Vytlačiť túto stránku

Leonardo da Vinci, génius a rebel v jednej osobe

Napísal Slovart 06. november 2021

Umelecká tvorba Leonarda da Vinciho, azda najvýraznejšej renesančnej osobnosti, je skutočne bohatá. Kto by už len dnes nepoznal Monu Lisu, Poslednú večeru, či Dámu s hranostajom?

Leonardo je všeobecne známy najmä vďaka týmto maľbám a nadčasovým vynálezom, no už menej pre desiatky ďalších vecí, v ktorých bol vo vedeckom prostredí skutočným priekopníkom.

Jesenná novinka Leonardo. Génius a rebel z Vydavateľstva SLOVART prináša portrét tejto fascinujúcej osobnosti žijúcej na prahu 16. storočia v rozdrobenej a znepriatelenej Itálii. O Leonardovi vieme veľa, no napriek tomu v jeho životopise ostalo mnoho záhad a tienistých miest.

„Zostalo po ňom 16 000 rukopisných strán, navyše plných kresieb, a to je titanská práca, ktorá sa rovná 80 knihám po 200 strán. A keby Leonardo naozaj zanechal 100 000 strán, ako sa predpokladá aj so všetkými, ktoré sa stratili, bolo by to 500 kníh po 200 strán: úctyhodná kopa! Takže ktovie koľko nápadov, koľko úvah, vynálezov či strojov sa nenávratne stratilo.“  (úryvok z knihy)

Taliansky spisovateľ Massimo Polidoro prostredníctvom fiktívnych, no starostlivo zdokumentovaných pamätí Francesca Melziho, maestrovho dlhoročného priateľa a najobľúbenejšieho žiaka, čitateľa v knihe Leonardo. Génius a rebel oboznámi so známymi i dosiaľ neprebádanými stránkami života renesančného velikána. Nadšenci života a diela tohto rebelského génia si prídu nepochybne na svoje.

„Keď sa ma niekto spýta, s kým by som sa chcel pozhovárať, keby som mal čarodejnú paličku, vždy odpoviem s Leonardom da Vincim.“  Piero Angela (autor predslovu knihy Leonardo. Génius a rebel)

Knihu z taliančiny preložila Mária Štefánková. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autorovi

Masimo Polidoro (1969) je taliansky spisovateľ, tajomník spoločnosti CICAP (nezisková vzdelávacia organizácia pre kritické a skeptické myslenie, ktorú založil spolu s vedcami Pierom Angelom, Umbertom Ecom a inými). Vydal mnohé úspešné knihy a články vo vedeckých časopisoch. Pôsobí aj ako televízny moderátor a vedecký konzultant vo viacerých televíznych reláciách. V programe talianskej televízie SuperQuark spolu s Pierom Angelom vyvracia falošné mýty a hoaxy.