Vytlačiť túto stránku

Bezpečnosť pri manuálnych prácach na záhrade a v dielni

Napísal KČ 20. september 2019

Bývanie v rodinnom dome, ktorého súčasťou je záhrada a veľký pozemok, má mnoho výhod. Gazdinky si môžu vypestovať vlastnú zeleninu, zasadiť ovocné stromy. Gazdovia si zase budú môcť postaviť dielňu, kde budú môcť majstrovať.

Bývanie v rodinnom dome si však vyžaduje aj neustálu starostlivosť o okolie rodinného domu. Nemali by ste podceňovať predovšetkým bezpečnosť pri manuálnych prácach, aj keď výber kvalitnej techniky je tiež veľmi dôležitý.

Montérky – najlepšie pracovné oblečenie 

Pri manuálnych prácach, kedy pracujeme s nebezpečným náradím alebo s chemikáliami, ktoré by mohli poleptať pokožku, je potrebné mať na sebe oblečenie, ktoré chráni pokožku pred nebezpečnými látkami a nebezpečnými predmetmi. Najkvalitnejším a celkovo najlepším pracovným oblečením sú kvalitne ušité pracovné montérky. Máme na výber z montérkových strečových nohavíc, ktoré sú vhodnejšie na chladnejšie ročné obdobia, napríklad teraz na jeseň a z montérkových strečových kraťas, ktoré sa odporúčajú najmä v lete. Nové montérkové nohavice a kraťasy by nemali brániť v pohybe, mali by byť pohodlné a hlavne mali by veľkostne sedieť.

 

Pracovné rukavice

Pri manipulácii s ťažkými bremenami, pri práci s drevom je potrebné mať okrem montérok a montérkových blúz aj pracovné rukavice. Pri manuálnych prácach v domácej dielni sa vám najviac zídu máčané pracovné rukavice. Predajne, ktoré predávajú aj tieto ochranné prostriedky, by mali mať veľký výber pracovných rukavíc. Výber záleží aj od toho, na akú činnosť ich potrebujete a s akým materiálom budete manipulovať. Na výber máte z celokoženných, kombinovaných, zváračských, mechanických, chemických, jednorazových, antivibračných, protiporéznych a mnohých ďalších.

Myslite na svoju bezpečnosť pri prácach na záhrade a v dielni. Pri práci v dielni alebo pri kosení trávnika odporúčame ochranné pracovné okuliare. Ak plánujete narábať s ťažkými bremenami, odporúčame aj používanie ochranných prilieb.

1 Komentár