Vytlačiť túto stránku

Mestské turistické chodníky II.

Napísal TS Rakúsky turizmus 23. október 2018

Okolo rakúskych miest sa rozprestiera široká sieť turistických chodníkov pre návštevníkov, ktorí chcú spojiť mestské prostredie so zážitkami v prírode. Návšteva mesta, aktívna dovolenka alebo relax?

graz

Turistika okolo Grazu

V okolí Grazu vás privítajú nespočetné, výborne označené turistické a lezecké chodníky, ako aj vzrušujúce zážitky v rokline. Obľúbeným výletným cieľom dovolenkárom i domácich je 1.445 metrov vysoký Schöckl, ktorý svojimi strmými svahmi a rozľahlou náhornou rovinou ľudí magicky priťahuje. Mnoho obyvateľov Grazu sa sem vyberie viackrát za týždeň peši či na horskom bicykli alebo sa odvezú lanovkou z dediny St. Radegund, aby si vo výške trocha oddýchli od všedných dní. Hore na vrchu smerom k západnému vrcholu, asi 5 minút od hornej stanice lanovky si dospelí, deti i mládež môžu precvičiť rovnováhu a lezenie na motorickom parkúre.

Počas horúcich letných dní sa oplatí navštíviť roklinu Kesselfallklamm s impozantnými vodopádmi. Túra cez romantickú roklinu po dobre zabezpečených chodníkoch trvá asi pol hodinu. Web: www.graztourismus.at

Mesto, hory a jazero v Klagenfurte

Návštevníci Klagenfurtu najprv dobyjú okolité hory a potom sa osviežia v tyrkysovej vode jazera Wörthersee. Na pohodovú turistiku sa môžete vybrať do prímestských rekreačných oblastí, ako je „Kreuzbergl“: chodník sa začína priamo pri budove Landhaushof v centre Klagenfurtu a povedie vás pri troch rybníkoch na Zillhöhe s nádherným výhľadom na jazero Wörthersee. Na spiatočnej ceste si môžete oddýchnuť v malebnom zámočku Maria Loretto a potom sa znova vrátiť do mesta popri kanáli Lendkanal.

Ambicióznych turistov priťahuje svojimi ľahšími i náročnejšími chodníky pohorie Karawanken na juhu Korutánska. Obľúbeným výletným cieľom vo výške 1.664 metrov nad morom je chata Klagenfurter Hütte. Z parkoviska Johannsenruhe sa sem dostanete po 75 minútach chôdze po mierne stúpajúcej štrkovej ceste. Klagenfurter Hütte je východiskovým bodom pre ďalšie turistické a horolezecké túry do okolitých hôr, napríklad na 2.237 metrov vysoký Hochstuhl, ktorý je najvyšším vrchom v Karawankách. Na impozantný vrchol sa dostanete asi za 2,5 hodiny. Výstup po horolezeckom chodníku trvá približne 3,5 hodiny. Web: www.visitklagenfurt.at

Zdroj foto: Turistika okolo Grazu, (c) Region Graz, Harry Schiffer