Vytlačiť túto stránku

Dovolenka nabitá dobrodružstvom: región Tatry - Spiš - Pieniny

Napísal RČ 11. máj 2022

Ak už premýšľate nad tým, kam s rodinou vyraziť na prázdniny plné zážitkov, môžete sa bez obáv rozhodnúť pre prekrásny región Tatry - Spiš - Pieniny. Na svoje si tu prídu všetci, aj náročnejší členovia rodiny.  

0_tsp

S celou rodinou si môžete prezrieť krásne mestá ako Levoča, Kežmarok, Spišské Podhradie či Spišskú Belú. Určite nevynechajte Spišský hrad na, ktorý deti zaručene nezabudnú, kvôli jeho majestátnosti. Ak dostane chuť na pohyb, požičajte si e-bike či kolobežky alebo sa na bicykli presuňte po jednej zo skvele označených cyklistických trás. Región poskytuje cyklotrasy rôznej obtiažnosti a dĺžky. Najpopulárnejšou z nich  je známa trasa Vrbov – Kežmarok - Spišská Belá – Tatranská Kotlina- Ždiar. Patrí medzi pohodlné cyklotrasy s asfaltovým povrchom po Tatranskú Kotlinu, čím je ideálnou pre rodinky s deťmi, prepravu detskými vozíkmi aj pre in-line korčuliarov. Cestou sa vám naskytnú nádherné výhľady na Vysoké a Belianske Tatry. Po dobrej túre sa môžete osviežiť vo Vrbove.

2_tsp

Thermal Park Vrbov je legendárne kúpalisko, ktoré pre rodinky s deťmi ponúka vynikajúce možnosti na príjemné strávenie voľného času. Okrem bazénov z rôznou teplotou vody je k dispozícii detský park s hracími elementmi aj detské bazény. Voda ktorou sú bazény napustené má blahodárny vplyv na ľudský organizmus, takže vaše detičky budú určite o niečo zdravšie. Thermal Park  poskytuje tak isto komplexné služby vrátane gastro prevádzok, stánkov s občerstvením aj ubytovanie. www.termalnekupalisko.com

vrbov_22

Pre rodiny s deťmi a ľudí s handicapom je obrovskou výhodou a radosťou navštíviť bezbariérové stredisko BACHLEDKA Ski&Sun neďaleko Ždiaru. Previesť sa budete môcť kabínovou lanovkou alebo aj poprechádzať interaktívnym Chodníkom v korunách stromov s vyhliadkovou vežou. Kráľovstvo lesa s množstvom preliezok, hojdačiek a inej zábavy pre deti je novinkou roka 2021. www.chodnikkorunamistromov.sk

3_tsp

Ďalšou nezabudnuteľnou atrakciou sa pre deti stane splav Dunajca z obce Majere alebo prístaviska Pltník-Červený Kláštor. Pre bezpečnú jazdu si zvoľte splav na drevených pltiach. Táto alternatíva je ideálnou, ak si budete chcieť vychutnať prírodu a pozorovať jej krásy. Drevené plte navyše poskytujú pohodlné sedenie bez vyrušujúceho hompáľania ako je to mu pri raftingu. Tento splav trvá cca 90 minút  a meria 11 kilometrov. Späť na začiatok splavu sa dostanete autobusom, bicyklom z požičovne alebo peši. Po ceste navštívte múzeum Červený Kláštor, v ktorom žil „lietajúci“ mních Cyprián.

4_tsp

Z krás Spiša treba určite spomenúť ešte Beliansku jaskyňu. Je jedinou prístupnou kvapľovou jaskyňou v Belianskych Tatrách. Jej zaujímavá vyhliadková trasa meria vyše jedného kilometra. Okrem zvláštnych skalných útvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti tejto jaskyne je živý už viac ako 125 rokov, zákonitosti ich vytvárania sa doteraz odborníkom nepodarilo úplne objasniť.

Región Spiša a Pienin poskytuje toľko atrakcií, že na ich návštevu budete potrebovať určite niekoľko dní. V takomto prípade si môžete vybrať z ponuky niekoľkých ubytovacích zariadení. Odporučiť môžeme APARTMÁNY PANORAMA Bachledka, Resort Levočská dolina, Boutique Hotel Hviezdoslav **** Kežmarok, Hotel Club***  Kežmarok, Penzión Pltník s campingom a chatami, Penzión Kaštieľ Hanus *** ,  Múzeum Červený Kláštor. Pochutnať na miestnych špecialitách pod Spišským hradom si môžete v reštaurácii Spišský salaš.

1_tsp

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. www.tatryspispieniny.sk

Blížiace sa podujatia

Zamagurské folklórne slávnosti – 45. ročník

Termín: 17.-19. júna 2022

Miesto konania: Červený Kláštor, areál Kúpeľov Čerený Kláštor Smerdžonka

Viac info na: https://www.osvetapoprad.sk/zamagurske-folklorne-slavnosti/

Spišské folklórne slávnosti - 48. ročník

Termín: 25.-26.júna 2022

Miesto konania: Spišské Podhradie, Spišský salaš

Viac info na: https://osveta.skcak.sk/

Festival Európske ľudové remeslo- 30.ročník

Termín: 10.-12. júla 2020

Miesto konania: Kežmarok, námestie, hrad

Viac info na: https://elro.kezmarok.sk/aktuality/