Vytlačiť túto stránku

Dovolenka v meste teraz naozaj – na hradoch a zámkoch

Napísal Rakúska Turistika 17. máj 2022

Stáročné, impozantné stavby, hrady a zámky kraľujú Rakúsku od východu na západ. Hrdo sa týčia na vysokých bralách a ponúkajú výhľad na kilometre ďaleko alebo sú citlivo vsadené do malebnej prírody, obklopené lúkami, poľami a hustými lesmi.

rakuska_turistika_17522

Zdroj foto: Hrad Hochhosterwitz (c) Michael Stabentheiner a Schönbrunn(c) Paul Bauer

Kto sa ocitne medzi starobylými hradnými múrmi, dokáže si veľmi živo predstaviť, ako tu kedysi žili hradní páni, urodzené dámy a ich služobníctvo. Prehliadky zámkov a palácov vám otvoria dvere do všedných dní plných prepychu v sídlach Habsburgovcov a iných šľachtických rodov – cesta časom vás zavedie do stredoveku, renesancie i pompézneho baroka. Dnes slúži väčšina hradov a zámkov (z ktorých mnohé sú starostlivo zrekonštruované) ako miesta konania koncertov, rytierskych slávností alebo letných divadelných podujatí. 

1.tip: Zámok Schönbrunn vo Viedni

Pôvodný poľovnícky zámok s rozľahlým parkom nadobúdal svoju súčasnú barokovú podobu a veľkosť zámku Schönbrunn od polovice 18. storočia. V slávnostných a obytných priestoroch tejto letnej rezidencie sa nachádza ešte pôvodné vybavenie a vy tak i dnes môžete pocítiť atmosféru z čias, kedy tu sídlili niekdajší vladári. Pre deti sa táto scenéria stáva na krátky čas realitou: v trblietavých historických šatách sa najmenší návštevníci ponoria do minulosti v detskom múzeu.
Lesk a slávu zašlých čias odráža Cisárske múzeum kočiarov. Okrem cisárskych kočiarov, korunovačných a detských kočov sa tu nachádzajú aj jedny zo skvostných šiat cisárovnej Sisi. V areáli obrovského schönbrunnského parku nájdete i jednu z najstarších zoo na svete.

2.tip: Zámok Mirabell v Salzburgu

Tento zámok  mnohí poznajú ako kulisu z filmu „The Sound of Music“. V skutočnosti sú však jeho Anjelské schodište a Mramorová sála ešte pôsobivejšie.

mirabell_tourist_slaz

Zdroj foto: Zámok Mirabell so záhradou (c) Tourist Salzburg

3.tip: Zámok Ambras v Tirolsku

Zámok ukrýva zbierku portrétov, ktorú založili Habsburgovci, jednu z najväčších zbierok skla na svete i kabinet kuriozít arcivojvodu Ferdinanda II.

ambras_khm_insbruck

Zdroj foto: Zámok Ambras KHMV Insbruck