Vytlačiť túto stránku

Viete načo dávať pozor, aby ste neohrozili vaše zdravie?

Ak niektoré veci nečistíte dostatočne, môžu ohroziť vaše zdravie. Najčastejšie chyby ľudia robia pri praní bielizne pri nízkej teplote, ktorá baktérie neničí, naopak môže viesť k ich šíreniu. 

makeup stetce19

Dôraz na  hygienické zásady je potrebné dodržiavať  pri výskyte chrípkyči iného vírusového a bakteriálneho ochorenia. Miestnosť s pacientom treba pravidelne vetrať, častejšie vymieňať uterák a pyžamo, pretože v textíliách sa  vírus môže držať až dvanásť hodín. Pacientov kuchynský riad umývať oddelene a rodinný príslušníci zvýšia dôraz na základné hygienické návyky.

Škodlivé patogény sa môžu skrývať aj v ďalších veciach, ktoré sa používajú každý deň.

1. Štetce a hubky na kozmetické prípravky, sú pravidelným zdrojom baktérií, ktoré vyvolávajú podráždenie pokožky. Takéto baktérie sa veľmi rýchlo množia a počas dvoch týždňov zdvojnásobia svoje množstvo. Toto množstvo baktérií ľahko vedie k upchatiu pórov, škvrnám na pokožke a k niektorým vážnym typom akné.

Odporúčanie:  Každé dva až štyri týždne umyte štetce v hrnčeku s vodou pri izbovej teplote, pridajte malé množstvo neparfumovaného šampónu a dôkladne štetec v tejto vode umyte, nakoniec nechajte úplne vyschnúť na čistom uteráku.

2. Spodná bielizeň

Spodná bielizeň rovnako ako vaša pokožka vyžaduje každodennú hygienu. Hromadí pot, choroboplodné zárodky a rôzne výlučky, nehovoriac o občasných fekáliách. Na etiketách sa dočítame, že ju máme prať pri obvyklej teplote 40 ° C , ktorá nezaručí, že bude hygienicky čistá. Škodlivé patogény vrátane zlatého stafylokoka zabíja veľmi horúca voda. Pri niekoľkodňovom nosení spodnej bielizne sa môže objaviť podráždenie pokožky a v tom horšom prípade, bakteriálne či kvasinkové infekcie. Hrozí tiež zápal močového mechúra.

Odporúčanie:  Používajte špeciálne hypoalergénne a neparfumované pracie prostriedky, aby ste predišli prípadným alergickým vyrážkam.

U citlivých osôb - alergikov, dojčiat - môže dôjsť k podráždeniu pokožky, prejavujúcim sa začervenaním a vyrážkam, v prípade spodnej bielizne u žien tento stav môže prispieť k častejším vaginálnym mykózam (v kombinácii so zaparením) alebo zápalom močového mechúra. Textíliami sa tiež môžu prenášať patogénne baktérie či vírusy z chorých členov domácnosti na zdravých.

3. Uteráky

Z hlavných dôvodov, prečo baktérie milujú uteráky, je vlhkosť, ktorá sa na nich udržiava kvôli vlhkému vzduchu v kúpeľni. Bez potrebnej vlhkosti sa patogény nemôžu tak rýchlo množiť a tvoriť kolónie. Jedna štúdia z roku 2013 našla stopy baktérie E. coli na približne 25% skúmaných osušiek. Každý z členov rodiny má preto vlastný uterák a osušku.

Odporúčanie:  Uteráky a osušky perte raz týždenne, ak nie sú veľmi znečistené. V prípade, ak sa sprchujete niekoľkokrát denne a uteráky tak nemajú šancu vyschnúť, perte ich častejšie.

4. Posteľná bielizeň

Tušili ste vôbec, že človek za rok dokáže v posteli vyprodukovať až 26 litrov potu a toto teplé vlhko baktérie a plesne priamo milujú? Okrem  toho sa v posteľnej bielizni nachádzajú rôzne choroboplodné zárodky pochádzajúce z našich tiel, kožný maz, peľ a čiastočky jedla. Majiteľov domácich miláčikov nepotešíme, tam sa počet najrôznejších baktérií a nečistôt zvyšuje.

! ! !  Alergici sú citliví na prachové roztoče, dlhšiu dobu neprané lôžkoviny môžu príznaky ešte zhoršovať.

Odporúčanie:  

-      Množeniu baktérií sa zabráni, keď sa bude posteľná bielizeň prať najmenej raz týždenne.

-      Ako ochrana pred baktériami, vírusmi a plesňami sa odporúča pranie bielizne v teplote vody nad 70 ° C. 

-      Dôležité je žehlenie, ktoré vďaka vysokým teplotám na sterilizáciu textíliám pomáha.

-      Posteľná bielizeň a kuchynský textil (obrúsky, utierky) perte oddelene od oblečenia.

-      Mikróbov sa zbavíte v sušičke, alebo sušením na intenzívnom slnku.

5. Kuchynské hubky

Štúdia z roku 2017 objavila 362 rôznych druhov baktérií žijúcich v kuchynskej hubke, s hustotou 45 miliárd na cm2. 

Odporúčanie:  Hubku na riad treba pravidelne meniť aspoň raz týždenne, každé tri dni dajte hubku na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry, alebo ju pridajte s riadom do umývačky riadu.

Ekonomickejšia a ekologickejšia je handrička z mikrovlákna, ktorú môžete pravidelne prať a zabránite tak množeniu baktérií.

6. Zdroj kožných chorôb pochádza z podložky na cvičenie

Požičiavanie si vo fitness podložky, zvyšuje riziko kožných ochorení (bradavice, vyrážky a iné), vďaka rôznym mikróbom. Hlavným patogénom na podložkáchna cvičenie jogy je zlatý stafylokok (baktéria, ktorá spôsobuje ťažko liečiteľnú infekciu ) a rôzne plesne, ktoré spôsobujú atletickú nohu (kožné infekcie) a dermatofytózu (plesňové kožné ochorenie). 

Odporúčanie:  Do telocvične si noste vlastnú podložku, ktorú po cvičení  dezinfikujte antibakteriálnym sprejom a nechajte vysušiť.

Na záver: Mobilný telefón

Niektorý z nás,  sú tak fixovaní na mobil, že si ho berú skutočne všade... Preto niet divu, že mobil je zamorený už zmieňovaným zlatým stafylokokom a najrôznejšími mikróbmi. Cez ruky sme tak ohrození vírusmi chrípky, prechladnutia a kožnými ochoreniami (akné).

Odporúčanie:  Očistite každý deň mobilný telefón mierne navlhčenou handričkou z mikrovlákna alebo handričkou určenou na čistenie obrazovky počítača.