Vytlačiť túto stránku

Viete, kde sa točili známe české rozprávky?

Napísal femme 22. november 2022

Krása stredných Čiech láka filmárov už niekoľko desaťročí. Nakrúcali sa tu filmy oscarové aj študentské, dramatické a samozrejme aj rozprávky. Prevedieme vás na potulkách po hradoch, zámkoch a miestach, kde sa natáčali úspešné rozprávky.

rozpravky_221122

Princezná so zlatou hviezdou na čele 

Táto už klasická československá rozprávka bola natočená v roku 1959, režisérom Martinom Fričom. Síce sa väčšina deja odohrávala vo filmových ateliéroch, vidiecke zábery sú zo stredných Čiech a dvoch historických pamiatok. V hlavnej úlohe si zahral zámok Průhonice, ktorý je spolu s Průhonickým parkom Národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou svetového dedičstva UNESCO, vo vedľajšej úlohe sa predstavil hrad Kokořín.

kokorin

Foto: cs.wikimedia.org (c)Jan Sovka

A pri akých príležitostiach?

Nádvorie zámku Průhonice sa stalo zámkom starého krála Hostivíta (František Smolík), kam prichádza bohatý kráľ Kazisvět VI. (Martin Růžek). Princezná Lada (Marie Kysleková) uteká prevlečená v myšom kožušteku pred Kazisvětom na zámok princa Radovana (Jozef Zíma), ktorý v rozprávke stvárnil hrad Kokořín. Zaujímavosťou je, že obe pamiatky sa objavujú naraz v scéne, kedy volajú kuchára, čo vo filme vyvoláva pocit jedného sídla.

Tipy na výlety v okolí: Aquapalace Praha Čestlice, zámok Berchtold a zrúcanina hradu Říčany.

Lotreando a Zubejda

Výpravnú rozprávku natočil v medzinárodnej  koprodukcii (Česko/Bulharsko/Francúzsko) v roku 1997, známy český režisér Karel Smyzcek na scénar  Zděňka Svěráka; ktorý vychádzal z  knihy  Devatero pohádek od Karla Čapka, konkrétne Druhá lúpežnícka rozprávka a veľká rozprávka doktorská.  V hlavnej úlohe si zahral hrad Valečov a vo vedľajších  úlohách lesy u obce Voznice, lom Alkazar u Srbska a vrch Třemšín.

valecov

Foto: cs.wikimedia.org (c)Zdeněk Fiedlerek

A pri akých príležitostiach?

Na hrade Valečov sa ukrýva banda lúpežníkov na čele so starým Lotrandom (Jiří Pecha), ktorý si ani nevšimol, že mu vyrástol syn do krásy - mladý Lotrando (Jiří Strach), ale bez vzdelania... Posiela ho na štúdia do kláštora, kde pri poznávaní botaniky v okolitých lesov zachráni predajcu bižutérie Lustiga (Arnošt Goldfram) v blízkosti kaplnky na vrchu Třemšín v Brdech.

Tipy na výlety v okolí: ves a vrch Mužský, zámok Mnichovo Hradiště, zrúcanina hradu Hynšta.

Anjel pána

V súčasnosti, veľmi obľúbená rozprávka na pokračovanie (Anjel Pána 2  – 2017), od režiséra Jiřího Stracha bola sfilmovaná v roku 2005. Úspešnosťou medzi divákmi detskými aj dospelými nadväzuje na rozprávku  Lotrando a Zubejda. V hlavnej úlohe si zahral hrad Český Šternberk a vo vedľajšej úlohe hrad Křivoklát.

cesky_sternberk

Foto: cs.wikimedia.org 

A pri akých príležitostiach?

Vianočná rozprávka je o schopnosti odpúšťať a o umení sa nezištne obetovať. Hradné interiéry Českého Šternberku dostali jednu z hlavných úloh, ako hrad pre knieža Maximiliána (David Švehlík). V rozprávke sa objavujú skutočné priestory hradu – kuchyňa, pavlač a  komôrka služobnej Dorotky (Zuzana Kajnarová). Na Hrade Křivoklát môžeme vidieť pivničnú šatľavu (väznicu), v ktorej sa ocitne Dorotka  aj knieža.

Tipy na výlety v okolí: Sázava, rozhľadňa Špulka, zámok Rataje nad Sázavou.

Zdroj foto: sk.wikipedia.org, cs.wikimedia.org