Vytlačiť túto stránku

Toto sú najčastejšie poruchy práčok. A k tomu tipy, ako ich riešiť

Napísal KČ 15. máj 2022

Možno budete nesúhlasiť, ale moderné práčky sa kazia menej ako ich predchodkyne. Veď si len spomeňte, kedy ste naposledy riešili opravu práčky? No vidíte, nie je to s tými modernými práčkami také strašné ako sa všeobecne tvrdí.

shutterstock_pracka_0522

Práčka nevypúšťa vodu? Alebo ju ani nenapustí? 

Samozrejme, žiadny spotrebič nie je bezporuchový a tak sa nejaká porucha môže po rokoch vyskytnúť aj na modernejšej práčke. Opraviť sa však vo veľkej miere dajú a niektoré problémy môžete vyriešiť aj doma.

Napríklad, ak práčka nevypúšťa vodu. Ak vaša práčka nemá odtokový filter a čerpadlo do práčky Electrolux v neprístupnej časti, skontrolujte ich, či nie sú zanesené a prípadne ich vyčistite. Taktiež môže byť problém v upchatej odtokovej hadici.

Ak naopak vaša práčka ani nenapúšťa vodu (a nemáte omylom zatvorený prívod vody), skontroluje prívodnú hadicu, či nie je upchatá, alebo zalomená. Problémom môže byť aj nízky tlak vody, čo je však už problém pre inštalatéra. Odbornú pomoc budete potrebovať aj ak nič z vyššie uvedeného nebude problém. V takom prípade je totižto pravdepodobné, že chyba bude v riadiacej jednotke práčky.

Vyťahujete z práčky studenú bielizeň? Alebo nevyžmýkanú?

Čo sa problémov s vodou pri práčkach týka, do tretice tu máme problém, keď práčka nezohrieva vodu. Tento problém súvisí s ohrievacím telesom práčky. Môže byť spôsobený priveľkým množstvom pracieho prostriedku, ktoré zapríčiní, že ohrievacie teleso „pláva“ v pene. Skúste pranie s polovičnou dávkou pracieho prostriedku. Ohrievacie teleso môže byť aj zanesené vodným kameňom. Použite prostriedok na vodný kameň. Nie je však vylúčená ani porucha, ktorá bude mať za následok kúpu nového ohrievacieho telesa Bosch. V prípade, že je samotné teleso v poriadku, problém môže spôsobovať termostat.

Medzi najčastejšie problémy s práčkami patrí aj to, že práčka nežmýka dostatočne alebo vôbec. Často to je spôsobené jednoducho tým, že ju preťažíte. Skúste dať prať menšie množstvo bielizne. Problémom však môže byť aj upchatá, či zalomená odtoková hadica, alebo v horšom prípade vážnejšia chyba motora, či elektroniky práčky.

Zdroj obrázka: Autor: Rozhnovskaya Tanya / Shutterstock.com