve v spomínanom tvorivom postupe a prístupe. V Portugalsku sme pracovali v skupinách, spolu sme robili prieskum v uliciach, veľa sme sa rozprávali, vyrábali a skúšali makety.  Každý z nás sa snažil nápad podporiť a vylepšiť. Na Slovensku som takýto prístup nezažila. Ďalší rozdiel bol v tom, že pokiaľ u nás som navštevovala technickú univerzitu, portugalská škola bola obdobou našej VŠVU. Preto som mohla pracovať v ateliéri keramiky, ktorej som doslova prepadla. Portugalsko je všeobecne známe svojou keramikou, hlavne kachličkami, ktoré zdobia fasády domov, a aj preto je v škole vychýrený keramický ateliér. Okrem toho, vždy som vyhľadávala rôzne súťaže, aj keď netrpím utkvelou predstavou, že musím nevyhnutne vyhrať. Aj „ortopedická“ súťaž ma zaujala a, oplatilo sa.


femme: Ako sa žije dizajnérom v Portugalsku?

Vanda Gábrišová: Aj keď je Portugalsko považované za chudobnejšiu európsku krajinu a krízu tam cítiť, z môjho pohľadu sa tam s prostriedkami hospodári inak, aspoň pokiaľ sa hodnotí výstavba, či úprava verejných priestorov alebo aj podpora projektov zameraných na ochranu a oživenie tradícií, tradičných remesiel a spolupráca s dizajnérmi.  Aj na škole bolo cítiť, že má viac prostriedkov ako naša, ale ten rozdiel rozhodne nebol priepastný. Keď som tam bola nedávno po roku, videla som obnovu parkov a výstavbu, ktorá vyzerá ináč ako sklobetónový mor, ktorý sa nám rozmáha po mestách, čo ma veľmi trápi. Ale aj  tam je ťažké nájsť si po skončení štúdia vyhovujúcu prácu. Našťastie, existuje štátny program so stážami, ktorý pomáha čerstvým absolventom v hľadaní práce. Všetci moji spolužiaci túto pomoc využili, čím získali prvú pracovnú skúsenosť.

Foto: Súkromný archív Vanda Gábrišová

femme: Čomu by ste sa chceli venovať, keby ste si mohli vybrať?

Vanda Gábrišová: Ako príklad by som mohla uviesť prácu, ktorú sme realizovali počas môjho študijného pobytu v zahraničí. Portugalci sa snažia zachovať svoje typické národné remeslá a podporujú rôzne aktivity na ich záchranu a rozvoj. V rámci jedného projektu boli zapojení aj študenti dizajnu, ktorí tvorili zmiešané dvojice domácich a zahraničných študentov. Vyberali sme si z viacerých remesiel a materiálov, pričom vítané bolo aj zakomponovanie viacerých druhov materiálov. My sme, s mojou portugalskou kolegyňou, vytvorili zásobník na víno z keramiky a korku. Tento malolitrážny objekt bol určený  do reštaurácií, barov a bistier a tiež bola vytvorená verzia pre domácnosti, ktorá mala nahradiť nechutné tetrapakové škatule s plastovými kohútikmi, na ktoré sme všade narážali. Nielenže sa nám podarila pekná práca, ale návrh išiel do výroby a nedávno, na návšteve v Lisabone som ju videla v „teréne“. Tiež spomínaná súťaž  na návrh ortopedického korzetu je dobrým príkladom môjho prístupu k navrhovaniu. Páči sa mi keď môžem vylepšiť niečo, čo už existuje a pritom zachovať podstatu výrobku.

Viac o súťaži Ortopedická pomôcka sa dočítate v článku Ortopedická pomôcka ako módny doplnok

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.