Vytlačiť túto stránku

Štíhla figúra

Napísal femme 27. september 2017

Neraňajkujete, lebo chudnete? Robíte chybu. Sladíte menej škodlivým hnedým cukrom? Nerobte si ilúzie. Chýba vám selén? Pozor na predávkovanie.

figura schlank0917

Neraňajkujete s presvedčením, že keď človek nie je hladný, "ušetrí" nejaké tie kalórie? 

Robíte chybu, pretože výsledkom je presný opak vášho snaženia. Kto neraňajkuje, ponecháva vo svojom krvnom obehu tuky, ktoré sa postupne ukladajú v tkanivách. Ľahké raňajky by však tieto tuky dokázali "stráviť" a aj "uspávajúci" hormón melatonín by sa vďaka raňajkám rýchlejšie vytratil a nahradila by ho čulosť a výkonnosť.

Sladíte hnedým cukrom v nádeji, že je "zdravší"? 

Tieto ilúzie vám môžu iba uškodiť: cukor je cukor, hnedý sa od bieleho líši iba tým, že po rafinovaní v ňom ostali stopy sirupu. Oba typy sú však rovnako škodlivé: oberajú organizmus o vzácne látky, spôsobujú obezitu, devastujú chrup. Biely cukor má horšiu povesť preto, že spojenie škodlivý biely cukor (ktorý sa bežne používa) je viac "zažité".

So životne dôležitým selénom opatrne! 

V priemere obsahuje ľudský organizmus 10 - 15 gramov selénu (nachádza sa vo všetkých tkanivách, hlavne pečeni, slinivke a pľúcach), pričom optimálny denný príjem selénu predstavuje 60 - 220 mikrogramov. 
Optimálne množstvo selénu v organizme zvyšuje odolnosť proti infekciám, posilňuje cievy a srdce, mierni ťažkosti spojené s klimaktériom, spomaľuje starnutie buniek a tkanív, pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam. Zistilo sa tiež, že muži potrebujú viac selénu ako ženy.
Nedostatok selénu u detí sa prejavuje poškodením srdca; u dospelých poškodením srdečných, svalových a nervových buniek, slinivky, pečene, žalúdka, očí a zastavením rastu vlasov. Špeciálne u mužov spôsobuje nedostatok selénu výraznú náchylnosť k infekciám a impotenciu.
Ale pozor! Dlhodobejší príjem selénu, ktorý prekračuje dávku 30 miligramov za deň, má karcinogénne účinky; pričom jednorazová dávka 300 miligramov je smrteľná.