Plesne v domácnosti...

... sú veľmi nebezpečná záležitosť, ktoré ohrozujú zdravie dospelého človeka a o to viac malé deti a tehotné ženy.

Plesne sa rozmnožujú a rozširujú spórami, ktoré sa prenášajú vzduchom a môžu vyvolávať alergické reakcie vyvolávajúce nádchu a dráždenie sliznice dýchacích ciest. Látky (aldehydy, estery), ktoré plesne uvoľňujú neraz spôsobujú bolesti hlavy, podráždenie pokožky a očí. 

Ak sa chcete vyhnúť plesniam, dodržujte hygienu v byte, pravidelné vetranie, pretože plesňové spóry obľubujú vlhkosť a teplotu medzi 18 a 28°C. Okrem kúpeľní a práčovní, sa plesne ľahko rozmnožujú na vlhkých stenách, tapetách, na podlahových krytinách , v špárach a na nábytku.

Na ochranu pred plesňami pomôžu rôzne fungicídne spreje, ktoré môžu , ale nemusia postihnuté miesto vybieliť. Proti plesňovo pôsobia na textil, omietky, murivo, betón, drevo a iný povrchový materiál.

Vodná para, je najčastejším zdrojom vzniku plesní, k tomu sa pridáva nedostatočná čistota domácností a cirkulácia vzduchu. Z iných príčin sú známe stavebné závady a vytopenie.

Vlhkosť v domácnosti by nemala presahovať 60%, za ideálny stav sa pokladá 30 a 50% .„Vhodnou živnou“ pôdou pre plesne sú odpadkové koše, ktoré treba pravidelne vynášať, pravidelná údržba a dezinfekcia chladničky a mrazničky.

Vzduch bude bezproblémovo prúdiť izbami ak nábytok nepostavíte tesne k stenám, ale ponecháte aspoň 5 cm medzeru.

Ak vlastníte nehnuteľnosť (dom, chatu, garáž), pravidelne kontrolujte krytiny na streche pred zatekaním dažďovej vody, kanalizáciu, rozvody vody a ústredné kúrenie.

Odstraňovanie napadnutej plochy plesňami

1, Vždy odstraňujte plesne za mokra!

2, Napadnuté miesto postriekajte fungicídnym prostriedkom, nechajte ho pôsobiť podľa návodu.

3, Nakoniec mechanicky kefou odstraňujte pleseň.

Existujú rôzne fungicídne prostriedky do náterov a farieb, ktoré pôsobia preventívne pred vznikom plesní, aplikujú sa v bytových aj nebytových priestoroch.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.