Pozorovateľka

Napísal Ingrid Abrahámfyovág 27. jún 2010

Šperky Lucie Bartkovej sú na prvý pohľad sympatické. Pri druhom pohľade zistíte, že sú nielen nápadité a „nositeľné“, ale aj cenovo dostupné.


Čo by im mohlo brániť v ich úspešnom ťažení do našich šatníkov?

femme: Mali ste osobný počítač v čase, keď bol ešte v našich domácnostiach raritou. Ako vám dnes pomáha?

Lucia Bartková: Počítač je mojou srdcovou záležitosťou, často spomínam na detstvo a na hry, ktoré mi rozvíjali fantáziu. To, čo dnešné deti považujú za grotesknú grafiku, má pre mňa obrovskú hodnotu. Súčasné počítačové hry svojím tvaroslovím pripomínajú skutočný svet, sú čoraz vyspelejšie, no inšpiratívne sa mi vzďaľujú. Preto sa vo svojej tvorbe rada vraciam k Space Invaders, Pacmanovi, Tetrisu, a iným, ktoré stvárňujem napríklad v sérii brošní „Kontrast“. Ručne kreslené záznamy sa pomocou počítača a CNC frézy objavujú v plaste, ktorý je mojím obľúbeným materiálom a ktorý rada kombinujem so striebrom a najnovšie aj so zlatom. Práca v 3D programoch sa v posledných rokoch vyvinula v môj súkromný výskum, pri ktorom hľadám, čo všetko je v nich možné vytvoriť a akým spôsobom. Pred rokom som v kolekcii „Transformácia“ otestovala 3D tlačiareň, čo je fascinujúce zariadenie, ktoré vám doslova „vytlačí“ trojrozmerný objekt. Ide o technológiu, ktorá sa v dizajne využíva od začiatku 21. storočia a ktorá sa stala novým nástrojom zhotovovania diel. Navrhla som niekoľko náhrdelníkov tak, aby sa mohli nosiť hneď po vytiahnutí zo zariadenia. Pre autora je príťažlivá aj skutočnosť, že údaje možno firme poslať prostredníctvom mailovej pošty a šperky budú, bez prítomnosti autora, vyrobené hoci aj na druhom konci zemegule.

 
femme: Vaše šperky so „zoologickými“ motívmi možno vetviť do mnohých podôb, neplánujete spracovať napríklad profesijné, klubové či spolkové námety?

Lucia Bartková: Motívy zvierat ma sprevádzali počas celého vysokoškolského štúdia. Začalo sa to témou „Lovu zdar“, ktorú sme dostali v súvislosti s výskumom poľovníckeho šperku, a ktorú dodnes spracovávam. Tieto moje šperky majú „ochranársky“ podtón, nestotožňujem sa s nosením skutočných trofejí z lovu. Ako výrazový prostriedok som zvolila prácu so siluetami, ktoré „rozprávajú“ svojim tvarom. Sú väčšinou z kovu a nádych optimizmu im dodáva rôznofarebný lak aplikovaný na povrchu. Postupom času ma však ľudia začali oslovovať so svojimi osobitými požiadavkami. Väčšina z nás má totiž svoje obľúbené zvieratko alebo iný symbol, ktorý v nás dokáže vyvolať emócie, spomenúť si na určitú udalosť, či obohatiť naše predstavy. Plánujem teda rozšíriť svoju tvorbu aj o iné námety. Môj priateľ napríklad hráva golf, takže sa asi najbližšie nechám inšpirovať týmto športom.


femme: Vo svojej doktorandskej práci sa zaoberáte problematikou rozšírenia, resp. predaja dizajnérskych šperkov v malých sériách prostredníctvom galerijných predajní a spoluprácou s výrobcami...

Lucia Bartková: Celkovo sa vo svojej práci zaoberám dizajnérskym šperkom a jeho presahmi do komerčnej sféry. Jedným z paradoxov je jeho existencia vo forme sériového a súčasne unikátneho predmetu. V zahraničí existuje prepracovaná spolupráca medzi dizajnérmi a spoločnosťami, ktoré prezentujú, vyrábajú a predávajú ich návrhy. Vďaka takýmto prepojeniam vznikajú inovatívne šperky vo vysoko kvalitnom vyhotovení, ktoré oslovujú aj náročných klientov. Značka firmy a meno dizajnéra sa tým dostáva do širšieho povedomia, u nás však táto poloha stále chýba. Súčasťou mojej doktorandskej práce sú aj návrhy šperkov, vhodných pre malosériovú výrobu a samozrejme, ich realizácia. Stanovila som si za cieľ, osloviť zlatníckych výrobcov na Slovensku a zistiť, do akej miery sú otvorení obsiahnuť túto sféru.

Nedávno som začala spolupracovať s jednou novovzniknutou firmou, ktorá má popri predaji šperkov masovej produkcie, záujem predstavovať aj slovenskú tvorbu mladých umelcov. Vytvárame spolu interiér, ktorý bude predajným miestom a galériou zároveň, čo je veľmi pozitívne, keďže u nás nemáme špeciálny priestor zameraný na umelecký šperk. Verím, že spolupráca bude prínosom pre obe strany.


femme: Venujete sa aj tvorbe šperkov na objednávku?

Lucia Bartková: Momentálne sa dokončuje moja webová stránka, na ktorej, okrem prezentácie autorských kolekcií, budú predstavené aj šperky, ktoré si ľudia budú môcť objednať.


femme: Absolvovali ste niekoľko zahraničných študijných pobytov, čo ste si z nich priniesli?

Lucia Bartková: Pobyt v zahraničí je príjemným zážitkom, nielen z pohľadu oboznámenia sa s inou krajinou, ale aj uvedomenia si kvalít, či nekvalít tej svojej. Prvú zahraničnú stáž som absolvovala v Strasbourgu v ateliéri na École supérieure des arts décoratifs. Stretla som sa tam s uvoľneným prístupom k tvorbe, ktorý ma obohatil a využívam ho aj v súčasnosti. Šperk sa tam modeloval z vosku a jeho odliatie do kovu realizovala firma sídliaca v Paríži. Vznikali tak malé skulptúry, konkrétne prstene, ktoré sme predvádzali na rukách formou prstového divadla, v galérii v Lausanne. Zistila som, že šperk môže na seba upriamiť pozornosť akciou, ktorá do svojho deja vtiahne aj zahraničného pozorovateľa. Naozaj, veľmi zaujímavý zážitok. Neskôr som strávila jeden semester v Prahe na VŠUP v ateliéri K.O.V., kde sa na realizácii šperkov zúčastňovali prevažne firmy so službami kovovýroby. Mesto je plné malých firiem, ktoré vychádzajú v ústrety aj študentom. Z Prahy som si priniesla niekoľko praktických skúseností, týkajúcich sa tvorby rozpočtu, využitia rýchlej výroby prostredníctvom laseru, vodného lúča, či reklamy spojenej s predajom šperkov....

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.