Vytlačiť túto stránku

ISO norma, ktorá presvedčí váhajúcich o kvalite vašej ponuky

Napísal KČ 28. máj 2022

Ak podnikáte a chcete osloviť čo najviac potenciálnych zákazníkov svojimi produktmi, či službami, okrem iného ich určite budete chcieť osloviť kvalitou. Ako však zákazníkov presvedčiť, že práve vy ponúkate kvalitu?

shutterstock_0522

Dajte zákazníkom istotu ešte predtým, ako u vás minú svoje financie

Samozrejme, zákazník si môže zakúpiť váš produkt, či využiť ponúkanú službu a presvedčiť sa sám. Ale kto si niečo zakúpi, aby vyskúšal, či s tým bude spokojný? Tú istotu chcú zákazníci ešte predtým, než minú svoje peniaze.

Istou zárukou, že ponúkate kvalitné produkty a služby, môže byť pre vašich zákazníkov to, že budete spĺňať medzinárodnú ISO 9001 normu. Získanie certifikátu na základe tejto normy každému napovie, že vo firme máte zavedený systém manažérstva kvality, čo prispieva k budovaniu dôveryhodných vzťahov medzi dodávateľom a zákazníkom.

Dokážete bez problémov spĺňať požiadavky zákazníkov? Dajte im o tom vedieť

Ako vlastne norma ISO 9001 definuje kvalitu? Terminologicky odkazuje na normu ISO 9000. V nej kvalita označuje stupeň splnenia požiadaviek, ktoré sú stanovené, všeobecne sa predpokladajú alebo sú záväzné.

Tieto požiadavky obvykle určujú zákazníci. A tak by sme mohli povedať, že podľa normy ISO 9001 je kvalita to, ako dokáže firma spĺňať požiadavky zákazníkov. Čím to dokáže lepšie, tým je zákazník spokojnejší.

Keďže môžeme povedať, že v „centre záujmu“ tejto normy je spokojnosť zákazníka, nie je vôbec prekvapujúce, že zákazníkov často reálne zaujíma, či firma spĺňa normu ISO 9001. A môže to byť pre nich rozhodujúci faktor. Keď sa totižto rozhodujú medzi viacerými firmami, s ktorými nemajú osobné skúsenosti, je certifikát ISO 9001 aspoň nejakým ukazovateľom toho, čo môžu od firmy, ktorá sa ním pýši, očakávať, aby ich nečakalo nepríjemné prekvapenie.

Zdroj obrázka: Autor: Ivan Kruk / Shutterstock.com