Vytlačiť túto stránku

Inšpiratívny rozhovor, ako začať s pohybom, ak človek nikdy necvičil

Napísal Kristína Chudá 19. september 2022

Stanislava Viktorová (rodená Dermeková) pochádza z Gbelov no aktuálne býva s manželom a dvoma deťmi v Uherskom Brode. Profesijne sa venuje geografickým informačným systémom pre poľnohospodárov a  farmárov, no a jej veľká vášeň? POHYB!

1_s_viktorova

Študovala v Brne, kde absolvovala dva magisterské obory, Geodéziu a kartografiu na Stavebnej fakulte a Realitné inžinierstvo na Ústave súdneho inžinierstva. V odbore Geodézia a kartografia sa rozhodla pokračovať aj v rámci doktorského štúdia, ktoré úspešne ukončila v roku 2018 titulom Ph.D. Profesijne sa venuje geografickým informačným systémom (GIS) pre poľnohospodárov, farmárov, tzv. LPIS (Land Parcel Identification System) no a jej veľká vášeň? POHYB!

femme: Už na drobcoch je vidieť, či inklinujú k športu alebo nie. Vy ste boli ako na tom? Behanie, skákanie, plávanie či lozenie po stromoch bolo pre vás to pravé orechové?

Stanislava Viktorová: Športu sa venujem od malička. Pochádzam zo športovej rodiny, mamina hrávala hádzanú, tatino hrával futbal a moja sestra pretekala v triatlone. Takže, aby som neostala ako čierna ovca rodiny, športová kariéra ma neminula. Naši rodičia nás viedli ku športu kedykoľvek, kdekoľvek, za akejkoľvek situácie. Z ich strany to bolo spontánne vedenie k aktivite, ktoré v nás utváralo prirodzený vzťah k pohybu už od útleho veku. V zime lyže, bežky, sánkovačky, v lete tenis, bicykel, plávanie, turistika. Rodičia nám išli nenásilne príkladom, pomáhali nám vnímať aktívny pohyb ako prirodzenú súčasť života. Viedli nás aj k tímovým športom, za čo im budem nesmierne vďačná celý život. Na základnej škole som hrávala volejbal za Grafobal Skalica, na začiatku gymnázia v Senici som sa viacej začala zaujímať o aerobik. Vďaka aerobiku som sa stretla s vedúcou tanečnej skupiny SONNY Senica s Andy Jakubcovou a začala som tam tancovať. Skvelý tanečný život plný tréningov, cestovania po súťažiach mi spestril “gymplácký” život. Na univerzite som pretekala v športovom aerobiku v kategórii STEP tímy za univerzitný tím VSK VUT Brno. Počas vysokoškolských čias som sa začala aj viac venovať hobby behaniu a postupne som absolvovala veľa pretekov v rámci jednotlivých ročníkov Moravsko-Slovenského bežeckého poháru.

femme: Ako dlho už sa venujete trénerstvu? Čo vás motivovalo stať sa trénerom?

Stanislava Viktorová: Všetky predchádzajúce športy boli vždy len ako doplnkové k mojej športovej vášni a tou bol a stále je aerobik a s ním spojené pridružené formy. Trénerstvu sa venujem už dlhých 20 rokov. Začalo to už na strednej, kde som párkrát zaskakovala u nás v Gbeloch v kultúrnom dome za lektorku Gabiku Hazlingerovú v rámci aerobikových lekcií. Časom som si spravila základný lektorský kurz pre inštruktora aerobiku. Jedným kurzom to neskončilo, postupne som sa začala vzdelávať v tomto smere viac a viac. Nespočet kongresov, workshopov, diplomov, kurzov ma inšpirovalo pokračovať ďalej a ďalej. Stále ma baví sledovať aktuálne trendy v oblasti celkového posilnenia celého tela v spojení s funkčným tréningom. Čo ma motivovalo stať sa trénerkou? Túžba spojiť pohyb s hudbou a zároveň učiť ľudí, ako sa správne hýbať, ako kvalitne cvičiť, tak aby ste si neublížili. Keď vidíte, že klienti vám vracajú spätnú väzbu hneď na lekcii, zdieľajú s vami radosť z pohybu. To ma motivovalo najviac.

femme: Čo považujete na svojej práci za najkrajšie a naopak za najťažšie?

Stanislava Viktorová: Som maminou 2 malých detí, takže pred 6 rokmi, kedy som bola ešte bezdetná, by som za najkrajšie hodnotila, že ako lektor zabijete 2 muchy jednou ranou. Prídete si do práce zacvičiť a zároveň môže ovplyvniť obsah a náročnosť cvikov v rámci lekcie. Teraz pri deťoch je tou najkrajšou vecou na lektorovaní istý spôsob psychohygieny a sebarealizácie. Stačí mi hodina pred svojimi klientmi alebo hodina natáčania online lekcií a dobije mi to baterky na celý deň. Na druhú stranu, najťažšie je asi nezaspať dobu. Snažiť sa ľuďom priebežne dávkovať aktuálne trendy v oblasti celkového posilňovania. Byť stále v obraze, sledovať novinky, konkurenciu, stále sa vzdelávať a inšpirovať. Ak sa tréner zastaví v čase, x-rokov cvičí stále to isté, na tú istú hudbu, časom to omrzí nielen jeho klientov ale aj jeho samého.

femme: Čo je znak toho, že si človek dobre zacvičil? To, že odchádza spotený ako myš, nevie sa poriadne hýbať alebo je zrazu šťastný, lebo sa mi vyplavujú endorfíny?

Stanislava Viktorová: Vo svojich lekciách sa snažím klientom vysvetliť, že nie je potrebné sa totálne zničiť, aby z vás tieklo, ale je potrebné, aby sa človek cítil po cvičení spokojne, uvoľnene, s dobrým pocitom, že niečo pre seba spravil. Kvalitné cvičenie nie je podmienené úplným vyčerpaním, kedy človek odchádza skoro po štyroch z tréningu. K takým športovým výkonom musí byť aj adekvátna regenerácia tela, na ktorú ľudia väčšinou zabúdajú.

O cvičení sa často hovorí ako o lieku skoro na všetko a dalo by sa povedať, že to je aj liek na šťastie. Aby človek bol viacej produktívny a šťastnejší počas dňa, nezáleží až tak moc, či cvičí pravidelne, ale či cvičil v ten deň. Endorfíny majú tendenciu minimalizovať nepohodlie vyvolané cvičením, blokujú pocity bolesti a sú dokonca spojené s pocitom eufórie. Uvoľňovanie endorfínov má návykové účinky a s postupom času je potrebné viacej cvičenia k dosiahnutiu tej istej úrovne eufórie. Pokiaľ ste nikdy predtým necvičili alebo ste cvičili len krátku dobu, pocit šťastia bude najintenzívnejší, keď s cvičením začínate.

femme: Ako s pohybom vôbec začať, ak človek nikdy necvičil?

Stanislava Viktorová: Pohyb by mal byť súčasťou nášho každodenného života. Začnite s akýmkoľvek prirodzeným pohybom, zľahka s primeranou frekvenciou a intenzitou pohybu. Pokiaľ ste doteraz boli zvyknutí “športovať” z pohodlia gauča, neprepáľte zbytočne štart. Nemusíte denne cvičiť intenzívne celú hodinu. Stanovte si reálnejšie ciele a začnite 20-30 minútami 3x týždenne. 30 minút cvičenia sú len 2% z celého dňa. Len 2%, je to maličkosť, ale dôležité je vybudovať si nový návyk – návyk „som aktívny“. Ono to totiž nie je o nedostatku času, ale o prioritách. Vaše zdravie, psychická pohoda, pravidelný pohyb - za také priority vám vaše telo poďakuje. Ako príklad správneho začiatku môže byť rýchla chôdza s určeným cieľom - počet krokov, vzdialenosť, rýchlosť chôdze.

2_s_viktorova

femme: Čo považujete za najväčšiu chybu, ktorú ľudia pri redukcii hmotnosti robia?

Stanislava Viktorová: Ľudia s vidinou redukcie hmotnosti často strácajú čas hľadaním skratiek (špeciálne diéty a programy, reštriktívne výživové plány, zázračné produkty a pilulky, detoxikácie, atď.), ktoré bohužiaľ nefungujú. Extrém zaručujúci krátkodobý úspech nefunguje, väčšinou sa pôvodný stav vráti ako bumerang a človeka to zbytočne demotivuje v ďalšom pokračovaní. Kľúčom k dlhodobo udržateľným výsledkom je nájsť rovnováhu a radovať sa krok po kroku. Ľudská vlastnosť chcieť mať všetko hneď a najlepšie bez akéhokoľvek úsilia sa v tomto prípade nevypláca. Je potreba začať budovať životosprávu, ktorá vo výsledku prinesie viac benefitov než len krásnu štíhlu postavu. Dlhodobo udržateľná životospráva, zdravý životný štýl je základom úspechu.

femme: Mnoho žien dnes cvičí a športuje nielen preto, aby boli fit, ale najmä štíhle... Ktoré športy sú podľa vás ideálne na udržanie zdravej postavy?

Stanislava Viktorová: Opäť je potrebné si uvedomiť, že neexistuje zaručený recept na ideálny šport pre udržanie postavy, dôležitejší je čas venovaný pravidelnému pohybu a s ním túžba konečne dosiahnuť vysneného cieľu. V tomto smere by sa dalo využiť kúzlo Paretovho princípu 80/20, kedy 20 % kvalitného tréningu prináša 80 % výsledkov. Začína to voľbou typu tréningu, lekcie, trénera, cvikov! Kombinácia správnej voľby vytvára pomyselných 20%. Skúste tých 20% venovať kvalitnému tréningu, kde zapojíte komplexne svoje telo, všetky svalové partie.

Ako náhle sme schopní identifikovať, kde strácame čas bezvýznamným tréningom, sme tiež schopní zamerať našu energiu len na tie aktivity, ktoré sú pre nás najprínosnejšie. Nestrácajte drahocenný čas výzvou štýlu mesačný plank challenge, kde po mesiaci je to bruško stále zaguľatené?!? A prečo? Plank je dosť zložitá pozícia, v ktorej aj skúsený športovec má problém vydržať a správne aktivovať vhodné svalové partie. Uvedených 20%, kam máte zamerať svoju pozornosť, nejde všeobecne určiť. Čo ale môžete správne vyhodnotiť, sú cviky, štýl tréningu najviac sa približujúci k dlhodobým osobným cieľom.

femme: Ako relaxujete?

Stanislava Viktorová: Pri dvoch malých deťoch sa snažím relaxovať vždy, keď je to možné. Je to pre mňa určitý druh psychohygieny, ktorá upevňuje tak veľmi potrebné duševné zdravie. Snažím si nájsť čas pre seba, kedy vypnem. Mám rada hormonálnu jogu, meditácie s príjemnou hudbou, autogénny tréning, orofaciálnu masaž tváre, strečing celého tela v podobe mobility, saunovanie, pustiť si hudbu či audioknihu do slúchadiel a len tak sa ísť prejsť do prírody. Relax je pre mňa aj skladanie origamov a vyrábanie rôznych výtvorov z papiera. 

femme: Aký je váš najväčší sen vo fitness?

Stanislava Viktorová: Najväčším snom je pre mňa založiť si vlastné fitštúdio, mať v ňom spokojnú klientelu, ktorá by navštevovala pravidelné skupinové alebo individuálne lekcie. Podobným smerom by som sa chcela uberať aj vo virtuálnom prostredí s tým istým cieľom - mať zdravé a funkčné telo bez bolesti. Chcela by som ešte viac zlepšiť kvalitu aktuálnych online lekcií, ktoré poskytujú adekvátne cvičenie v pohodlí domáceho prostredia.

Zdroj foto: Súkromný archív Stanislava Viktorová