Vytlačiť túto stránku

Profesorova rovnica od autorky bestselleru Ostrov bez pamäti

Napísal Mário Gešvantner, Lindeni 19. marec 2023

Nádherné! Výnimočná autorka opäť čaruje. Pri čítaní jej príbehu budete lapať po dychu!“ napísali v denníku The Irish Times o knihe Profesorova rovnica od japonskej spisovateľky Yoko Ogawa, autorky bestselleru Ostrov bez pamäti ktorý bol nominovaný na medzinárodnú Bookerovu cenu.

am_lindeni_190323

Profesorova rovnica práve vychádza vo vydavateľstve Lindeni.

Ide o čarovný príbeh o tom, čo znamená žiť v prítomnosti, a o zvláštnej rovnici, ktorej výsledkom je neobyčajná, no úžasná rodina. On je Profesor s brilantnou mysľou a nezvyčajným problémom – pri dopravnej nehode utrpel vážne zranenie a odvtedy má jeho krátkodobá pamäť kapacitu iba osemdesiat minút. Ona je pomocnica v domácnosti a matka desaťročného syna, ktorej pracovnou náplňou sa stala starostlivosť o Profesora. Každé ráno pre nich znamená nové zoznámenie, každý deň sa stáva neopakovateľnou príležitosťou pre zvláštny a krásny vzťah. Hoci Profesor nemá kapacitu na to, aby si uchoval spomienky (jeho mozog je ako páska, ktorá sa každých osemdesiat minút vymaže), jeho myseľ je stále živá a neprestáva žasnúť nad číslami a ich obdivuhodným poriadkom, vďaka čomu sa aj pre ostatných členov tejto veľmi nezvyčajnej domácnosti otvára nádherný a poetický nový svet. Profesor dokáže objaviť prepojenie aj medzi tým najjednoduchším číselným vyjadrením reality ako je napríklad číslo jej topánok a vesmírom, a hoci sa jeho pamäť čoraz viac vytráca, vzájomné puto ich vzťahov je čoraz pevnejšie.

„Toto je jedna z tých kníh, ktoré sú napísané takým jasným a nenáročným jazykom, že čítanie je ako pohľad do hlbokého bazéna plného čistej vody. Ale aj v tých najčistejších vodách môžu číhať prúdy, ktoré neuvidíte, kým v nich nie ste. Ponorte sa do tohto sveta a zistite, ako vás ťahajú sily, ktoré viac cítite, než vidíte,“ uviedli v silno pozitívnej recenzii v New York Times. „Dojímavá atmosféra nehy pretkaná nenápadným vzdelávaním,“ doplnili v Guardiane na margo románu, ktorého sa len v Japonsku predalo vyše štyri milióny výtlačkov.

„Brilantnosť autorky spočíva v tom, ako dokáže zdanlivo ťažkú tému prevteliť do diela plného tepla a krásy,“ nadšene opísali v The Times Book Clube. „Ukazuje nám, že matematika nie je chladná a nepríjemná veda, ale elegantné, zložité a trblietavé umenie. A to všetko s takou pokojnou eleganciou, až vám to vyrazí dych.“  

Dnes šesťdesiatročná Yoko Ogawa je držiteľkou všetkých významných japonských literárnych cien. Svoju spisovateľskú dráhu odštartovala v roku 1988 a odvtedy napísala viac ako päťdesiat diel z oblasti fiction i nonfiction literatúry. Anglický preklad románu Ostrov bez pamäti (Lindeni 2021) sa stal finalistom Medzinárodnej Man Bookerovej ceny 2020. Viaceré z jej románov sa zaoberajú otázkou pamäti, jej existenciálnym dosahom na ľudský život. „Yoko Ogawa je schopná vyjadriť najjemnejšie pohyby ľudskej psychológie v próze, ktorá je zároveň jemná aj prenikavá,“ povedal o nej jeden z najvýznamnejších japonských spisovateľov Kenzaburo Oe.