Vytlačiť túto stránku

Bryndzové obedové menu

Napísal Liptov 04. apríl 2012

Najlepšia bryndza začína mať práve teraz svoju sezónu. Letná bryndza má jemnú chuť, na rozdiel od zimnej bryndze nie je taká ostrá, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, keď sú ovce a kravy na paši.


Teľacie fašírky s rozmarínom 
( 4-5 porcií (15-20 ks) )
Čas na prípravu: 45 min.

P o t r e b u j e t e: 250g teľacieho mletého mäsa, 3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymian, rozmarín), soľ, korenie, 1 vajíčko, 3PL strúhanky, ½ strúčiku pretlačeného cesnaku, 2-3 hrušky, 40g Liptov Bryndze, petržlenová vňať na ozdobenie
P o s t u p: Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm.  Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme Liptov Bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.


Bryndzové vyprážané guľky (cca. 15 - 20 g)
Čas na prípravu: 1 hod.

P o t r e b u j e t e: Zemiaky, parmezán, strúhanka, 250g uvarených zemiakov, 160g Liptov Bryndze, 40g strúhaného parmezánu, 2PL hladkej múky, 1 vajíčko, soľ a korenie
P o s t u p: Uvarené zemiaky postrúhame na jemno do väčšej misy, pridáme Liptov Bryndzu, múku, vajíčko, parmezán, soľ a korenie a vypracujeme cesto. Z cesta vypracujeme valec a z valca odrežeme  kúsky, z ktorých formujeme guľky. Tieto potom vyprážame v rastlinnom oleji do zlatista. Podávame napríklad s cherry paradajkami alebo hroznom. Vyprážané bryndzové guľky sa hodia na párty, kde ponúkate najmä pochúťky, ktoré sa dajú jesť rukami – tzv. fingerfood.

Foto: LIPTOV 

Grécky koláč so špenátom a bryndzou 
(6 koláčov)
Čas na prípravu: 1 hod.

P o t r e b u j e t e: 3 v papieri balené lístkové cestá, 200g Liptov Bryndze, 250g tvarohu,  400g špenátových listov, 2 vajíčka, 4PL oleja, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, mletý muškátový kvet, 1/2ČL tymianu, soľ a korenie

P o s t u p: 
Cibule a cesnak ošúpeme a pokrájame najemno. Potom ich na oleji osmažíme, pridáme soľ, korenie, tymian a pridáme potrhané umyté špenátové listy, prilejeme trošku vody, aby listy zavädli, ale aby z nich nezostala kaša. Necháme vychladnúť. Potom do zmesi primiešame Liptov Bryndzu, tvaroh a muškátový orech. Cesto rozbalíme prekrojíme pozdĺžne a plníme po dva koláče. Každý 1/6 masy a zatočíme ich tiež po dĺžke. Preložíme na plech a zatočíme. Nakoniec koláče potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom alebo černuškou. Podávame so zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!  

Liptov Bryndza – jedinečná chuť z čistej prírody
Horské lúky a pasienky Liptova, Oravy, Turca, Spiša, Horehronia a Zamaguria v čistej prírode sú základným predpokladom vysokej kvality ovčieho a kravského mlieka používaného na výrobu Liptov Bryndze. Mlieko pochádzajúce z horských plemien oviec a kráv má navyše vysoký obsah bielkovín, tuku a taktiež nezameniteľnú arómu, vďaka ktorej získava bryndza Liptov svoju jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Liptovská mliekareň kladie dôraz na výber spoľahlivých a kvalitných dodávateľov mlieka, ktorí disponujú modernými zariadeniami a prísne dodržiavajú hygienické normy.