Vytlačiť túto stránku

Práca z domu je ťažšia ako si myslíte. Tu je 5 spôsobov, ako to zvládnuť

Napísal Kristína Chudá 05. december 2022

Práca z domu je pohodlná, nemusíte čeliť vetru ani dažďu cestou do kancelárie, nestrácate čas v dopravných zápchach, môžete si pospať a nikto vás nevyrušuje. K tejto idylickej predstave je však potrebné dodať pár vecí, o ktorých vám dopredu nikto nepovie.

shutterstock_home_office_922

Zdroj foto: Shutterstock

V skutočnosti si práca z domu vyžaduje poriadnu dávku disciplíny a môže prísť aj pocit osamelosti. Prinášame vám najlepšie tipy, ako zvládnuť prácu z domu.

1. Ako „domáce vezenie“

Cítite sa niekedy uväznený vo vašom byte? Niet divu, pretože ste celý deň v tom istom prostredí, nevychutnávate si slniečko cestou do práce a cestou na obed sa neprejdete. Napriek tomu, že sa snažíte vyvetrať čo najčastejšie, sú dni, kedy sa vám to proste nepodarí a nestihnete ísť ani na prechádzku ani vybehnúť do obchodu. Vtedy sa vás ľahko môže zmocniť pocit, že ste len uväznený v tom istom byte. Celý váš deň sa totiž odohráva len na niekoľkých metroch štvorcových. Ľudská myseľ je veľmi silná a tak dajte signál vášmu mozgu, keď je čas „odísť z práce“. Vytvorte si rituál na konci pracovného dňa a symbolicky v danú hodinu, každý deň zatvorte za sebou dvere a choďte sa po práci vyvenčiť.

2. Skontaktujte sa s okolitým svetom

Celé dne len vybavujete pracovné telefonáty a ťukáte do notebooku? Vedci odhalili, že je človek najproduktívnejší v práci vtedy, keď si robí prestávky. Aj keď by to bola len prestávka na prechádzku, obed alebo len tak do vašej obľúbenej kaviarne. Po prevetraní hlavy na slniečku, po prehodení pár slov so známymi budete opäť kreatívnejší a bude vám to jednoducho myslieť.

3. Dress Code aj doma a čo je hlavne, celý deň si naplánujte

Všetci síce stále vtipkujú o tom, že keď pracujete z domu, môžete pracovať aj v pyžame. No takto sa morálka udržiava ozaj ťažko. Preto si stanovte denný harmonogram. Prebuďte sa každý deň v rovnakom čase, prezlečiete sa z pyžama do pohodlného ale spoločenského oblečenia, umyjete si zuby, upravte sa, spravíte si kávu a sadnete za pracovný stôl.

4. Okolie má pocit, že nepracuje

Aj vy sa stretávate s tým, že vaši príbuzní či známi majú pocit, že práca z domu znamená, že máte vždy čas. Môžete sa im teda kedykoľvek venovať a pracovať vlastne ani nemusíte. Nie, nie! Práca z domu neznamená, že ste nezamestnaný.

5. Pracujte aspoň raz týždenne na inom mieste

Choďte do kaviarne, knižnice, reštaurácie alebo kancelárie priateľa a tam pracujte. Prečo? Stretnete tak mnoho nových ľudí, nadviažete kontakty a možno vás aj inšpirujú.


https://www.businessinsider.com/work-from-home-tips-health-2019-4#do-chores-to-break-up-your-day-10