Ukážka z knihy Prečo si muži berú potvory

Príručky putujú do koša

Prečo si silná žena vie získať mužovo srdce

Je načase naliať si čistého vína a prezradiť jednu zo základných právd o manželstve: opraty drží v rukách žena. Bill Cosby

Spoločenské pravidlá pre „dobré“ dievčatá

Predstavte si svet, v ktorom nastala zámena úloh – muž varí pre ženu, zbiera po byte rozhádzané ponožky a nevie sa dočkať, kedy sa dostane pod čepiec. Predstavte si, že váš priateľ má v bielizníku starostlivo uložených šesť viazaniek levanduľovej farby, ktoré roz- dá družbom v deň svojej svadby. Predstavte si, že ho obchádzajú mdloby zakaždým, keď zbadá obchod s detskými vecami. Doma vás už vo dverách víta v hodvábnych boxerkách a kovbojských čiž- mách a nevie sa dočkať, kedy sa postaví k tyči a zavrtí zadkom len pre vás. Vzápätí však vystrelí pár dobre mierených otázok priamo na telo:

Kedy pôjdeme vybrať prsteň? Prečo si ma nechceš vziať?

S najväčšou pravdepodobnosťou si poviete, že ten chlap to nemá v hlave celkom v poriadku. Zároveň vám už mozgové závi- ty pracujú na plné obrátky a vymýšľajú únikové stratégie. „Vieš, to nie je tvoja chyba. To ja. (Preklad: Na vine si jedine ty.) Mám toľko roboty, že neviem, kde mi hlava stojí. Mám ťa rada, ale neľúbim ťa.“ V tom okamihu už vyrazíte z dverí... ako guľový blesk.

Viem, vyzerá to príšerne, bohužiaľ, to je spôsob, akým sa diev- čatá snažia lapiť muža do osídiel. „Dobré“ dievča sa najprv posta- rá o polovicu zemegule a na seba si spomenie, len keď jej náho- dou zostane čas. Muž je pre ňu modlou, zbožne k nemu vzhliada ako nehodná slúžka, ktorá sa nesmie dotknúť ani lemu jeho no- havíc.

Muži v rozhovoroch priznali farbu – sebavedomých žien je na svete ako šafranu. A práve tie sú podľa nich najpríťažlivejšie. Prek- vapuje vás, že ich je tak málo? Len sa pozrite okolo seba. Záľa- hy módnych časopisov ženám prikazujú, aby sa správali takmer ako otrokyne, akoby partnerský vzťah bol väčšia drina než fárať do bane alebo sa v montérkach potiť pri montážnej linke. „Vie- te naservírovať správne vychladené pivo v gýčovej spodnej bieliz- ni? Viete vyžehliť nohavice tak, aby puky boli ostré ako britva? Ste ochotná premávať sa pred ním celkom nahá? Okopávate hriadky v ihličkách? Rešpektujete jeho želanie a dáte sa obrábať „na psíč- ka“? Ak ste na všetky otázky odpovedali áno, môžete očakávať, že v najbližšej budúcnosti váš partner pred vami pokľakne a požiada vás o ruku...“

Ženy si z toho vezmú jediné ponaučenie – správajme sa zúfalo a kričme z plného hrdla: „Vyber si mňa! Vyber si mňa!“ Neuvedo- mia si, že mužovej túžbe tým zasadili smrtiaci úder. Máme to jed- noducho v povahe. Predstavte si, ako by vás zaskočil muž, ktorý vám na prvé rande prinesie dva tucty ruží, a hoci vás sotva pozná, maznavým tónom sa bude rozplývať nad vašou krásou a všetkých naokolo bude presviedčať, že niet väčšieho šťastlivca na zemegu- li, ako je on.

Máme to jednoducho v povahe. Ak ženu nútite, aby robila čo- raz viac a lepšie, je to, akoby ste malému prváčikovi prikázali, nech vybehne hneď v prvý deň na školský dvor a zakričí: „Tu máte, vez- mite si moje vreckové. Dám vám aj koláčiky. Počuj, ty tuším nemáš dózu na jedlo. Požičiam ti svoju.“ Keď si to rozmeníme na drobné v partnerskom vzťahu, monológ ženy vyzerá asi takto: „Tu ma máš, vezmi si moje telo. Upečiem ti koláč. Prosím, buď na mňa dobrý. A vezmi si ma, prosím ťa. Chodím na jogu, aby som vedela šikov- ne a riadne vysoko vystrčiť zadok. Byť dolu hlavou je predsa také pohodlné. Neveríš? Fakt. Neviem si to vynachváliť!“

Ak s vami muž spí, to ešte vôbec neznamená, že uvažuje o spo- ločnej budúcnosti. Slovíčko „navždy“ sa votrie do jeho myšlienok až vtedy, keď si uvedomí: Hop, túto ženu si vážim. Napríklad preto, lebo je duchaplná... a cieľavedomá.


Zákon príťažlivosti č. 1

Muža najväčšmi priťahuje žena, ktorá má svoju hrdosť a váži si samu seba.

Navyše sa musíte v sebe vyznať. Čím usilovnejšie budete na sebe pracovať, o to väčšmi sa bude snažiť, aby sa pretlačil na naj- vyššie miesto vo vašom zozname priorít. Ak tieto hodnoty okore- níte aj štedrou dávkou najdôležitejšej prísady – rešpektovaním sa- mej seba – začne o vás uvažovať v dlhodobej perspektíve. Rešpekt je totiž zázračné lepidlo, ktoré drží všetko pokope.

Kara je skvelým príkladom múdrej, sebavedomej ženy. Jej snú- benec sa od začiatku staral do toho, ako sa má obliecť. Chystala sa na pracovné stretnutie a on ju presviedčal, aby si namiesto noha- vicového kostýmu dala šaty. Kritizoval ju, že používa priveľmi ná- padný mejkap. „Dobré“ dievča by sa okamžite zvrtlo na podpätku a bežalo si kúpiť oblečenie podľa partnerovho gusta. Ale Kara ho s ľúbezným úsmevom usadila: „Milý Versace, v tomto kostýme sa cítim skvelo. Ani na môj mejkap zatiaľ neboli sťažnosti. Nabudú- ce ti dám vopred vedieť, že si ten kostým oblečiem. Ak ma v ňom nechceš vidieť, jednoducho neprídeš.“

Ak vám záleží na tom, aby vás muž vnímal inak ako ostatné ženy, je potrebné, aby ste mysleli inak. Musíte ho presvedčiť, že sa viete rozhodovať sama a určite nepotrebujete od nikoho radu, či ponožka patrí na ľavú alebo na pravú nohu. Tým mu dáte jasne na vedomie: „Som si istá sama sebou.“ Najväčším zabijakom príťažlivosti je odriekanie a neistota. Potvora nepotrebuje obecenstvo, ani netúži byť najlepšia. Namiesto hysterických otázok „Kedy pôj- deme vybrať prsteň?“ a „Prečo si ma nechceš vziať?“ sa radšej za- myslí:

Čo mi dáva prítomnosť tohto muža? Aký mám pocit po stretnutí s ním? V čom je to pre mňa dobré?

Vtedy nastane obrat. Muž si pôjde nohy polámať, len aby mo- hol byť s vami.

Kim Basingerová raz povedala zaujímavú vetu: „Nemám čas počúvať, aké je to so mnou zložité, tobôž si z toho robiť ťažkú hla- vu.“ Muži sa správajú prirodzenejšie v spoločnosti ženy, ktorá be- rie veci s nadhľadom, lebo sa necítia natoľko zodpovední za jej šťastie. Keď muž vidí, že ste s ním šťastná, ale vedeli by ste byť rov- nako šťastná aj bez neho, vtedy nemá dôvod od vás odchádzať. Šťastná žena je sexi.

A to zďaleka nie je všetko. Potvory si väčšmi užívajú život. Moja priateľka Angela si dohodla rande na piatok. Vybrala sa s partne- rom do čínskej reštaurácie. Naobjednávali si veľa jedla, takže dosť zostalo. Angela si dala všetko zabaliť a zobrala domov. Na druhý deň si dohovorila schôdzku s iným mužom a rozhodla sa, že sa za- hrá na perfektnú hostiteľku. Zohriala „čínske“ zvyšky z predchá- dzajúceho dňa, vkusne ich naservírovala na pekný tanier a patrične pyšná na svoj kuchársky výkon ich ponúkla „vzácnemu“ hosťovi. Dúfam, že ani najmenej nepochybujete, aký odkaz bol napísaný na lístočku zapečenom v koláčiku šťastia: „Vaša večera z druhej ruky mala úspech!“

Pochopiteľne, vyššie uvedený príklad nemá byť receptom, ako sa vyhnúť trojhodinovému poskakovaniu okolo sporáka a otroče- niu v kuchyni. Jednu kulinársku poznámku si však predsa len ne- odpustím: Používajte vždy čerstvú petržlenovú vňať (v mikrovln-

ke totiž stmavne a môžete ju rovno hodiť do koša). Všimnite si, čo majú Kara a Angela spoločné – nikdy to vo vzťahu k mužovi ne- preháňajú. Tým si získali jeho úctu a rešpekt. Prečo? Lebo podľa pravidiel bežne uvádzaných v príručkách by mali robiť všetko pre- to, aby partnerovi vyhoveli. Keďže to neurobili, začala mu v hlave blikať „kontrolka“. Ak mužovi dáte jasne najavo „Poznám svoju cenu“, uvedomí si, že vo vás naozaj niečo je.

V jednom dokumentárnom filme na hudobnom kanáli spevák Tim McGraw prezradil zaujímavú vec na svoju manželku Faith Hillovú: „S každým jedná na rovinu, o tom niet pochýb. Nikomu nepoklonkuje, riadi sa len a len podľa seba.“ Mohol vyzdvihnúť jej talent, úspech, krásu, slávu a kadečo iné, čo sa „nosí“ v spoloč- nosti celebrít. Namiesto toho zdôraznil vlastnosť, ktorú si muži najväčšmi cenia – rovný chrbát. Myslíte, že je na ňu pyšný? Na to môžete dať krk.


Zákon príťažlivosti č. 2

Muž sa ožení so ženou, ktorá sa mu nepodkladá ako rohožka.

Konečne sme sa prepracovali k definícii potvory, s ktorou sa muži ženia: je to silná, energická žena, ktorá si stojí za tým, čo po- vie. Nespráva sa hrubo ani primitívne, lebo je múdra, a teda vie, že uvážlivé správanie skôr prinesie vytúžené ovocie. Vo vzťahu však nerobí kompromisy. Odmieta pracovať „nadčas“, aby si ulovila manžela. A muž si uvedomí, že nemá do činenia s hlúpou sliepkou, s ktorou sa môže beztrestne zahrávať. Táto žena má v sebe guráž. Nie je samý med, niekedy štípe ako feferónka... presne takú ju vída vo svojich snoch.

Medzi „dobrými“ dievčatami dosť často prevláda názor, že silná žena (a potvora je presne taká) nie je to „pravé orechové“. Asi by sme si mali prebrať niektoré charakteristiky takzvaného dievčaťa na vydaj. Potom vyspovedáme mužov, čo si v skutočnosti myslia o ženách, ktoré sa takto správajú.