Vytlačiť túto stránku

Chcete mať stále sviežu myseľ? Ponúkame vám 22 cvičení.

Napísal Kristína Chudá 11. júl 2022

Stáva sa Vám, že ste chceli niečo spraviť či povedať a behom chvíle zabudnete? Mozog sa veľmi často prirovnáva k počítaču. Keď je Váš mozog v dokonalej kondícii, umožní vám neuveriteľné veci ako v práci, tak i v osobnom živote. Vykonávanie kognitívnych a telesných funkcií bude pre vás samozrejmosť. 

smartwoman_18

Bohužiaľ, strata pamäte či demencia sú pre ľudstvo veľký strašiak. Nestratíte tak „len“ pamäť, stratíte prácu, rodinu a napokon sami seba, Ak zistíte, že vaša pamäť už nie je to, čo kedysi bývalo, ponúkame vám 22 veľmi jednoduchých cvičení pre zlepšenie pamäte, pri ktorých si zvýšite nie len inteligenciu, no vaša pamäť tak dostane „vietor do plachiet“.

Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne vykonávajú cielené pamäťové cvičenia, udržujú tak svoj mozog bystrý a zdravý, čo v konečnom dôsledku znižuje kognitívny pokles a poruchu pamäte. Cvičením pamäte si nie len vylepšíte svoje kreatívne schopnosti, ktoré sú v práci tak neoceniteľné, no posilnia vašu schopnosť vždy vtipných a originálnych odpovedí. Jednoducho povedané, budete mať vždy na všetko odpoveď.

1. Každý deň iná cesta domov - Nebuďte leniví a každý deň si zmeňte svoju cestu domov, stimulujete tak mozog. Ste nútení zapojiť viac zmyslov, čo je skvelé, nie? Vyhýbajte sa nude a rutine, hovorí známy neurológ David Eagleman.

2. Opakovanie, matka múdrosti – Ak si chcete zapamätať všetko, čo ste práve čítali, počuli alebo urobili, zopakujte to, ale VŽDY nahlas.

3. Počúvajte počas čítania - Štúdie, ktoré sa uskutočnili na univerzite v Portoriku, ukázali, že študenti, ktorí knihu čítali a súčasne počúvali jej zvukovú verziu, vedeli v kvíze o danej knihe viac ako tí, ktoré danú knihu len čítali. Pri počúvaní počas čítania zapojíte viac zmyslov a tak pomôžete vašej mysli si aj viac zapamätať.

4. Lúštite krížovky - Jednoduché krížovky a iné slovné hry ako scrabble, pomáhajú ku kreativite, stimulujú mozog a zlepšujú pamäť.

5. Zahrajte si šach – Že neviete šach? Naučte sa ho. Strategické hry ako šachy a dáma podporujú logické myslenie a pomôžu tak udržať váš mozog fit.

6. Hrajte na hudobný nástroj - Začnite hrať na hudobný nástroj. Štúdie ukázali, že učenie sa niečoho nového a komplexného počas dlhšieho časového obdobia je prínosom pre starnúcu myseľ.

7. Skúste nový šport - Začnite s novým športom, kde budete využívať myseľ i telo, ako je tenis, golf alebo dokonca joga. Zlepšite tak nie len fyzickú ale aj duševnú kondíciu.

8. Naučte sa cudzí jazyk - Zapíšte sa na kurz cudzieho jazyka online alebo do miestneho vzdelávacieho centra. 

9. Nakreslite si mapu z pamäte - Keď sa vrátite domov z výletu, nakreslite si mapu miesta, kde ste práve boli, ale z pamäte. 

10. Ochutnajte novú kuchyňu - Naučte sa variť nové kuchyne. Varenie stimuluje rôzne časti mozgu a rôzne zmysly vrátane chuti, čuchu a zraku.

11. So zatvorenými očami - Vyskúšajte umývanie riadu, triedenie bielizne alebo sprchu so zatvorenými očami. To prinúti váš mozog použiť iné zmysly, o ktorých ste možno ani netušili. Samozrejme, pri šoférovaní majte oči dokorán otvorené.

12. Jedzte jedlo pomocou čínskych paličiek – Čínske paličky prinútia váš mozog skutočne dobrému tréningu, najmä ak ste s paličkami nikdy predtým nejedli.

13. Ľaváci pravou a praváci ľavou - Ak ste praváci, skúste použiť ľavú ruku na úplne bežné veci ako čistenie zubov alebo  jedenie.

14. Spoznávajte ľudí - Zakaždým, keď spoznáte nových ľudí, zoznámite sa aj s iným spôsobom myslenia. To stimuluje vašu myseľ a rozširuje váš pohľad na svet a proces myslenia. Takže buďte otvorení, viac cestujte, zúčastnite sa prehliadok a podujatí, komunikujte s novými ľuďmi. 

15. Vychutnajte si jedlo – Otestujte si svoje chuťové poháriky a pokúste sa v jedle identifikovať jednotlivé jemné koreniny či bylinky.

16. Matematika z pamäti - Nevyužívajte vždy pero a papier, alebo kalkulačku pri matematickej úlohe. Skúste napríklad pri nákupe potravín priebežne zrátavať sumu. Na jednej strane si cibríte pamäť a na druhej strane týmto spôsobom veľa neminiete.

17. Meditácie – Ako sa hovorí: „Mlčať je zlato.“Trénujte vašu myseľ, mlčať nie je vždy ľahké, ale vašej mysli to prospeje. Keď neviete, ako byť ticho, meditujte. Niektoré z výhod meditácie? Zníženie stresu, zlepšenie schopnosti učenia sa, zlepšenie pozornosti, zlepšenie nálady. Vyskúšate?

18. Pamätajte si telefónne čísla – Ach, tá hlava deravá na tie telefónne čísla, posilňujete spojenie medzi mozgovými bunkami, vaša pamäť vám poďakuje. Napríklad si rozdeľte 10-ciferné čísla na časti, napríklad 801 665 9378, ľahšie si to 10-ciferné číslo zapamätáte. 

19. Kreatívne hobby - Pletenie, kreslenie či maľovanie podporuje vašu kreativitu.

20. Hovorte príbehy - Rozprávanie príbehov stimuluje mozog tým, že opisujete dôležité detaily. Rozprávanie príbehov je veľmi dobré cvičenie pamäte pre ľudí s Alzheimerovou chorobou.

21. Vytvorte si nové skratky – Vytvorte si vlastné skratky vždy, keď si potrebujete na niečo spomenúť.

22. Dostatok spánku – Nechce sa vám spať? Tak rýchlo do postele. Váš mozog potrebuje šesť až osem hodín spánku a to každú noc alebo aspoň dva cykle hlbokého spánku. Musia sa totiž dokončiť nevyhnutné zmeny, ktoré potrebujte na integráciu nových zručností a informácií do dlhodobej pamäte, ktoré ste získali počas dňa. Inak povedané, „musíte ukladať na disk“.


Zdroj: https://www.lifehack.org/804141/brain-exercises-for-memory