Vytlačiť túto stránku

Pánske oblečenie do kancelárie – čo sa nosí v bežné piatky?

Napísal KČ 30. marec 2022

Keďže normy na pracovisku predchádzajúcich generácií sa neustále prispôsobujú modernej dobe, menia sa aj pravidlá obliekania. Ako dôkaz zvážte pánsky business casual dress code, širší a tým oslobodzujúcejší pohľad na druh formálneho oblečenia.

shutterstock_man_0322

Ak neviete o čo ide, predstavte si bavlnené sako s košeľou bez kravaty a idete správnym smerom.

Business casual na bežný piatok

Keďže normy na pracovisku predchádzajúcich generácií sa neustále prispôsobujú modernej dobe, menia sa aj pravidlá obliekania. Ako dôkaz prišiel na scénu pánsky business casual dress code, širší a tým oslobodzujúcejší pohľad na druh formálneho oblečenia do kancelárie. Ak neviete o čo ide, predstavte si bavlnené sako s košeľou bez kravaty a idete správnym smerom.  

To znamená, že business casual dress code zostáva trochu nepolapiteľným konceptom, ktorému chýbajú jasne definované pravidlá a princípy. Napríklad je ťažké vedieť, čo je prijateľné, pokiaľ ide o obchodné ležérne nohavice, saká, nohavice a firemné kancelárske oblečenie. Podmienky či hranice tohto obliekania veľmi neexistujú a preto nie je divu, že toľko mužov sa stále pýta, čo presne tvorí pánsky business casual dress code. Odpovede či zopár užitočných tipov, ako a kedy tento štýl využiť, nájdete nižšie. 

Čo tvorí business casual oblečenie pre mužov? 

Podľa definície je business casual štýl, ktorý nie je taký formálny ako tradičné kancelárske oblečenie, no napriek tomu je stále navrhnutý tak, aby pôsobil profesionálnym alebo obchodným dojmom. Prirodzene to ponecháva dostatok priestoru na interpretáciu. Nepomáha ani zahrnutie slova „casual“, ktoré historicky sprostredkúva vízie mužov v havajských tričkách, šortkách a sandáloch. K tomu by sme povedali: neskúšajte to. Inými slovami, business casual je stále oveľa viac „biznis“ ako „neformálny“, a to je určite dobrá vec.

Preto sa od vás stále očakáva, že keď nosíte business casual oblečenie, budete dodržiavať zaužívané zásady štýlu a sofistikovanosti. Avšak tam, kde obchodné profesionálne odevy kedysi tvorili oxfordské košele a napasované saká, sa teraz zmenili na trochu jemnejší kancelársky štýl. A čo je rovnako dôležité, pohodlnejší štýl.

Napríklad blejzer je vždy stávkou na istotu, rovnako ako košeľa. Kravaty sú voliteľné, ale to, čo vám chýba v oblasti krku, by ste mali nahradiť v zmysle módy. A aj keď niektoré kancelárie, ktoré sú vhodné pre obchodné príležitosti, povoľujú pekné džínsy, uistite sa, že sú to naozaj pekné džínsy. V opačnom prípade sa držte kvalitných nohavíc, ako sú bavlnené nohavice, aby ste mali komplet bezpečný pre staré pracovné prostredie. V oddelení topánok sú pohodlné spoločenské topánky ako mokasíny, Oxfordky, a derby jednoduchým spôsobom, ako to dodržiavať.

Obchodné ležérne saká

Váš business casual piatkový outfit začína pekným sakom a výrazom „pekný“ máme na mysli priliehavý a prispôsobený. Na tento účel by sako mal mať úzky strih, štvorcový strih na pleciach, chlopňu a rukávy, ktoré končia tesne pred manžetou košele. Prirodzene, na výber máte z množstva štýlov a materiálov napríklad na https://bolf.sk/. Najistejšie je zaobstarať si klasické jednoradové sako z ľahkej vlny s vrcholovými alebo stupňovitými chlopňami, v ktorom sa budete cítiť pohodlne bez ohľadu na ročné obdobie. Rozhodnite sa pre tmavú, neutrálnu farbu, ako je námornícka – urobí s vašou postavou zázraky. Tento biznis ležérny štýl vám pomôže cítiť sa v piatok príjemne a zároveň je to, ktoré využijete aj po práci.

Zdroj obrázka: Rido / Shutterstock.com