Vytlačiť túto stránku

Kniha Kto je Smeťko naučí malých aj veľkých triediť odpad a chrániť prírodu!

Napísal NK Factory 02. apríl 2022

Milujete prírodu a trápi vás odpad, ktorý v nej je porozhadzovaný? Radi by ste svojim deťom vysvetlili, ako odpad vzniká a čo sa s ním v prírode deje? Pomôže vám v tom detská environmentálna kniha Kto je Smeťko?

Pedagogička Zuzana Vavrová si vymyslela Smeťka - odhodený papierik, ktorý stretne iné druhy odpadu a pomôže im zatriediť sa do správneho smetného koša.

Autorkou a ilustrátorkou knihy je Zuzana Vavrová, ktorá při tvorbe knihy vychádzala z dlhoročných skúseností práce s deťmi ako učiteľka materskej školy. Kniha vznikla vo vlastnej produkcii, graficky ju spracoval Zuzanin syn Martin Vavro.

„Téma životného prostredia je mi veľmi blízka. Už ako malú ma priťahovali knihy o zvieratkách, kvetoch a fascinovala ma sila byliniek. Milujem prírodu a všetko s ňou spojené.  Zároveň ma bolí pohľad na smeti, ktoré vidíme takmer všade, na uliciach, popri ceste či v lese. Ako učiteľka materskej školy viem, že učiť deti chrániť životné prostredie a s tým súvisiace triedenie odpadu by malo byť samozrejmé ako jesť s príborom. Preto som začala edukovať deti o triedení odpadu formou divadielka. A v dobe pandémie, kedy nebolo možné toto predstavenie predviesť v predškolských zariadeniach, som sa pustila do písania a ilustrovania knihy Kto je Smeťko?vysvetľuje Zuzana Vavrová.

Zuzana Vavrová je dlhoročnou členkou divadelného súboru Dino, ktorý pôsobí v Piešťanoch a je ju možné zahliadnuť i v malých hereckých úlohách v televízii. Vďaka hraniu v divadle sa začala venovať tvorbe pre najmenších a vo svojom repertoári má niekoľko detských predstavení určených pre deti materských škôl alebo besiedky v knižniciach. Smeťka teda prezentuje deťom aj naživo!

Ukážka predstavení Zuzany Vavrovej nájdete aj na YT:

„Musím sa priznať, že som mala obavu, ako budú deti reagovať na knižku, kde hlavní hrdinovia sú smeti. Deti sú však čisté duše, sú empatické, a tak citlivo vnímajú príbehy o Smeťkovi a ďalších hrdinoch. Kniha sa zatiaľ všade tam, kde som ju čítala a spojila i s malým interaktívnym predstavením, deťom veľmi páčila,“ prezradila Zuzana Vavrová.

V autorských dielach, pre ktoré si sama autorka pripravuje a tvorí kulisy, cítiť stopy učiteľskej praxe a zakladajú si na výchovných námetoch. Predstavenia sú obohatené o pútavé piesne a zapájanie detí do deja. 

Záujem je veľký a mám radosť, že moje besedy rovnako páčia učiteľkám aj deťom. Okrezážitkového čítania knihy spolu s bábkou ježkom Dežkom, si deti počas besiedky sami triedia odpad, prezerajú si originálne ilustrácie a aj samé skúšajú ilustrovať vypočutý príbeh akvarelovými farbičkami. Mojim prianím je, aby sa Smeťko dostal do čo najviac rodín a škôl a osvetou pomohol životnému prostrediu. Verím, že vedomosť detí o tejto problematike je základom nádeje, že práve ony už budú pristupovať k prírode s láskou a rešpektom,“ uzatvára Zuzana Vavrová.

Kniha Kto je Smeťko? má 96 strán a je rozdelená na 3 časti. Príbehy vyhodených smetí, ktoré sa túžia dostať do správnych smetných košov, Príbehy  o tom, čo sa recykláciou z odpadu stáva a Ako správne triediť odpad. Kniha je vhodná pre žiakov prvého stupňa základnej školy a deti predškolského veku, ale i ako edukatívna pomôcka pre učiteľov. Informácie a fakty o odpade konzultovala autorka s Ministerstvom životného prostredia, ktoré ich aj schválilo. Je samozrejmosťou, že kniha s enviromentálnou tématikou je vytlačená na ekologickom recyklovanom papieri. Knihu Kdo je Smeťko? si môžete kúpiť tu www.zuneva.sk.

Ukážka predstavení Zuzany Vavrovej nájdete aj na YT: