Vytlačiť túto stránku

Viete...

Napísal femme 25. júl 2019

... aké množstvo kyslíka potrebujú mozgové bunky pre svoj optimálny výkon? Výkonný mozog si musíme udržiavať dostatočným okysličovaním, pretože jeho príjem sa vekom zhoršuje. V skratke by sa dalo povedať: myslenie si jednoducho žiada kyslík!

mozog 19

S narastajúcim vekom sa však mozog vďaka zaneseným cievam prekrvuje stále menej a jeho "kyslíková výživa" sa zhoršuje natoľko, že mozog takpovediac lapá po dychu - prejavuje sa to únavou, zábudlivosťou, závratmi, hučaním v ušiach, rozmazaným videním... Podľa štatistík má takéto ťažkosti až polovica populácie už v štyridsiatich rokoch života!

Degeneratívny proces krvného obehu nastáva v dôsledku nežiaduceho usádzania látok na cievnych stenách - predovšetkým tukov, ako je cholesterín a triglycerid. Brániaci sa imunitný systém v boji s tukmi prehráva, pod tukovou vrstvou odumierajú obranné bunky a zátarasy na dráhach krvného obehu sa zväčšujú... Ďalším problémom je hromadenie látok, ktoré zahusťujú krv a spôsobujú, že táto životodárna tekutina sa prediera cievami len s veľkou námahou. Z uvedených príčin sú cievy extrémne preťažené a trpí srdce aj mozog. Navyše hrozí nebezpečenstvo takzvanej mozgovej príhody.

Príčiny týchto zdravotných ťažkostí nie sú žiadnym tajomstvom: je to zlá životospráva, nevhodná výživa, fajčenie a nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Je však omylom predpokladať, že zmiernením daných prehreškov sa stav organizmu výrazne zlepší, a preto možno s "ochrannými opatreniami" začať kedykoľvek, v duchu filozofie "dnes ešte nie, zajtra... o týždeň... potom...". Mozog totiž vekom ohrozujú usadzujúce sa tuky tak či tak, no v prípade zlej životosprávy sa toto nebezpečenstvo významne znásobuje. Dodatočná (odkladaná) úprava životosprávy preto nemá ten regeneračný efekt ako mnohí očakávajú a vzniknuté poškodenia sú nenapraviteľné.

Tip: Významným pomocníkom pri udržiavaní priechodnosti ciev je okrem zdravej životosprávy cesnak - obsahuje látky, ktoré obmedzujú tvorbu krvných tukov a zabraňujú tvorbe usadenín na cievnych stenách. Pravidelná konzumácia cesnaku tak v konečnom dôsledku zabezpečuje mozgu bezproblémový príjem kyslíka, čo je podmienkou jeho optimálneho výkonu.