Vytlačiť túto stránku

Francúzska kuchyňa I.

Napísal femme 22. február 2023

Kuchyňa Galského kohúta nezabúda na rafinovanosť korenia, predovšetkým zeleného, ktorý dokáže byť konečnou bodkou pri príprave jedla. Nechajte sa inšpirovať aj chutným receptom na zrolovanú omeletu s paprikou.

1_fr_22223

K dochucovaniu vývarov býva hlavne tzv. bouquet garni - viazanička korenia: zelená petržlenová vňať, vetvička tymianu, bobkového listu a niekedy aj cesnaku. Tá sa prichytí o ucho hrnca prípadne sa vloží do vývaru a po dovarení sa vyberie.

Omáčky dodávajú pokrmom chuťovú jedinečnosť. Sú neodmysliteľnou súčasťou, podávajú sa v teplé alebo studené. Základom kvalitných omáčok je kvalitný tuk, jemná preosiata múka, mlieko alebo smotana, mäsový či rybací vývar, kvalitné víno a ocot, rajčinový pretlak alebo šťava.

Omelety, palacinky (crepes), nákypy pudingy...
Francúzske omelety sú pripravované na veľa spôsobov. Dobrá omeleta musí byť ľahká, krehká, dozlata upečená, primerane hrubá; podľa toho ako ju chcete podávať môže byť teplá, preložená s náplňou, studená pečená alebo sladká, plnená ovocím a nakoniec flambovaná.

Francúzske syry sú na prvom mieste v produkcii pred Švajčiarskom. Trh ponúka 400 rôznych druhov syrov. Na stole sa objavuje každý deň a to v niekoľkých podobách. Podľa gastronomických pravidiel ma francúzsky syrový dezert ponúkať štyri druhy syrov: tvrdý, čerstvý, plesňový a dobre uložený syr. Syrová misa je doplnená obvykle maslom, korením a hroznom. Konzumáciu syrov je len možne odporučiť, pretože obsahujú množstvo živín, bielkovín, vápnika a vitamíny A, B a D.

Chlieb sa podáva zvyčajne biely, čerstvý spravidla teplý. My ich poznáme v tvare bagiet ( bagettes), ale v ponuke sú veľké pecne a podivné hviezdy.
Polievky sa konzumujú zväčša na večeru. Najobľúbenejšia je cibuľová, ktorá je doplnená chlebovými topinkami.

Tip na zrolovanú omeletu s paprikou

omelette_23

P o t r e b u j e t e: vajcia 6ks, 2ks cesnaku, 3ks papriky, 3 lyžice smotany, 4 lyžice olivového oleja, petržlenovú vňať, čerstvú bazalku, muškátový oriešok, korenie, soľ

P o s t u p: Papriky očistíte, opláchnete a necháte v rúre asi 20 min na 200 stupňov, dokiaľ šupka nestmavne. Potom ich olúpeme, nakrájame na prúžky, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a olivový olej. Opláchnutú petržlenovú vňať jemne nasekáte s bazalkou.Vajcia rozšľaháte so smotanou, pridáte soľ, korenie, muškátový orech a nasekané bylinky – všetko dôkladne pomiešate. Na panvici s olejom osmažíte omelety z obidvoch strán. Na hotové omelety položíte podusené papriky a zrolujete, potom priečne pokrájate na plátky a podávate s čerstvým šalátom.

Dobrú chuť!