Bývanie kedysi a dnes

Prchavosť módnych trendov je známa vec. Čo bolo in včera, už dnes môže byť definitívne out. Obrazne povedané. Trendy sa neriešia len v móde, ale podlieha im aj interiér našich príbytkov.

Pripravili sme pre vás malú exkurziu do čias minulých, ktoré porovnáme s tými dnešnými. Čo bolo kedysi hitom a stalo sa shitom?

Jelene, ryby a kopy porcelánu
Určite ste to zažili aj vy. Keď nie priamo doma, tak na návšteve u príbuzných a známych. Presklené vitríny plné porcelánových a sklenených pohárikov všetkých tvarov a veľkostí. Išlo väčšinou o svadobné dary, darované z dnes už nezrozumiteľných dôvodov. Frekvencia ich používania sa rovnala opakovaniu výhry v lotérii. Možno raz a dosť. Korunou a nepísaným kráľom týchto zvláštnych dekorácií bola sklenená soška jeleňa v ruji alebo rybia trofej. Tak trochu duch Moskvy v obývačke Slovákov.

Keď sa sklári báli o chlebík
Plast a umelá hmota boli vo svojej dobe zázrakom. Tvarovateľné materiály boli vďaka svojim vlastnostiam doslova predurčené k tomu, aby boli všade. Pomôžeme si parafrázou z kultového filmu Pelíšky: východoeurópski súdruhovia dali hlavy dohromady a plast nám servírovali dennodenne. Či už v podobe plastových lyžičiek (do horúcej kávy nie!) alebo bakelitových Trabantov. Možno si aj vy spomínate na plastové skrinky v kúpeľniach družstevných bytov. Proroctvo „skláři nebudou mít co žrát“ sa však nevyplnilo.

Ako je to dnes?
Moderné bývanie kladie dôraz najmä na čisté línie, účelnosť a jednoduchosť. Každý kus nábytku plní okrem estetickej aj vyložene praktickú funkciu. V izbách nie je nič naviac, skôr naopak. Sú zariadené strohejšie, s dôrazom na použiteľnosť a ľahkú údržbu nábytku aj podlahových kritín. Z materiálov dominuje najmä prírodné drevo, obľúbený je však aj kameň alebo keramika. Ako žiť krajšie a modernejšie vám ukáže Biano, inšpiratívny web zameraný na trendové bývanie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.