Vytlačiť túto stránku

Knihu Tvrdá Krajina prirovnávajú k románu Kto chytá v žite

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 17. september 2022

Po obrovskom úspechu románu Na konci samoty vychádza nemeckému autorovi Benedictovi Wellsovi v slovenčine ďalšia silná kniha. Tvrdá krajina, príbeh dospievajúceho Sama z malého amerického mestečka, vydáva vydavateľstvo Lindeni v preklade Evy Budjačovej.

am_lindeni_160922

Foto: Albatros Media SK/Lindeni, Benedict Wells (c) RogerEberhard

„Benedict Wells sa týmto titulom stáva nepochybne nasledovníkom najväčšieho románu o dospievaní, Salingerovej klasiky Kto chytá v žite,“ napísali v denníku Rheinische Post.

Píše sa rok 1985. Pätnásťročný nesmelý mladík Sam z malého mesta v americkom Missouri si nájde letnú brigádu v starom kine, aby unikol problémom doma. Napokon prežíva nádherné leto – nájde si priateľov, okúsi prvú lásku a postupne objavuje tajomstvá rodného mesta. Konečne žije naplno, tak ako o tom vždy sníval, už sa viac necíti ako outsider. Až kým sa nestane niečo, čo ho nadobro prinúti dospieť…

Benedict Wells opísal dospievanie v malom mestečku tak, že každý si musí v duchu vybaviť svoju mladosť. Aj keď píše navonok ľahko a zábavne, kniha je nabitá ťažkými témami, je plná emócií, ktoré citlivejšiemu čitateľovu rozdrásajú srdce. „To leto, keď sa prvýkrát zamilujete, sa nemôže nikdy zopakovať. Ale tento knižný klenot dokáže nejako zvláštne zachytiť slnečné lúče mladosti a znovu ich rozžiariť,“ poeticky napísali v denníku Münchner Merkur. „Ak vás táto kniha nechá chladnými, očividne ste nikdy neboli mladí,“ skonštatovali na nemeckej rozhlasovej stanici WDR 5.

Zahraničné médiá oceňujú nielen silu príbehu, ale aj literárnu úroveň knihy – výborné dialógy, do detailov opísané postavy. „Tvrdá krajina ponúkne mnohým čitateľom príjemné stavy, smiech aj slzy. Skutočnosť, že ide naozaj o veľkú literatúru je potom vlastne nepodstatná,“ zhodnotili v ďalšom denníku Kölner Stadt-Anzeiger. „Ak by ste nevedeli, čo čítate, mohli by ste si myslieť, že ide o rokmi overenú klasiku,“ doplnili v berlínskych novinách Der Tagesspiegel.

Benedict Wells sa narodil v roku 1984 v Mníchove. Po ukončení štúdia sa v roku 2003 presťahoval do Berlína a začal sa na plný úväzok venovať písaniu. Jeho knižný debut Becks letzter Sommer (Beckovo posledné leto), ktorý vyšiel v roku 2008, kritici označili za najzaujímavejšiu prvotinu roka a stal sa predlohou pre rovnomenný film. Nasledovali romány Spinner (2009) a Fast genial (2011). Wellsov štvrtý román Vom Ende der Einsamkeit (Na konci samoty) získal v roku 2016 Literárnu cenu Európskej únie a na 80 týždňov obsadil popredné miesta nemeckých bestsellerových rebríčkov. Kniha má aj veľký medzinárodný úspech, práva na vydanie sa doposiaľ predali do 38 krajín. „Zázračné nemecké dieťa,“ napísali o ňom v Guardiane. „Multitalentovaný virtuóz s nádychom šialenstva,“ to si zase myslia v rádiu 1Live.

Titul Hard Land (Tvrdá krajina) z roku 2021, ktorý takisto zaznamenal okamžitý úspech, je jeho piatym románom. Wells ním opäť potvrdzuje, že patrí k najzaujímavejším autorom súčasnosti. „Benedict Wells je pravdepodobne najväčší talent našej krajiny za posledné roky,“ doplnili v jednom z najväčších európskych týždenníkov, nemeckom Sterne.