Vytlačiť túto stránku

Saténové pohladenie

Napísal KM 13. máj 2022

Kvalitný spánok je alfou a omegou kvalitného a šťastného života. Vďaka nemu sa ráno zobádzame oddýchnutí a s chuťou do nového dňa. K dobrému spánku nepochybne patrí aj kvalitná posteľná bielizeň.

matejovsky_0522

Inšpirácia – Matějovský

Pri výbere posteľnej bielizne sa odporúča investovať do kvality. Predsa len v nej trávime veľa času a naviac prichádza aj priamo do kontaktu s pokožkou. Ideálna posteľná bielizeň je taká, ktorá je príjemná na dotyk, vydrží v nezmenenej podobe aj po mnohých praniach a má prekrásny dizajn. Všetky tieto atribúty nepochybne spĺňa posteľná bielizeň vyrobená zo saténu.

Čo je satén

Satén je druh textílie, ktorá má charakteristickú tkáčsku väzbu, čiže previazanie osnovných a väzbových nití. Pri saténových tkaninách sa používa atlasová väzba, ktorej princípom je pravidelné rozmiestnenie väzbových bodov (prekríženie osnovnej a útkovej nite) tak, aby sa jednotlivé body nedotýkali. Typickým znakom atlasovej väzby je hustá, hladká, lesklá tkanina s jemným šikmým riadkovaním, ktorá sa používa na odevné aj bytové doplnky. Na výrobu saténu sa môžu použiť bavlnené alebo polyesterové priadze. Podľa toho sa aj rozlišuje - bavlnený a polyesterový (umelý) satén.

matejovsky_0522_2

Inšpirácia – Matějovský

Bavlnený alebo umelý?

Ktorý druh saténu si vybrať? Rozdiel medzi nimi je najmä v cene, ale aj v celkovej užívateľskej hodnote. Poďme sa pozrieť bližšie, aké výhody má bavlnený a polyesterový satén.

Bavlnený satén je mäkká hladká tkanina s elegantným leskom a hustou, pevnou štruktúrou.  Vyrába sa  z kvalitných bavlnených priadzí, ktoré sa pre ich ešte lepšie vlastnosti ošetrujú úpravami, ako sú česanie a mercerizácia. Vďaka tomu sú priadze ešte jemnejšie a lesklejšie. „Posteľná bielizeň z bavlneného saténu je príjemná na dotyk, výborne saje vlhkosť a je priedušná. Má termoregulačné vlastnosti, čiže v lete príjemne chladí a v zime zase zahreje. Je mimoriadne vhodná pre alergikov a aj ľudí s citlivou pokožkou. Má jednoduchú údržbu aj pri vyšších teplotách a zachováva si žiarivé farby aj po mnohých praniach, čo ju robí takmer nezničiteľným výrobkom,“ vymenúva pozitíva bavlneného saténu Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. Ešte kvalitnejším druhom prírodného saténu je mako satén, tkaný z najkvalitnejších česaných priadzí, ktoré sú vyrobené z akostných druhov dlhovláknitej, vysoko kvalitnej egyptskej bavlny, čo posteľnej bielizne

matejovsky_0522_1

Inšpirácia – Matějovský

Polyesterový satén je vyrobený zo 100% polyesteru. Posteľná bielizeň z neho vyrobená je lesklá, ale mimoriadne klzká. Keďže polyester neprijíma vlhkosť, pot produkovaný počas spánku sa udržuje na povrchu textílie, ktorá tak pôsobí mokro, chladí a lepí sa na pokožku. Tento materiál nie je vhodný pre alergikov, neprospieva ani ľuďom s citlivou pokožkou. V rámci starostlivosti sa odporúča údržba pri nižších teplotách. Výhodou polysterového saténu je nízka cena. Pre príjemnejší, zdravší a ekologickejší spánok teda investujte do bavlnených saténových obliečok, ktoré vydržia dlhšie a sú jemné a hebké na dotyk.

Zdroj foto: Matějovský