Vytlačiť túto stránku

Mýtické rozprávanie o ľudskom údele

Napísal Slovart 21. august 2021

Nový román Johna Boyna je univerzálny príbeh o dejinách ľudstva. Jeho základom je rodina – otec, mama a dvaja synovia. Jednému z nich koluje v žilách pomsta, druhý má umeleckú dušu. Jeden odchádza, druhý zostáva. Ich osudy zmenia ľudia, ktorí im vstúpia do života.

Putovane k bránam múdrosti je epické rozprávanie pokrývajúce veľkolepý časový úsek dvetisíc rokov. Osudy hrdinov sa pretínajú na rôznych miestach a v rôznych dobách – od Palestíny na začiatku prvého tisícročia až po život vo vesmíre v treťom tisícročí. Najnovšia kniha známeho írskeho spisovateľa je zatiaľ jeho najambicióznejším dielom, priam mýtickým rozprávaním o ľudskom údele.

„Ambiciózny, epický‎ príbeh... John Boyne brilantne a úsporne putuje časom a priestorom... pútaví čítanie.“ The Sunday Express Magazine

„Tento spája radosť z klasického rozprávania príbehov s nadšením zo spisovateľa, ktorý nám dáva nový pohľad na svet.“ Daily Express

„Kniha, z ktorej cítiť lásku, vrúcnosť a vášeň.“ The Irish Times

„Pútavý dobrodružný príbeh prerozprávaný veľmi originálnym spôsobom.“ RTE Ireland

O autorovi

John Boyne (1971) je írsky spisovateľ. Vydal jedenásť románov, päť kníh pre mládež a zbierku poviedok. Medzinárodne ho preslávil román pre deti Chlapec v pásikavom pyžame (The Boy in the Striped Pyjamas, 2006), za ktorý dostal niekoľko významných literárnych cien. Literárna kritika kladne zhodnotila napríklad aj jeho diela The Absolutist (2011) a A History of Loneliness (2014). Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli všetky jeho knihy pre mládež. Kniha Neviditeľné besy srdca (The Heartʼs Invisible Furies, 2017) je podľa niektorých kritikov jeho najlepší román.