Elegancia tvarov

Napriek svojim impozantným výškam majú niektoré svetové mrakodrapy jemné elegantné tvary, ktoré zakaždým prekvapia oko pozorovateľa.


National Commercial Bank
Prístavne mesto Džidda (Saudská Arábia) zažilo svoj rýchly rozvoj v 6. storočí po rozšírení islamu, a bolo ideálnou zástavkou pre pútnikov do posvätnej Mekky. V súčasnosti sa stalo finančným centrom a vďaka prístavu na Červenom mori aj obchodným strediskom, ktoré obchoduje hlavne so Západom. Mrakodrap je postavený na brehu Červeného mora a má tvar hranolu s hladkým povrchom. Projekt budovy bol navrhnutý ako trojboká veža s 27 poschodiami, ktorá má po strane valcovité parkovisko pre 400 automobilov. Vonkajšie steny mrakodrapu, sú na rozdiel európskych mrakodrapov obložené travertínom a okná sú smerované dovnútra. Islamské tradície ako aj klimatické a ekologické dôvody priviedli autorov projektu k myšlienke, aby vonkajšie okná boli zaslepené. Vylúčením vonkajších okien sa tak znížili náklady na vykurovanie a klimatizáciu. National Commercial Bank meria 121,91 m, projekt vyšiel z ateliéru Skidmore, Owings & Merril a stavba bola dokončená v roku 1983.


First Interstate Bank Tower Complex
Táto stavba sa nachádza na okraji obchodnej štvrti v Dallase, je zložená z dvojice veží, ktoré nápadne pripomínajú hranoly kryštálov. Hranoly spolu vytvárajú pravý uhol a v pôdoryse sú umiestnené diagonálne. Povrch stavby je obložený doskami zo silikónového skla tak, aby spoje neboli vidieť. Vzhľad mrakodrapu pripomína minimalistickú plastiku, ktorá z každej strany vypadá inak. V prvej veži spomínaného komplexu sa nachádzajú kancelárie banky; v druhej, postavenej o dva roky neskôr, je hotel. Priestor okolo mrakodrapu je vyhradený geometricky riešenej záhrade; navrhol ju Daniel Kiley, ktorý sa venuje land-artu. Záhrada poskytuje pohľad na 217 fontán, ktoré sa prelínajú s cypruštekmi, ktoré navodzujú kúsok prírody a pokoja uprostred rušného okolia. Mrakodrap meria 219,15 m, projekt navrhol Henry Coob a komplex bol odovzdaný v roku 1985. 



Kingdom Center
Rijád charakterizujú dve veľkolepé stavby, Al Faisaliah Center od Normana Fostera z roku 2000 a Kingdom Center, ktorého tvorcom je architekt Ellerbe Becket. Stavby sa realizovali vďaka finančnej podpore princa Al Walida, ktorý je obdivovateľom moderných technológií a dizajnu. Projekt Ellerbe Becketa ho upútal jednoduchosťou, kompaktnosťou a symetriou. Inšpirácie pri tvorbe projektu vychádzali z priemyselného dizajnu, v ktorom prevažujú každodenné predmety. Samotná stavba vypadá skôr ako vývrtka na víno než mrakodrap. Budova je postavená z tenkého tubusu, ktorý sa zdvíha z eliptického pôdorysu a ukončený je parabolickou krivkou. Na vrchole sa nachádza skulpturálny neobývateľný objekt s výhliadkovou plošinou a mostíkom, ktorý je dlhý 60,04 m a spája obidva konce parabolickej krivky. Kingdom Center je najvyššou budovou v Saudskej Arábii, meria 295,96 m a dokončená bola v roku 2002.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.