Perte ekologicky

Myslíte ekologicky, alebo máte problémy s alergiami? Vyskúšajte namiesto klasického pracieho prášku mydlové orechy. 

 

Mydlové orechy sú plody zo stromu Sapindus mukorossi a ich pracie schopnosti sa využívali už v dávnych časoch v Indii. Majú podobné vlastnosti ako mydlo, pretože obsahujú prírodný saponin. Plody sú biologickým pracím prostriedkom, sú šetrné k pokožke, neobsahujú chemikálie a konzervačné látky. Pre alergikov je vhodný aj preto, že je pachovo neutrálny a prirodzeným spôsobom zmäkčuje bielizeň.

Automaticky sa pri kontakte s vodou vytvorí pena, ktorá má schopnosť čistiť. Do pračiek sa mydlové orechy vkladajú v textilnom vrecku, ktorý zabráni plodom, aby sa zmiešali s bielizňou. Tí, ktorí majú radi prevoňané šaty, môžu pridať do prania aj vonnú esenciu. Množstvo použitých orechov je závislé od tvrdosti  a teploty vody, v ktorej periete. Orechy je možné použiť aj pri ručnom praní. V prípade, že vaša bielizeň je veľmi znečistená, pridajte do prania lyžicu soli. Takýmto spôsobom môžete prať aj veľmi jemné či delikátne materiály, ako je hodváb a vlna. Po vypraní, vyschnuté orechy  už nepoužívajte a spracujte ich ako biologický odpad, vrecúško opláchnite pre ďalšie použitie.

V priemere štvorčlenná rodina ak perie tri pračky týždenne vystačí s 1 kg  mydlových orechov približne na 10 mesiacov. Môžete si pripraviť aj roztok na umývanie kúpeľní a podlahových krytín. Do 1 litra studenej vody vložíte 10 – 15 orechov a privediete do varu, potom roztok nechajte vychladnúť a sceďte. Roztok je možné použiť aj ako postrek proti škodcom na izbových rastlinách, pretože saponiny odpudzujú hmyz.

Spotreba

... pri tvrdej vode je nutné dať o polovicu jedného orecha viac

... pri chladnejšej vode je počet použitých orechov menší

... mäkká voda  pri 30-40°C teplote – potrebujete 3 polovice mydlových orechov

... mäkká voda  pri 60-90°C teplote – potrebujete 5 polovíc mydlových orechov

... tvrdá voda  pri 60-90°C teplote – potrebujete 6-8 polovíc mydlových orechov

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.