Vytlačiť túto stránku

Dych berúca „porcelánová krása“

Napísal Kristína Chudá 09. máj 2022

Biele až snehové vlasy, obočie aj riasy. Tieto znaky vidíte hneď po narodení bábätka. Nie, žiadna tragédia sa nekoná. Albinizmus je vrodené ochorenie, pri ktorom nevytvára melanín – prirodzený pigment kože. Ľudí s albinizmom na svete nie je veľa a aj preto sa považujú za jedinečných a krásnych.

kolaz_c_yulia_taits

A hoci ľudia s týmto ochorením majú bezfarebnú bledú kožu a biele vlasy, dokážu ľudí svojim nezvyčajným vzhľadom nielen prekvapiť, ale aj očariť. Dôkazom sú tieto dychberúce fotografie.

„Už nejaký čas som chcela vytvoriť projekt, v ktorom by boli ľudia s albinizmom. Ich jedinečná krása ma hypnotizuje. Je tak čistá a úžasná, akoby pochádzala z fantastických rozprávok a legiend. Táto séria bola pre mňa úžasnou skúsenosťou a z fotografií vznikla čistá prirodzená krása. Všetky fotografie boli zhotovené v bielych odtieňoch bez ďalšieho zafarbenia. Som nadšená, že sa mi podarilo zachytiť bielu farbu a to v mnohých nádherných odtieňoch“ hovorí fotografka Yulia Taitsová.

Izraelská umelkyňa Yulia Taitsová sa na Facebooku podelila o sériu fotografii s názvom "Porcelánová krása". Fotkami tak prezentuje krásu a jedinečnosť každého človeka. Taits hovorí, že pozitívna spätná väzba, ktorú dostala, ju inšpirovala k vytvoreniu druhej série s novými účastníkmi. Do výtvorov novej série pod názvom "Porcelánová krása 2".

woman_c_yulia_taits

„Neočakávala som toľko názorov a zdieľaní,“ hovorí 38-ročná žena, ktorá nie je Albínkou. „Po dokončení tohto projektu som vedela, že je to niečo jedinečné, ale neočakávala som, že sa tento projekt na webe tak rýchlo rozšíri. Za dva dni som dostala tisíce e-mailov od ľudí z celého sveta.“

Albinizmus postihuje približne jedného zo 17 000 ľudí všetkých etnických skupín. Ľudia s albinizmom sú citliví na slnečné žiarenie, čiže sú vystavení zvýšenému riziku vzniku rakoviny kože. V mnohých krajinách vznikli skupiny pre ľudí s touto „poruchou“ a pomáhajú im riešiť stigmy a diskrimináciu.

Taits, ktorá sa narodila v Rusku a prisťahovala sa do Izraela v roku 1995, pripojila k miestnemu izraelskému fóru albínov s cieľom hľadať modely a informovať komunitu o svojej projektovej myšlienke.

girls_c_yulia_taits

Keďže Yulia chcela čo najviac zobraziť  „anjelskú“ a zároveň ľudskú krásu, fotila pred snovým bielym pozadím. Všetci boli oblečení v bielom a mnohí mali aj podobne ladené rekvizity, napríklad perie, lietadlá či dokonca ježka. „Všetky fotografie som vytvorila v bielych tónoch bez ďalších úprav,“ dodala fotografka. Od mnohých ľudí, ktorí albinizmom trpia, má mimoriadne pozitívnu reakciu, z ktorej sa teší. Jej porcelánový projekt je silný, citlivý, pritom aj krásny a sebavedomý.

Zdroj foto: FB Yulia Taitsová


https://www.israel21c.org/photographer-captures-the-hypnotizing-beauty-of-albino-people/?fb_comment_id=1009464002493196_2081085281997724

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/albinism/symptoms-causes/syc-20369184 https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/g10263630/porcelain-beauty-photo-series/

https://www.facebook.com/julia.taits/photos