Vytlačiť túto stránku

Bezpečnosť áut Lexus potvrdená nezávislými testami IIHS

Napísal EF 13. február 2024

Nezávislý Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) je americkým ekvivalentom Euro NCAP, ktorý kontroluje bezpečnosť áut na základe prísnych kritérií. V zozname áut, ktoré dosiahli v najnovšom vydaní štúdie najlepšie výsledky, bolo päť modelov značky Lexus.

lexus_ihs_2

Každý z nich je ponúkaný na slovenskom trhu.

Titul Top Safety Pick + je udeľovaný autám, ktoré dosahujú najvyššiu úroveň ochrany cestujúcich vo všetkých nárazových testoch, vrátane bočných nárazov. Testovanie IIHS musí navyše potvrdiť účinnosť systému na predchádzanie kolíziám s chodcami nielen počas dňa, ale aj v noci. Najvyššie ocenenie získali SUV a crossovery Lexus, teda modely UX, NX a RX, ako aj prvý elektromobil značky Lexus RZ.

Sedan Lexus ES získal titul Top Safety Pick. Na získanie tohto hodnotenia musí auto dosiahnuť najvyššie hodnotenie Good v nárazových testoch, jedno z dvoch najvyšších hodnotení pre odolnosť proti bočnému nárazu a pre technológiu svetlometov. Testy IIHS musia navyše potvrdiť vysokú účinnosť systému na predchádzanie kolíziám s chodcami počas dňa.

lexus_ihs_12

Bezpečnostný systém Lexus + je štandardnou výbavou každého modelu

Všetky automobily Lexus v ponuke, od najmenšieho mestského crossoveru LBX až po exkluzívnu dodávku LM, sú vybavené bezpečnostnými systémami Lexus Safety System +. Najnovšia generácia asistentov a technológií deteguje ešte viac potenciálnych hrozieb. Vďaka modulu DCM je možné systém Lexus Safety System + 3 aktualizovať bezdrôtovo bez toho, aby bolo nutné navštíviť servisné stredisko.

Jedným z kľúčových prvkov balíka je prednárazový ochranný systém (PCS) s funkciou detekcie chodcov, cyklistov a motocyklistov. Ten je dokonca schopný rozpoznať aj riziko kolízie s vozidlami približujúcimi sa sprava alebo zľava na križovatke počas otáčacieho manévru. Vo výbave áut je aj aktívny tempomat, asistent udržiavania v jazdnom pruhu (LTA), automatický systém diaľkových svetiel a dynamické adaptívne diaľkové svetlá, či systém rozpoznávania dopravných značiek.

V závislosti od verzie výbavy sú k dispozícii aj: 

- monitorovanie mŕtveho uhla (BSM)
- výstraha pred prejazdom vzadu (RCTAB)
- výstraha pred prejazdom vpredu (FCTAB)
- asistent pri zmene jazdného pruhu na diaľnici (LCA).

Lexus neustále pracuje na nových technológiách, ktoré zvýšia bezpečnosť cestujúcich ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky a postupne ich zavádza do svojich áut. V druhej generácii NX debutovali inovatívne elektronické kľučky dverí v kombinácii so systémom predchádzania kolíziám (SEA). Ten zabraňuje otvoreniu dverí, ak sa zozadu blíži iné vozidlo alebo cyklista.
Lexus RX a RZ sú po prvýkrát vybavené kamerou monitorujúcou pozornosť vodiča (DMC). Keď sa vodič necíti dobre alebo stráca koncentráciu a nereaguje na alarmy, auto dokáže spomaliť, bezpečne zastaviť a rozsvietiť výstražné svetlá.