Vytlačiť túto stránku

4 spôsoby, ako sa vysporiadať s pasívne agresívnymi kolegami

Napísal Kristína Chudá 08. máj 2023

Poznať pasívneho agresora nie je ľahké. Ak má váš kolega z práce snahu o manipuláciu, bojkotuje komunikáciu a robí naschvál, je možné, že ide práve o tento problém. Melody Wilding je výkonná, svetovo uznávaná koučka...

freepik_man_with_thumb_down

Zdroj foto: Freepik

... ktorá pomáha inteligentným, citlivým a vysoko výkonným ľuďom opustiť perfekcionizmus, komunikovať s dôverou a nájsť trvalú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Hovorí, že nekontrolovateľné pasívne agresívne správanie na pracovisku môže narušiť morálku a prispieť k vyhoreniu, dokonca aj keď svoju prácu milujete. Žiadne pracovisko nie je dokonalé, ale je skutočne ťažké pracovať, keď stále niečo visí „vo vzduchu“ a cítiť napätie. Nemiestne komentáre, sarkazmus – to sú všetky znaky pasívnej agresie na pracovisku.

Ako teda rozpoznať pasívnu agresiu?

Identifikácia pasívnych a pritom agresívnych ľudí môže byť zložitá práve preto, že sa jasne nevyjadrujú. Ich slová sa nezhodujú s ich činmi. Napríklad váš kolega vám povie, že vám môže pomôcť s danou úlohou a následne sa vyhovorí, že absolútne nemá čas. Znie vám to povedome?

Podľa definície sa pasívno-agresívni ľudia vyhýbajú konfliktom. Bohužiaľ, ich stratégie konflikty vytvárajú, najmä na pracovisku. Vyjadrujú negatívne pocity prostredníctvom nepriamych akcií, ako sú: sarkazmus, cynický postoj, nadradenosť, klebety. Pasívne agresívne správanie sa môže prejaviť v mnohých rôznych smeroch, odzbrojenie agresora nie je vždy jednoduché a priamočiare. Poradíme vám, ako pasívneho agresora odhaliť a ako si s ním poradiť.

1. Získajte svoje emócie pod kontrolou

Urobte všetko preto, aby ste dostali svoje emócie pod kontrolu. Ak sa cítite v ohrození, existuje niekoľko techník, ktoré môžete použiť na ukľudnenie. Aké sú to? Dýchajte zhlboka. Prekysličí sa vám mozog a zároveň sa upokojíte. Hlavne sa nenechajte vyprovokovať a nehrajte jeho hry. Buďte za každých okolností asertívny. Komplikácie možno očakávať v prípade, že sa jedná o vášho nadriadeného a snaha dohovoriť sa vychádza naprázdno. Je nutné rešpektovať, že pasívne agresor takto koná, a nebrať to osobne.

2. Empatia

K dispozícii je jednoduchý vzorec, ktorý môžete použiť, aby ste sa vzdialili od dynamiky agresie a zároveň zachovali neporušené pracovné vzťahy. Buďte empatický a na miesto seba začnite riešiť vášho kolegu, jeho problémy a sťažnosti, jeho prácu. Upriamte pozornosť na neho.

3. Vezmite situáciu do vlastných rúk

Tým, že ste otočili situáciu máte eso v rukáve. No nezabudnite si držať odstup. Niekedy pomáha odpútať pozornosť od témy. Stačí povedať dve, tri vety, ktoré s témou vôbec nijako nesúvisia. Pasívneho agresora to vyvedie z miery, pretože premýšľa, ako zareagovať. Alebo zmeňte situáciu. Urobiť niečo, čo vôbec nečaká, a nijako to nekomentovať. Pasívneho agresora to opäť zneistí a stratí pôdu pod nohami. A ak stále nič, poukážte na vášho kolegu agresora, že on „vie“ vyriešiť každú vzniknutú situáciu, že on ostane neskoro do noci a dokončí projekty, ktoré zostali na stole ste ho vlastne spravili úplne bezmocného. Keď že on „vie“, všetko bude na jeho pleciach a začne zabúdať na dôležité termíny a jeho výsledky budú nulové.

4. Asertívne stanovte limity

Keď začnete meniť spôsob, akým komunikujete s pasívnym agresorom, očakávajte odpor. Mikro-agresie sa môžu zintenzívniť, keď narušíte jeho „normálny“ spôsob komunikácie. Asertívny vzorec správania je užitočným komunikačným nástrojom, ktorý vám pomôže agresora uzemniť. Asertívna komunikácia predstavuje efektívny spôsob ako upevniť svoje vzťahy a vyhnúť sa stresu zo vzniku konfliktu. Zvládnutie princípov asertívnej komunikácie vám poskytne podporu v ťažkých časoch a naučí vás byť zdvorilým v každej situácii. Mnoho ľudí považuje mylne asertivitu za spôsob presadzovania svojich názorov. Základom asertívnej komunikácie však je nemýliť si asertivitu s agresiou. Asertívne správanie sa, je správanie, ktoré je jasné, priame a snaží sa vyjadriť to, čo chce, aby druhí porozumeli.


https://www.businessinsider.com/how-to-overcome-passive-aggressive-people-career-coach-2019-4