Drevené podlahy...

...majú veľmi dobré úžitkové vlastnosti, opticky zväčšujú priestor a patria tiež k najkrajším kompaktným povrchom.

>> Móda >> Aktuálne >> Drevené podlahy...

Uvažujete nad výmenou podlahy a jednou z možných alternatív je drevo? Neváhajte; praktický aj estetický prínos drevenej podlahy je neprehliadnuteľný...
Nebolo by však dobré zabudnúť na dôležitú vec: drevené podlahy (pokiaľ majú dobre vyzerať) vyžadujú pravidelnú starostlivosť - údržbu, ochranu a úpravu.

1. Aby drevená podlaha vydržala v dobrom stave čo najdlhšie, treba racionálne zhodnotiť miesto jej položenia. Na "otáznych" miestach (pri vchodových dverách, pri kuchynskej linke, na toalete a pod.) možno v prípade potreby drevenú podlahu skombinovať s keramikou či textilom (tzv. čistiacou zónou).

2. Čím je použité drevo tvrdšie, tým je, samozejme, podlaha odolnejšia, pričom rozhodujúcou je tvrdosť nášľapnej vrstvy. No aj v prípade tvrdého dreva musí byť povrch podlahy ošetrený ochranným náterom, ktorý chráni pred poškriabaním a otlačením. Náter však nezabráni, aby sa podlaha ničila bežným posúvaním či váhou nábytku, preto treba využívať službu ochranných plstených alebo gumených podložiek.

3. Pred sústavným (prevádzkovým) mechanickým poškodzovaním možno drevenú podlahu chrániť udržiavaním v primeranej čistote. Čiastočky špiny a prachu majú totiž abrazívnu schopnosť, a tak vedú k vzniku škrabancov (a nežiaducemu hromadeniu choroboplodných zárodkov). Odporúča sa preto hladké drevené plochy vysávať alebo utierať podľa situácie, minimálne raz za dva až tri dni.

4. Určitým problémom pri drevených podlahách je zmena farby dreva pôsobením slnečných lúčov. S týmto faktom sa prakticky nedá nič robiť; potešujúcou môže byť skutočnosť, že proces tmavnutia sa po 6 až 12 mesiacoch spomaľuje. (Pozor, nenechajte sa pomýliť! Náterové látky s označením UV nechránia pred pôsobením slnečného svetla, sú to laky vytvrdzované UV žiarením.)

5. V konečnom dôsledku je prínosom drevených podlách i tá skutočnosť, že pri značnom poškodení ich možno (na rozdiel od iných povrchov) dôkladne revitalizovať zbrúsením.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.