Vytlačiť túto stránku

Žite čo najdlhšie

Napísal femme 15. február 2019

Aby ste sa dožili čo najvyššieho veku v dobrom zdravotnom stave je potrebné sa vyhnúť rizikovým faktorom, ktoré vám skracujú život.

fonendoskop19

Nevhodný životný štýl je spojený s rizikovými faktormi medzi , ktoré patrí: vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita, fajčenie, nezdravé zdravotné prostredie, nebezpečná jazda autom a hazard so svojim zdravým a i.

Na základe tridsaťročného výskumu v Amerike, vedci dospeli k záveru, že vyhováranie sa na genetiku za svoj zlý zdravotný stav nie je vždy opodstatnený. Skúmali základné rizikové faktory, ktoré sledovali výskyt vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, obezity, cukrovky a fajčenia. A vplyv týchto faktorov na ischemické choroby srdca, kde prevládal mýtus, že sa podieľali na vzniku ochorenia len v polovici prípadov. Sledovanie a výskum potvrdil, že vyššie uvedené faktory môžu až v 90 percentách za choroby srdca a až za jeho zlyhanie. Potvrdzuje sa, že keby sa dodržiaval striedmy životný štýl bez niektorých rizikových faktorov, tak by neprichádzalo k spúšťaniu génov spôsobujúcich choroby srdca.

Rizikové faktory

- obezita
- hypertenzia
- nedostatok pohybu,
- stres
- fajčenie
- hazard s vlastným životom

Prečo ženy žijú dlhšie než muži?

V priemere sa ženy dožívajú o päť rokov viac než muži. Vyplýva to so spôsobu životného štýlu a rizikových faktorov s tým spojených. Vo všeobecnosti sú muži súťaživejší, viac riskujú a to všetko vedie k stresu. V priemere muži prevyšujú ženy v ochoreniach rakoviny pľúc, srdcovocievnych ochorení a cirhóze pečene. Muži na rozdiel od žien majú častejšie rizikové povolania, kde môžu prísť k úrazu alebo o život (stavebný robotníci, baníci, požiarnici, policajti a vojsko). Popri tom všetkom muži viac riskujú pri adrenalinových športoch prípadne na ceste so svojim motorovým tátošom. V neposlednom rade ženy viac dodržiavajú preventívne prehliadky a predpísanú liečbu, čo sa u mnohých mužoch nedá vždy povedať.