Vytlačiť túto stránku

Mestské turistické chodníky I.

Napísal TS Rakúsky turizmus 12. október 2018

Okolo rakúskych miest sa rozprestiera široká sieť turistických chodníkov pre návštevníkov, ktorí chcú spojiť mestské prostredie so zážitkami v prírode. Návšteva mesta, aktívna dovolenka alebo relax?

Návštevníci rakúskych miest sa nemusia rozhodovať, pretože neďaleko pulzujúcich centier s historickými budovami a bohatou kultúrnou ponukou čakajú zelené rekreačné oblasti, ktoré lákajú na turistické výlety. Cesta zo stredu mesta do prírody niekedy trvá naozaj iba pár minút. Na miernych lesnatých kopcoch i vyššie v horách získajú dovolenkári odstup od ruchu v metropolách a zažijú mestá z úplne novej perspektívy.

Domáce vrchy Salzburgu

Panorámu Salzburgu charakterizujú vrchy – tomu, kto ich pokorí, bude odmenou fantastický výhľad na mesto. Vrch Kapuzinerberg sa vypína na pravom brehu rieky Salzach a spolu s vrchmi Mönchsberg a Festungsberg tvorí rámec pre obraz salzburského starého mesta. Chodníky na vrchu Kapuzinerberg vedú popri kaplnkách a kapucínskom kláštore k opevneniu Franziskischlössl. Na chladných severných skalných stenách rastú zriedkavé druhy vysokohorských rastlín a sem-tam môžete zazrieť dokonca aj kamzíky, ktoré na vrchu Kapuzinerberg našli svoj domov.

Vrch Mönchsberg pomenovaný po mníchoch z Kláštora sv. Petra charakterizuje kulisu salzburského starého mesta. Vďaka miestam s krásnym výhľadom, historickému opevneniu a starým zámočkom a vilám sa vrch stal obľúbenou turistickou oblasťou. Uprostred starého mesta sa týči Festungsberg, na ktorom tróni symbol Salzburgu, pevnosť Hohensalzburg. Obľúbenou prímestskou rekreačnou oblasťou obyvateľov Salzburgu je aj Gaisberg, ktorý môžete preskúmať po rovnomennom okružnou chodníku.

Pre náročné túry je tou správnou voľbou Untersberg na juhu Salzburgu: môžete ho pokoriť pešo alebo pomocou kabínkovej lanovky. Zhora majú návštevníci výhľad na jazerá Soľnej komory a večný ľad pohoria Vysoké Taury. Web: www.salzburg.info

Okolo hlavného mesta

Zelený pás, ktorý obklopuje takmer celú Viedeň, je veľký asi 12.000 hektárov a návštevníci tu nájdu turistické chodníky cez krásne lesy i nádherné vinice. Jedenásť mestských turistických chodníkov vám umožní zažiť viedenskú prírodu: trasy sú dobre označené a dostupné prostriedkami verejnej dopravy. Mestský turistický chodník č. 5 na Bisamberg vedie napríklad zo Stammersdorfu cez staré vínne pivničky, vinohrady a dubové lesy. Túra trvá tri až štyri hodiny. Oddýchnuť a občerstviť sa môžete v reštauráciách s mladým vínom na okraji cesty či na lavičkách a stoloch na miestach s mimoriadne pekným výhľadom.

Na zdatných turistov čaká viac ako 120 kilometrov dlhý turistický chodník „Rundumadum“, ktorý bol otvorený v roku 2005 a v 24 etapách vedie okolo celého mesta. Všetky body, kde je možné sa na chodník napojiť, sú dostupné prostriedkami verejnej dopravy.

Ani pre tých, ktorí mieria vyššie, nie sú hory z Viedne ďaleko. Asi za hodinku sa totiž dostanú na vrchy Raxalpe (2.007 m) a Schneeberg (2.076 m), ktoré sú prístupné lanovkou. Obidva vrcholy Schneebergu môžete z hornej stanice lanovky zdolať cez Ochsenboden za jednu až dve hodiny. Rozľahlá náhorná rovina Raxalpe je ako stvorená na výlety s deťmi. Web: www.wien.info