Rozprávkové fotografie s divokými zvieratami? Áno, je to možné a sú nádherné!

Napísal Krtistína Chudá 19. júl 2021

Úžasné kontrastné fotografie bez akejkoľvek manipulácie či photoshopu. Vytvára majestátne scény s nebezpečnými tvormi so zdanlivo krehkými modelkami. Nech už je váš názor na výcvik zvierat akýkoľvek, nemožno poprieť, že výsledok je skvostný. O kom je reč?

O kom je reč? O ruskej fotografke Katerine Plotnikovej. Je jednou z najzaujímavejších umelkýň súčasnosti so svojimi úchvatnými a ohromujúcimi snímkami, ktoré predstavujú svet, v ktorom zvieratá číhajú na ľudí v začarovaných lesoch. Prinášame vám exkluzívny rozhovor s touto úžasnou dámou.

Povedzte nám niečo o sebe?

Narodila som sa v malom mestečku neďaleko Moskvy, no posledné roky stále cestujem. Minulý rok som cestovala po celej svojej domovine. Rusko je veľmi rozsiahle, takže spiatočná cesta trvala tri mesiace. Minulú zimu som navštívila krajiny v juhovýchodnej Ázii a plánujem navštíviť ešte podniknúť cestu okolo sveta. Takže áno, som z Ruska, ale žijem na planéte Zem.

Čím vás inšpiruje k tak úžasným fotografiám?

Inšpiráciu nachádzam na tých najneočakávanejších miestach. Napríklad som nedávno spravila fotografiu dievčaťa a stroja času. Inšpirácia bola dosť náhodná. Išla som do „kutilského“ obchodu, uvidela som sprchy na predaj a uvedomila som si, že keď pridám niekoľko detailov, môžem vyrobiť niečo, čo vyzerá ako stroj v reálnom čase. Hneď na druhý deň som kúpila najlacnejšiu sprchu, kopu drôtov, žiarovky a nádhernú bronzovú farbu. Často ma inšpirujú aj prechádzky po blšom trhu. Takmer všetky šaty na mojich fotografiách sú z antikvariátu alebo z blších trhov.

Ak sa ma spýtate, čo ma inšpirovalo k vytvoreniu tejto série fotografií zvierat, je pre mňa ťažké odpovedať. Táto séria vyplynula z hlavnej témy celej mojej práce - jednoty človeka a prírody. Vždy som chcela ukázať, že človek a príroda sú jeden jediný veľký celok. A tiež som chcela poukázať na to, že by sme mali byť kamaráti so svetom zvierat, ako aj so svetom rastlín.

Ako si vyberáte svoje modely? Čo musí mať?

Keď hľadám modelku, snažím sa sústrediť na konkrétny fyzický vzhľad - vzhľad ako bábika, ryšavé vlasy, pehy, dievčatá, ktoré sú ďaleko od štandardov, ktoré nám kladú médiá. Ak je dievča vhodné na casting, potom spravíme pár záberov. Ak ma dievča kontaktuje, musí byť pripravené na všetko a vidieť všetko, čo by mohlo byť dobrodružstvom!

Môžete sa s čitateľmi podeliť aj o príhody z fotenia? Čo je pre najväčšia výzva?

Existuje veľa príbehov - niektoré sú vtipné, iné bláznivejšie. Napríklad pri fotení s tigrom nás napadlo dať modelke dlhé vlasy vyrobené z ľanu. Ukazuje sa, že tiger má silnú averziu voči veľmi špecifickej vôni ľanu. Nápad sme museli okamžite zrušiť, ľanové vlasy odstrániť, ale nálada tigra už bola pokazená.

Čo vás pri práci so zvieratami najviac prekvapilo?

Všeobecne je práca so zvieratami úžasná. Venujú sa svojej „práci“, len jedia a chodia a vôbec sa nestarajú o to, čo robíte. A potom tu pobehuje modelka, snaží sa pózovať, plaziť sa alebo sa pritúliť k zvieraťu. Jelene a ťavy neustále jedia, takže musíte zachytiť záber v tom vzácnom zlomku sekundy, kedy sa odvrátia od jedla.

Môžete nám priblížiť príbeh snímky „Dievča s hadom“ pohybujúcim sa po jej tvári? Ako vznikol tento nápad?

Táto fotografia vznikla náhodou. Prišla som navštíviť priateľku do mesta Novosibirsk, ktoré je vzdialené viac ako dvetisíc míľ od Moskvy, v centre Sibíri. Ponúkla sa mi, že zavolá svoje modelky, zobrali sme ježka a hada a išli sme preskúmať štvrte mesta. Zastavili sme sa na rumančekovom poli a urobili sme pár záberov, a toto bol jeden z nich. Modelka mala pri fotení iba trinásť rokov, ale ako modelka mala slušné skúsenosti.

Čo plánujete do budúcna?

V hlave mám veľa nových sérií. Najprv chcem spraviť sériu fotografií zlého ducha. Ale veľmi rada experimentujem a improvizujem.


https://enchantedlivingmagazine.com/the-enchanted-world-of-katerina-plotnikova/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.