Architektonické tiene Jana Kaplického

Napísal Czech Tourism, Kudy z nudy 24. február 2021

Lord 's Media Center, tlačové centrum na londýnskom kriketovom štadióne, ocenené cenou Stirling Prize, obchodný dom Selfridges v Birminghame, ktory získal nomináciu na cenu Miesa van der Rohe, či Múzeum Enza Ferrariho v Modene - to je trojlístok najznámejších stavieb architekta Jana Kaplického.

Český architekt, ktorý dobyl svet

Vizionár architektúry a dizajnér Jan Kaplický sa narodil v roku 1937, vyrastal v umeleckej rodine v Prahe na Ořechovce. V rokoch 1956 až 1962 študoval na Vysokej škole umelecko-priemyselnej u Pavla Smetanu, potom pôsobil ako architekt na voľnej nohe. V roku 1968 emigroval do Veľkej Británie a neskôr získal britské občianstvo. Pôsobil v architektonickej kancelárii Denys Lasdun & Partners a potom v ateliéri Renza Piana a Richarda Rogersa, kde sa podieľal na projekte parížskeho Centre Georges Pompidou. Približne desať rokov po svojom príchode do Londýna založil spoločne s Davidom Nixonom architektonické štúdio Future Systems, ktoré viedol spoločne so svojou prvou manželkou Amandou ľavej až do svojej smrti. Správa o smrti Jana Kaplického v januári 2009 bola prekvapivá a horkosladko vnímaná: zomrel uprostred práce a životných snov, len pár hodín po tom, čo jeho druhá žena Eliška porodila dcéru Johannu. Kaplický sa preslávil hi-tech stavbami a experimentmi v organickom štýle, inšpirovanými krivkami prírodných tvarov.

Stavby slávne a nepostavené

Vedľa mnohokát ocenených stavieb, spomenutých v úvode, rad Kaplického návrhov nebolo nikdy realizovaných - patrí k nim napríklad Národná knižnica v Paríži, projekt stoposchodového londýnskeho mrakodrapu Green Bird a nakoniec aj Národná knižnica na Letnej v Prahe.

Zatiaľ nestoja ani ďalšie české projekty - budova v tvare raje s čiernym lesklým povrchom alebo Koncertné a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějoviciach či luxusné obytný komplex Klub Volavka u Konopiště by zrejme mohli byť dokončené v roku 2015. Až do tej doby bude jedinou Kaplického stavbou v Česku rodinný dom v Prahe-Braníku zo šesťdesiatych rokov.

Vojna o knižnicu skončila na brnianskej zastávke

Návrh na novú budovu Národnej knižnice na Letenskej pláni v Prahe rozpútal masívnu verejnú diskusiu. Medzinárodná komisia vedená svetovo preslávenou architektkou Zahou Hadid vyberala víťaza z takmer štyroch stoviek projektov od architektov z celého sveta. Kaplického návrh sa prebojoval medzi osem finalistov a jednomyseľne bol vybraný ako víťazný. Lenže stavba organického tvaru zeleno-žlto-bielej farby s fialovými škvrnami, prezývaná chobotnica alebo blob, niekomu vadila: Pražanom, primátorovi aj vtedajší vláde. Stavba bola nakoniec zrušená s tým, že Národná knižnica si aj naďalej vystačí s Klementinom - a Praha tak stratila šancu vydať sa na cestu individuálne modernej architektúry svetového merítka.

Kaplického budova pripomínajúca chobotnicu nakoniec vznikla inde a v menšom meradle: na Okružnej ulici na sídlisku Brno-Lesná, kde v rámci projektu Refresh Your World nahradila starú autobusovú zastávku.

zastavka_blob

Autobusová zástavka na Okružnej ulici na sídlisku Brno-Lesná

Jan Kaplický a Eva Jiřičná

Najúspešnejšia česká architektka Eva Jiřičná žila s Janom Kaplickým desať rokov. Spolu s ním spolupracovala na návrhu obchodného domu Harrods v Londýne. Medzi jej najznámejšie projekty v Českej republike patrí konštrukcia Oranžérie na Pražskom hrade. Za svoju prácu získala Rad britského impéria.

oranzeria_praha

Oranžéria v Kráľovskej záhrade Pražského Hradu

Zdroj foto: Kudy z nudy, Czech Tourism

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.