Vytlačiť túto stránku

Gauč, kresielko alebo chaise longue ?

Napísal femme 02. marec 2017

To, či sme si kúpili nielen krásnu, ale pre nás aj tú najvhodnejšiu sedačku, nám zvyčajne potvrdí naša chrbtica. A celkom presne, prostredníctvom  pestrej palety ťažkostí. Róbert Csóka z predajne LUNA sedačky nám pomôže zorientovať sa v ich širokej ponuke.

luna point

femme: Takzvané salónne, dnes televízne sedenie má mnoho podôb. Chaise longue malo svoju ľudovú podobu v kuchynskej kanape, dnešné minimalistické kreslá boli kedysi dôstojnými  ušiakmi v pánskych kluboch  a kožená „sedačka“ bola pôvodne vyrobená ako praktický a odolný gauč do amerických právnych kancelárií.... Aká je dnes najobľúbenejšia sedacia súprava u nás?

Róbert Csóka: Chaise lounge - u nás otoman alebo kanapa, je dnes väčšinou jedným z komponentov celej sedacej súpravy. V súčasnosti sú v kurze sedacie súpravy zložené z viacerých dielov, vyskladané či už do tvaru L alebo U. Je to praktické z hľadiska využitia priestoru, aj z hľadiska viac účelovosti sedacej súpravy.

femme: Správne zvolené sedenie, s ohľadom na spoločenskú komunikáciu, je sedenie oproti sebe, napríklad gauč a oproti nemu dve kreslá. Dnes sa však väčšinou vyrábajú sedacie súpravy do „L“, aký účel má takéto usporiadanie?

Róbert Csóka: Záleží od  zákazníka, čo uprednostňuje. Áno, na spoločenské posedenie je vhodné samostatné sedenie – napríklad sofa a dve kreslá. K takému účelu kedysi slúžili prijímacie miestnosti pre návštevy, ktoré mali sedací nábytok rozmiestnený primeraným spôsobom. Dnes máme domy a byty s obývacími izbami, v ktorých tie návštevy z času na čas aj prijímame. Spoločenskú funkciu však potlačila oddychová a napríklad spomínaná zostava v tvare „L“ je považovaná za najvhodnejšiu, aj preto, lebo je viacúčelová. Nehovoriac už o tom, že takouto zostavou vieme zmysluplne a pekne zariadiť miestnosť.

femme: Aké vlastnosti má mať kvalitná sedačka?

Róbert Csóka: Pri výbere vhodného tvaru platí – sto ľudí, sto chutí. Určite sa treba predajcu pýtať, z akého materiálu sú vyrobené nosné trámy sedacej súpravy. Ak chcete mať istotu dlhšej životnosti sedačky, trámy musia byť z masívneho bukového dreva. S poťahmi je to ťažké, záleží predovšetkým na preferencii zákazníka. Dobrou správou pre lacnejšie riešenia je, že výrobcovia látok posúvajú dôležité vlastnosti látky do veľmi solídnych úrovní. Vysoká odolnosť voči oderu a ľahká údržba je dnes samozrejmým atribútom kvalitnej textílie, navyše, aj syntetická tkanina môže mať vzhľad a pri dotyku navodzovať pocit prírodného materiálu. Pri výbere koží treba myslieť na to, že nie každá má rovnaké vlastnosti. Zákazník by mal vedieť, akú kožu predajca ponúka. Medzi upravovanými - pigmentovanými, semianilínovýmianilínovými kožami je veľký kvalitatívny a, samozrejme, aj cenový rozdiel. Upravované pigmentové kože sú také, ktorých lícny povrch sa kvôli poškodeniu zbrusuje, vlastne sa strháva vrchná vrstva kože, na ktorú sa nanáša zmes pigmentov, živíc a farby a ako posledná, ochranná vrstva. Tieto kože majú práve kvôli týmto úpravám umelý vzhľad a na dotyk sú tvrdšie. Ich výhodou je nenáročná úprava. Semianilínové kože si zachovávajú jemnosť anilínových usní a farebnú jednoliatosť pigmentovaných koží. Farbia sa namáčaním v anilínových moridlách a len veľmi zľahka sa dofarbujú. Anilínové usne - nubukové sú prírodné, takmer neupravované druhy. Upravujú sa len farebne pomocou anilínových farieb. V tejto kategórii sú vyžadované prírodné znaky ako sú odlišné štruktúry, zahojené jazvy, znamienka, ktoré sú dôkazom pravosti prírodného materiálu. Pokiaľ sa rozhodujeme medzi celočalúnenými typmi alebo tými, ktoré majú drevené či kovové prvky opäť platí, že rozhoduje vkus zákazníka, prípadne módne trendy.  My ponúkame najmä sedací nábytok s čistými líniami bez rušivých komponentov. Sme presvedčení, že sedacia súprava  jednoduchých tvarov bez kadejakých trendových ʺvýmyslovʺ si dlhšie zachová “dizajnovú sviežosť”.

femme: Aké sedačky máte v ponuke a o ktoré je najväčší záujem?

Róbert Csóka: Spolupracujeme s niekoľkými slovenskými výrobcami a ponúkame aj výrobky jednej českej a jednej nemeckej firmy, ktorá má výrobu v Poľsku. Väčšina našich dodávateľov dokáže vyrobiť sedačku podľa konkrétnych potrieb zákazníkov, takže môžeme povedať, že vieme dodať sedačku na mieru. Takmer všetky ponúkané modely sa dajú  vyskladať do rôznych zostáv, či už ako samostatné sofy, alebo do tvaru L prípadne U.

femme: Ako radíte bezradným?

Róbert Csóka: Po viacročnej skúsenosti s predajom sedacích súprav už viem, že zákazníci majú rôzne nároky. Niektorí dávajú prednosť dizajnu, iní komfortu. Preto máme v ponuke sedačky rôznych dizajnov aj komfortov sedenia. Pohodlnosť určuje predovšetkým korelácia medzi anatómiou toho, kto bude sedačku využívať a typom sedacieho nábytku. Tu sa môže zákazník najskôr pomýliť a zvoliť  pôsobivý dizajn na úkor pohodlia. Preto by mal kupujúci vyskúšať rôznu tvrdosť, výšku a hĺbku sedenia. V bežnej ponuke máme sedacie súpravy s možnosťou zmeny hĺbky a výšky sedenia, viaceré modely majú funkcie rozkladania na lôžko a úložné priestory. To vítajú najmä zákazníci, ktorí vo svojich bytoch využívajú každú možnosť viacúčelovej sedacej súpravy či už z dôvodu obmedzenej plochy alebo preto, že sú vyhľadávanými hostiteľmi.

Pre inšpiráciu môžete navšíviť www.lunasedacky.sk