Vytlačiť túto stránku

Čaká vás písanie záverečnej práce? Je najvyšší čas začať

Napísal KČ 28. november 2022

Blíži sa záver roka a pre študentov to znamená, že sa blíži skúškové obdobie. Začne to „zľahka“ možnosťou absolvovať niektoré skúšky v predtermínoch, ale po Vianociach už pôjde do tuhého. A pre niektorých to bude predposledné skúškové obdobie v rámci štúdia.

shutterstock_w_comp_22

Nečakajte do okamihu, keď nebudete stíhať

Áno, hovoríme o študentoch, ktorí na začiatku jesene vstúpili do posledných ročníkov a tak ich okrem písania rôznych seminárnych prác a absolvovania iných skúšok čaká aj písanie diplomových prác. Samozrejme, predposledné skúškové obdobie sa vás môže týkať aj ak vás čaká bakalárska práca ak ste sa už teraz rozhodli, že po absolvovaní bakalárskeho štúdia so školou končíte.

Každopádne ak ste doteraz so svojou záverečnou prácou príliš nepohli, začína byť najvyšší čas. Ak máte počas semestra menej povinností, môže sa vám síce zdať, že záverečná práca má ešte čas, ale keď sa vám nakopia skúšky, rýchlo budete vyvedení z omylu. Nikto vás nebude šetriť „len“ preto, že musíte písať aj záverečnú prácu.

Písanie diplomovej práce má aj výhodu, ale nie je jednoduchšie ako písanie bakalárky

Zamerajme sa teraz konkrétnejšie na diplomové práce, keďže pre študentov, ktorých čaká tento druh záverečnej práce, o to viac platí, že je najvyšší čas začať s písaním. Pre niektorých študentov môže byť písanie diplomovej práce lepšie v porovnaní s bakalárkou aspoň v tom, že po bakalárskej práci už majú skúsenosť s písaním záverečnej práce a tak písanie nie je až takou neznámou ako môže byť práve písanie bakalárky.

Avšak netreba zabúdať, že na diplomové práce sú kladené aj vyššie nároky ako na práce bakalárske, takže určite nemôžeme povedať, že vás čaká ľahšia úloha. Okrem toho, že diplomová práca musí byť rozsiahlejšia, je v nej potrebné ukázať, že sa orientujete v danej problematike, ovládate v nej nielen slovenskú, ale aj cudzojazyčnú terminológiu a dokážete pracovať s domácou aj zahraničnou literatúrou, o ktorej musíte mať prehľad.

Zdroj obrázka: Autor: fizkes / Shutterstock.com