Je joga pre každého, alebo sú tu nejaké limity?

Napísal Kristína Chudá 08. marec 2021

„Ak by sme mohli dať každému jednotlivcovi správne množstvo výživy a cvičenia, nie málo, a nie veľa, našli by sme najbezpečnejší spôsob, ako byť zdraví,“ povedal slávny Hippocrates. Denisa miluje cvičenie, pohyb, jogu.

Má 25 rokov a pochádza zo Senice. Vyštudovala hotelierstvo, na vysokej škole sa však rozhodla pre štúdium anglického jazyka v Zlíne. Momentálne sa venuje naplno joge a popri tom pomáha otcovi v rodinnej reštaurácií. Pre Denisku to sú dva rozdielne svety, ktorých spojením nachádza spokojnosť.

femme: Môžete popísať svoju cestu k jogové „závislosti“?

Denisa Plešová: Nenazvala by som to závislosťou, aj keď ak človek joge prepadne, je to láska na celý život a to nehovorím len o inštruktoroch jogy. Jogu som prvýkrát skúsila asi v pätnástich rokoch a bola to pre mňa hrozná nuda. Počas strednej školy som si doma začala vymýšľať rôzne naťahovacie cviky, v tom čase som však netušila, že už ide o jogu. Zlomovým bodom bola pre mňa vysoká škola, kedy som sa vybrala na jednu lekciu jogy a zistila som, že je to to, čo hľadám. Aktívne som chodila na hodiny niekoľko rokov a po určitej dobe som začala cítiť, že chcem vedieť viac. Medzi tým som začala učiť jogu známych a viesť skupinové lekcie v Senici aj v Zlíne. Nasledoval kurz inštruktora jogy u Fredyho Ayisiho, pričom vzdelávanie v oblasti jogy týmto kurzom ešte len začalo. Dnes pôsobím už len v Senici, vediem skupinové a súkromné hodiny, organizujem rôzne joga workshopy a tiež usporadúvam muzikoterapie v spolupráci so skvelou muzikoterapeutkou. Joga je plná možností a som veľmi vďačná, že som sa rozhodla šíriť ju ďalej.

femme: Aké druhy/školy jogy existujú? Akému sa venujete Vy? Robíte aj jogu pre deti?

Denisa Plešová: V súčasnosti existuje veľmi veľa smerov jogy, ktorými sa človek môže uberať. Sú však štyri základné školy jogy - karmajoga, rádžajoga, bhaktijoga, džňánajoga. Od tohto základu sa neskôr odvíjali modernejšie štýly jogy ako napr. power joga, hot joga, yin joga, flow joga, párová joga...Základom mojej praxe je hatha joga, ktorá je súčasťou pôvodnej rádžajogy. Prax takejto jogy zahŕňa pranayamu (dychové cvičenia), ásanu (fyzické cvičenie), koncentračné a meditačné techniky, bandhy, mudry a mantry. V každom prípade veľmi rada kombinujem pôvodnú hatha jogu s prvkami modernej jogy. Jogu pre deti však nerobím.

femme:  Je joga pre každého, alebo  sú tu nejaké limity?

Denisa Plešová: Ak nepočítame vážne telesné či psychické ochorenia, jedinou prekážkou je z môjho pohľadu lenivosť a neschopnosť vytvoriť si čas pre seba samého :)

femme: Ako mení pravidelné cvičenie jogy človeka a čo nové prináša do jeho života? Zvyšuje jeho senzibilitu, alebo naopak, robí ho pevnejším a odolnejším?

Denisa Plešová: Počas cvičenia jogy sa človek stretáva so sebou samým, so svojím telom, myšlienkami, pocitmi, dychom. Joga v prvom rade prináša do života človeka sebapoznanie, učí človeka byť citlivejším a vnímavejším voči svojmu telu, učí nás láske k sebe samým, k prijatiu a láske voči ostatným. Joga je skvelým trénerom trpezlivosti, schopnosti lepšie znášať ťažké životné chvíle ale tiež užívať si krásy bežného dňa. Pri pravidelnom cvičení sa človek na joge naučí správne dýchať, zistí ako ovládnuť svoje myšlienky a relaxovať aj na mentálnej úrovni. Na fyzickej úrovni odstraňuje bolesti chrbta, zvyšuje pružnosť chrbtice, uvoľňuje a zároveň posilňuje telo, zvyšuje kapacitu pľúc, posilňuje imunitu a takto by som mohla pokračovať ďalej.

femme: V poslednom čase sa záujem o kurzy jogy stupňuje. Čím si to vysvetľujete?

Denisa Plešová: Myslím, že človek pomaly začína mať rýchleho a materiálneho sveta dosť. Hľadá spomalenie, hľadá seba. Možno začíname chápať, že to ako to fungovalo doteraz, nie je cesta. Joga je práve jednou z ciest k (znova) nájdeniu svojej podstaty, to prečo sme tu. Na druhej strane, joga sa objavuje v médiách čím ďalej tým viac a je prezentovaná hlavne fyzickou formou. Dokonalé jogové pozície sú pre mnohých veľkým lákadlom, takže si myslím, že aj to môže byť dôvod prečo sa záujem o jogu zvyšuje.

femme: Čím všetkým si u vás prejdú nováčikovia? Sú nejaké rituály pre začiatočníkov? Alebo niečo, čo by mali absolvovať…

Denisa Plešová: Nováčik žiadnu predchádzajúcu skúsenosť s jogou ani iným športom nepotrebuje. Stačí len nabrať odvahu a prísť na hodinu. Keďže je väčšinou skupinová hodina kombinácia začiatočníkov a pokročilých, na nového jogína si dávam trošku väčší pozor. Pred hodinou zisťujem či má nejaké zdravotné problémy, o ktorých by som mala vedieť a upraviť tak cviky, prípadne niektoré úplne vynechať. Pre menej odvážnych ľudí či ľudí s vážnejšími zdravotnými problémami je vhodnou alternatívou súkromná hodina. Väčšinou je pre ľudí, ktorí sa s jogou naozaj nikdy pred tým nestretli, prvá hodina takým malým testom. Z vlastnej skúsenosti viem, že človek si naozaj hľadá svojho učiteľa jogy a tiež štýl jogy, ktorý mu vyhovuje. Takže ak sa tieto atribúty stretnú, som šťastná, že nový jogín našiel čo hľadal a môžem ho sprevádzať na ceste jogy. Ostatné je už na ňom :)

femme: O indických jogínoch sa hovoria rozličné legendy - že napríklad dokážu pod zemou niekoľko hodín nedýchať. Čo na to hovoríte?

Denisa Plešová: Haha. Nikdy som o tejto legende nepočula ale počula som o jogínoch, ktorí dokážu niekoľko minút nedýchať nad zemou. Takže prečo nie aj pod zemou :D

femme: Čo by ste robili, keby ste jedného dňa hypoteticky skončili s jogou. Dá sa joga niečím nahradiť?

Denisa Plešová: Z môjho pohľadu by mohli hypoteticky skončiť len hodiny jogy. Joga mi zmenila pohľad na svet, na život a stala sa pre mňa skutočne srdcovou záležitosťou. Ak by teda náhodou mala skončiť, pokračovala by som jogou v súkromí a teda v rozvíjaní osobnej praxe.

femme: Čo je podľa vás hlavným cieľom jogy?

Denisa Plešová: Sebanájdenie.

femme: Čo joga prinesie človeku? Má napr. aj detoxikačné účinky?

Denisa Plešová: Áno určite, ako som už spomenula, joga má mnoho priaznivých účinkov na telo, myseľ aj ducha. A detoxikačné účinky sú tiež jedným z nich. Okrem toho do života prináša aj mnoho zaujímavých ľudí a nové skúsenosti.

femme: Zažili ste pod vplyvom jogy aj niečo, čo presahovalo akékoľvek chápanie, čo sa racionálne nedá vysvetliť?

Denisa Plešová: Asi nič zvláštne. Pravidelne zažívam úplné stratenie sa v čase počas hodín jogy. Keď učím moja myseľ je prítomná v plnom rozsahu, zažívam také to “tu a práve teraz”. Pri dychových cvičeniach sa mi párkrát stalo, že som zažila celotelovú triašku a úplne čistú myseľ. Myseľ bola prítomná ale bez myšlienok.

femme: Ako relaxujete? Vieme o Vás, že ste aj „ľadová medvedica“. Aké to bolo prvý raz sa ponoriť takmer do ľadu?

Denisa Plešová: Relaxujem hlbokým dýchaním v tichu bez hudby, zvukov, ľudí a tiež spánkom. Zbožňujem masáž nôh a masáže celkovo. A aké to bolo ponoriť sa prvýkrát do ľadovej vody? Paradoxne, po prvotnom šoku, veľmi ukľudňujúce.

femme: Aký je váš najväčší sen vo svete jogy?

Denisa Plešová: Mojím najväčším snom v oblasti jogy je vlastný jogový priestor s myšlienkou zjednotenia jogy na lokálnej úrovni. Pretože ty a ja sme jedno.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.