Vytlačiť túto stránku

Feng Shuei...

Napísal femme 23. máj 2023

... vychádza z tisícročných pozorovaní prírody a spája v sebe funkcie liečiteľské ako aj dizajnérske. Je to veda zaoberajúca sa metafyzikou, ktorá sa snaží pochopiť a rozoznávať energiu QI - Čchi okolo nás. Čínska metafyzika vychádza z teórie troch faktorov (Nebesa, Zem a Človek), ktoré ovplyvňujú naše životy.

freepik_chinese_park_23

Mnoho generačným pozorovaním sa analyzovalo prostredie a jeho vplyv na jednotlivca. V starých časoch bolo toto pozorovanie známe ako Kan Yua koncom dynastie Qing (Čching) sa premenovalo na Feng Shuei. V súčasnosti ide hlavne o súhrn mnohých pozorovaní v oblasti architektúry, módnych doplnkov a niekedy aj povier. Toto učenie pochádzajúce z Číny pracuje so základnými prvkami – zem, kov, voda, drevo a oheň a k nim zodpovedajúce farby i tvary, ktoré sa potom premietajú  a uplatňujú aj v bývaní či životnej filozofii.

Je potrebné si uvedomiť, že bez nášho osobného pričinenia, interiérové zmeny podľa Feng Shuei nepomôžu k samotnej zmene.  Ak ste sa už stretli s tradičnou filozofiou Feng Shuei, určite poznáte teóriu výpočtu Ming Kua, ktorý vás zaradí podľa vášho dátumu narodenia k určitému elementu z piatich základných prvkov (zem, kov, voda, drevo a oheň)

Na základe tohto zaradenia sa neskôr využívajú v interiéroch  zrkadlá, kvety, osvetlenie, sviečky, zvonkohry a kamene na správne zharmonizovanie obydlia. Do celkového spracovania sa vkladajú aj opakujúce sa životné cykly, ktoré prežívame. Pozorovanie vychádza z prírody, histórie a kultúry národa ktorá ovplyvňuje jednotlivca. Hlavnou úlohou v architektúre je energetické vyladenie  budov, aby sa dospelo k súladu medzi človekom, priestorom a prírodnými zákonmi. Toto vyladenie vychádza z fyzikálnych zákonov, popísaných vo Feng Shuei, Vastu, prírodnej geometrie či Geomentie.

Geomentia určuje geopatogénne zóny a skúma ich vplyv na zdravotný stav ľudí, zvierat a rastlín. Živá príroda je zase inšpirátorom pri vytváraní proporcií. Harmónia, ktorá vychádza z tohto prístupu pozitívne pôsobí na fyzické a duševné zdravie človeka. 

Mnoho ázijských krajín používa Fengshui ideológie pri vytváraní nových budov, ktoré im umožňujú dosiahnuť prosperitu ako celého národa. V Hongkongu existuje veľa hlavných príkladov mrakodrapov, ktoré počas procesu navrhovania a výstavby zohľadňovali ideológie Fengshui. 

Repulse Bay je 37-poschodová viacúčelová obytná budova, ktorá sa nachádza na mieste bývalého hotela Repulse Bay. Komplex je známy svojou „dierou“, ktorá sa nachádza medzi vežami na účely Fengshui. Hongkong je známy pre svoje dobré prostredie Fengshui vďaka svojej jedinečnej krajine pozostávajúcej z hôr a vody. Miestne povery preto veria, že v životnom prostredí sú prítomní priazniví draci a dokážu generovať pozitívnu energiu Qi pohybom medzi príbytkom v horách a k moru za vodou na pitie. Ľudia verili, že vietor smerujúci z pevniny do prístavu sú pohyby z cesty drakov. V čínskej kultúre sú draci symbolmi šťastia, ktoré ľuďom prinášajú prosperitu, silu a šľachtu. Aby sa zabránilo blokovaniu cesty draka a vzniku zlej energie Qi, vysoké mrakodrapy zvyčajne obsahujú vpichy známe ako „Dračia brána“, ktoré umožňujú mýtickej bytosti ňou hladko prejsť. Preto architektova implementácia ikonickej štvorcovej diery v The Repulse Bay nie je len z estetického hľadiska, ale predovšetkým pre lepšiu energiu Fengshui pre jej obyvateľov.

wikipedia_honkong_fs_23

Repulse Bay a Hopewell Center

Pred dokončením Bank of China Tower bolo Hopewell Center v rokoch 1980 až 1989 najvyššou budovou v Hongkongu so 64 poschodiami. Najvýraznejšou črtou sú jeho kruhové pôdorysy, ktoré majú za následok štíhly a valcovitý tvar infraštruktúry. Tvar budovy sa však až príliš podobá sviečke či zapálenej cigarete. V čínskej kultúre majú sviečky hlbokú a negatívnu asociáciu s ohňom a smrťou, pričom vytvárajú negatívne sily Qi. Preto bol na najvyššej úrovni budovy vybudovaný kruhový bazén, aby sa zlepšila celková dynamika Fengshui. Súkromný bazén vraj uhasí plamene negatívnej energie Qi zo sviečky.

Feng shuei v praxi

Správne umiestnenie zrkadla odráža zlo a posilňuje pozitívne vplyvy na náš život. Je veľmi dôležité ho správne umiestniť. V starovekej Číne zrkadlo zavesovali na dvere z vonku, aby odrážalo negatívnu energiu. Ak sa nachádza oproti vám v pracovni, oslabuje vašu koncentráciu.Výnimku tvoria vchodové dvere za chrbtom a dlhé, úzke chodby. V spálni zrkadlo nemá odrážať postel a ak je tak umiestnené, odporúča sa ho na spánok prikryť. Za ďalší moderný negatívnym prvok toto učenie považuje mikrovlnu rúru, ktorá vytvára negatívne energie, ktoré ničia zharmonizované prostredie.

Zdroj foto: 

Freepik

https://en.wikipedia.org/wiki/Hopewell_Centre_

https://en.wikipedia.org/wiki/Repulse_Bay#/media/File