Choroba ako symbol



H

horná čeľusť

Symbolický význam: skladisko zbraní; statický domov a základňa našich horných zbraní (zuby). Úloha/téma: prehrýzť sa, zahryznúť do niečoho zubami (predtým ako pohybom spodnej čeľuste definitívne sklapne pasca).

Základný princíp: Mars-Saturn.

hrtan

Symbolický význam: vyjadrovanie; domov reči a spevu; hudobný nástroj tela; ako Adamovo jablko je mužským doplnkom.
Úloha/téma: tvorba a výraz hlasu (i nálady). Základný princíp: Venuša-Merkúr.

hrubé črevo

Symbolický význam: nevedomie; dolný svet, ríša tieňov a mŕtvych, nočná strana (tienistá stránka), hádes (gréc.: „hanblivá mlčanlivosť“ a zároveň „nehanebné odhaľovanie“) tela; pokladnica hmoty; lakomosť.

Úloha/téma: dávať a darovať (výkal = zlato); vytvárať život (produkcia vitamínov črevnou flórou); zbavovať sa starého (materiálneho
a nevedomého) a hmoty; zaobchádzanie

s hmotou; premena (metamorfóza): „zomri
a naroď sa“; tajomstvo odpadu.
slepé črevo (caecum) = slepá ulička minulosti (zo starých dôb evolúcie)
 červovitý prívesok (apendix) = slepá ulička slepej uličky.
Základný princíp: Pluto.

hrudná kosť

(sternum)
Symbolický význam: štít, centrum ľudského ja; predný uzáver hrudného koša.
Úloha/téma: ochrana, náprsný štít.
Základný princíp: Slnko-Saturn.

hrudník (hrudný kôš)

(prsia, ženské)
Symbolický význam: pocit vlastného ja („ja som“), osobnosť („vrhnúť sa niekomu do náručia“, „byť slabý na hrudi“); pancier charakteru (Wilhelm Reich); kostená klietka na pľúcne krídla a na srdce; moc, dôležitosť, ochrana a istota pre srdce (cit) a pľúca (komunikácia).

Úloha/téma: demonštrovať pocit vlastného
ja; zaujímať priestor, ovplyvňovať („hovoriť hlasom prezrádzajúcim hlboké presvedčenie“), rozpínať sa; ochrana vnútorných orgánov
a tým sveta citov a emócií (srdce) a miesta komunikácie (pľúca); miesto integrácie všetkého racionálneho, čo prichádza zhora nadol, intuitívne archaického, čo prichádza zdola nahor, a emocionálneho, čo odchádza z vnútra von.
Základný princíp: Saturn (ochrana, „kôš“)- Slnko (stred).

hrudný stavec

(pozri aj chrbtica)
Symbolický význam: stabilita; stĺp pŕs. Úloha/téma: stabilita sveta citov v priestore srdca; poskytovať oporu citom a emóciám. Základný princíp: Saturn-Slnko.

hypofýza

pozri mozgový podvesok

hypotalamus

(spodná časť medzimozgu)
Symbolický význam: podriadené sídlo vlády
v hornom dome (centrála vegetatívneho nervového systému, nadriadená mozgovému podväzku, žľaze s vnútornou sekréciou,
a priamo podriadená ústrednej vláde).
Úloha/téma: koordinácia vnútornej nervovej sústavy a podvedomých priebehov i nervových impulzov a hladiny hormónov.
Základný princíp: Merkúr.

CH

chodidlá

Symbolický význam: porozumenie; stálosť, stabilita, trvalosť; pokora; zakorenenie, spätosť s domovom, kontakt s matkou Zemou. Úloha/téma: chodiť po zemi, pevne sa postaviť v živote: „stáť na vlastných nohách“, „žiť
na vysokej nohe“; zmysel pre realitu, zastávať stanoviská; opak: „niekomu ležať pri nohách“.
Základný princíp: Neptún (naše „čapy“)- Saturn.

chrbát

Symbolický význam: vek (roky, ktoré človek má na chrbte); nosič bremien života: bremeno života, námaha („pre niekoho šetriť“); úprimnosť („vzpriamiť sa“); mať oporu. Úloha/téma: pozdvihovať; niesť a znášať, schopnosť znášať.

Základný princíp: Saturn.

chrbtica

(pozri aj chrbát)
Symbolický význam: opora a dynamika: chrbtica zložená z pohyblivých stavcov, ktoré tvoria pevný stĺp = dynamika a zároveň statika; polárna os sveta a tlmič nárazov; merač úprimnosti: vzpriamená chôdza, „pre niečo sa natiahnuť“; spojovacia os zhora nadol; miesto vzniku človeka, ľudský vzostup: domov hada kundalini (energie); ako chrbtica robí (biblický) had ľudí ešte len ľuďmi; zrkadlo ľudského vývoja; odraz prvotnej symboliky = striedanie ženského a mužského prvku (telo stavca – medzistavcová platnička).
Úloha/téma: poskytovať oporu, zaisťovať pohyblivosť; pružne odrážať nárazy života: forma dvojitého S; niesť (znášať) ťažobu existencie: medzistavcové platničky ako podložky; niesť hlavnú vec: hrdo zdvihnutú hlavu; orgán prejavu: „narovnať sa“, „ukázať chrbát“; odhalenie a demonštrácia vnútorných postojov: „so vztýčenou hlavou“; „krivý človek“, „zaujať postoj“; spájať to, čo je hore a dole: korene pri matke Zemi, hlavu pri Otcovi na nebesiach; pozdvihnúť sa: pozdvihnúť sa zo spoločenstva živých tvorov: stať sa podobným Bohu.

Základný princíp: Saturn.

chrupavkové tkanivo

Symbolický význam: pružnosť, substancia na stavbu mostov, schopnosť spájať; tkanivo mladosti (pružnosť, ohybnosť mladého stromčeka).

Úloha/téma: ako povlak kĺbovej plochy garantovať spojenie, mostné funkcie; predchodca kosti: na začiatku života a pri opätovnom začiatku raziť cestu prvku vytvárajúcemu štruktúru a oporu. Základný princíp: Mesiac-Saturn.

chuťové poháriky

(na jazyku a podnebí)
Symbolický význam: chuťové senzory, ochutnávači.
Úloha/téma: chrániť pred nebezpečenstvami; zabraňovať zlej chuti; poskytovať pôžitok; výberové orgány: ochutnávať a rozhodovať, ako človeku chutí život.
Základný princíp: Venuša-Jupiter (chuť).


I

imunitný systém

pozri obranný systém

íris

(dúhovka)
(Íris = grécka bohyňa sprostredkovania
a mieru, ktorá má rovnako ako Hermes prístup do všetkých ríš: podsvetie [Hádes], ríša ľudí, vodný svet [Poseidon], svet bohov [Olymp])
Symbolický význam: clona fotoaparátu
oka; kruhová mandala, ktorá dáva očiam farbu a zrkadlu duše hĺbku; atlas orgánov (írisdiagnostika)
Úloha/téma: regulovať množstvo svetla (poznania), ktoré sa dostáva do nášho vnútra.
Základný princíp: Merkúr-Slnko/Mesiac.

J

jazyk

Symbolický význam: vyjadrovanie, tvorenie reči: „hovoriť mnohými jazykmi“; zbraň: „nabrúsený jazyk“; poctivosť: „hovoriť rozdielnym jazykom“; pomoc pri žuvaní: posúvať potravu medzi stoličky.
Úloha/téma: určovanie chuti: rozlišovanie; tvorenie reči: komunikácia; sprostredkovávanie, transport, vkladanie; (agresívny) výraz:

„na niekoho vyplaziť jazyk“. Základný princíp: Merkúr, Venuša.

K

kĺby

Symbolický význam: pohyblivosť, artikulácia. Úloha/téma: výraz; sprostredkovanie medzi vnútorným a vonkajším svetom; svet približovať človeku a človeka niesť do sveta.

Základný princíp: Merkúr.

koleno

Symbolický význam: pokora, kľačanie je
gesto pokory rozšírené na celom svete: dvorné poklony, ohnúť koleno v kostole, „klesnúť
na kolená“; pokorenie: „niekoho prinútiť klesnúť na kolená“, „niekoho prehnúť cez koleno“, „niečo lámať cez koleno“ (potupiť nejakú vec tým, že si na ňu neurobíme primeraný čas); výraz strachu: niekomu sa roztrasú kolená, klesajú pod ním kolená.
Úloha/téma: v kľaku sa prejavuje vyššiemu náležitá pocta a človek sa pritom sám robí menším; vyjadrovať uctievanie a úctu (voči Bohu a predtým [Boho]kráľovi); skloniť sa k matke Zemi; vyjadrovať uznanie hierarchie vzhľadom k Bohu.

Základný princíp: Saturn.

končatiny

(pozri aj paže, nohy)
Symbolický význam: pohyblivosť, aktivita; predĺženie navonok.
Úloha/téma: horné končatiny približujú človeku svet alebo ho vymedzujú, dolné končatiny nesú človeka do sveta alebo ho nesú z neho. Základný princíp: Merkúr, Mars.

konečník

(zadné črevo, intestinum rectum)
Symbolický význam: východ z dolnej krajiny (vchod do nej); miesto zadržiavania výkalov; posledná stanica cesty produktov pred uvoľnením konečného produktu; výfuk. Úloha/téma: zhromažďovať a vylučovať odpad (výkaly), odpratávať odpadové plyny: „vypúšťať“ (zlato), „zlatý osol vypúšťa dukáty“, „zlato nesmrdí“, „na niečo vypúšťať trus“.
Základný princíp: Pluto.

kosti

Symbolický význam: stabilita, pevnosť, plnenie normy.
Úloha/téma: tvoriť oporu a štruktúru, funkcia kostry, poskytovať pocit vnútornej pevnosti; umožňovať potom vzpriamenú chôdzu a dosiahnutie našej veľkosti: „pre niečo sa natiahnuť“; kostnatenie je na začiatku života dôležité pre prežitie, neskôr životu prekáža. Základný princíp: Saturn.

koža

Symbolický význam: hranica (navonok), opevnenie hraníc; sprostredkovanie kontaktu
a nežnosti; (kožné) dýchanie.
Úloha/téma: tvoriť štít, izolačnú vrstvu, čo sa môže stať väzením duše: „chcieť vyletieť z kože“, ale „nikto nemôže zo svojej kože“ (zmeniť svoj charakter); kontakt: sprostredkovávať ľudské teplo a pozornosť; dotyk; vnímanie: hmat, komunikovať; výraz: zrkadlo vnútorného duševného sveta (farba tváre atď.); ukazovateľ psychických pochodov a reakcií: „hrošia koža“, „niesť svoju kožu na trh“, „mať citlivú myseľ“, zapýriť sa; projekčná plocha vnútorných orgánov (reflexné zóny).

Základný princíp: Venuša (kontakt), Saturn (hranica, ochrana, izolácia), Merkúr (hmatať, komunikovať, dýchať).

krčný stavec

krvný tlak

Symbolický význam: jav zahŕňajúci energiu (krv) a odpor (steny ciev); harmónia medzi človekom a svetom; ukazovateľ stavu duševného napätia a prítomnosti: vysokého tlaku = boj, vysoké napätie; nízkeho tlaku = uvoľnenie až do bezvedomia.

Úloha/téma: zásobovanie organizmu (energiou, živnými látkami), zabezpečovať dynamiku; vyrovnávanie medzi hnacou silou a akceptovaním daností.
Základný princíp: Mars-Saturn.