A opäť raz jednorožec

Zdá sa, že presýtenie jednorožcami nehrozí. Stále sa objavujú v nových podobách i príbehoch, ale ruku na srdce, prečo opäť jednorožec? Odpoveď nám tento raz dá Ľubica Urbanová, autorka knihy „Jednorožec, iný ako ostatní“.

lara_urban

femme: Ako sa architektka dostane k písaniu kníh pre deti?

Ľubica Urbanová: Vyštudovala som síce architektúru a istý čas som ako architektka pracovala, ale vedela som, že keď sa naskytne príležitosť a budem si to môcť dovoliť, zutekám k inej profesii. Myslím, že žurnalistika by bola pre mňa bývala vhodnejšou, len niekedy sa človek k tomu svojmu prepracuje až po čase.

femme: Žili ste aj v zahraničí, ovplyvnila táto skutočnosť, zmenu vo vašej profesii?

Ľubica Urbanová: Vydala som sa do Talianska, pracovala tam a vychovala dcéru. Obdivujem ich zmysel pre krásu, snahu o „estetizáciu každodennosti“ i umenie užiť si dňa. Po rokoch som sa napokon na Slovensko vrátila a povedala si - kedy keď nie teraz? Spolu s odborníčkou na detskú psychológiu sme sa začali venovať problematike návratu k vlastnej energii a vytvorili online kurzy i workshop k tejto téme. Súbežne som navrhovala „pomôcky“, respektíve pomocné metodické materiály ku kurzom a...

femme: Zrodili sa „karty pre detskú dušu“...

Ľubica Urbanová: Karty pre detskú dušu slúžia ako pomôcka pri problémoch v komunikácii a okrem rodičov a učiteľov si ich bežne kupujú aj detskí psychológovia. Slúžia totiž na to, aby zábavnou formou rozvíjali intuíciu a sebadôveru. Pomáhajú problém pomenovať a tým prispievajú k jeho lepšiemu pochopeniu. Sú určené najmä deťom od 6 rokov, ale vhodné sú aj pre mladšie deti, ktoré zaujmú najmä obrázky. Spätná väzba od odborníkov je vynikajúca, účinné sú najmä pri plachých a uzavretých deťoch. Deti môžu aj samé pracovať s kartami. Ako píšem v návode: „ Kedykoľvek budeš cítiť, že potrebuješ radu, zamiešaj karty a požiadaj svoju intuíciu, aby ti poslala odkaz. Príde k tebe zvieratko s jedinečným posolstvom.“

femme: V súčasnosti sa rodí vaša druhá kniha pre deti, mali by sme však spomenúť spomínaného jednorožca...

Ľubica Urbanová: V skutočnosti jedna kniha nadväzuje na druhú. Niekto možno prevráti očami keď počuje slovo jednorožec, ale mne ako hrdina knižky pre deti od 6 do 8 rokov prišiel vhodný, veď v tomto období je jednorožec prirodzenou súčasťou ich „kultúry“. Je to však iný jednorožec, aký, zistia deti pri čítaní. Nechcem vyzrádzať prekvapenie. Voľným pokračovaním knižky o jednorožcovi je príbeh o víle, je to vlastne také detské love story.

femme: Venujete sa tiež life coachingu...

Ľubica Urbanová: Moje celoživotné pozorovanie a skúsenosti ma utvrdzujú v poznaní, že s vlastnými pocitmi nevieme často pracovať tak, aby sme smerovali k vyváženosti alebo k spokojnosti. Príčinou je zvyčajne neporozumenie vlastným pocitom a zvaľovanie zodpovednosti za ne na druhých. Snažím sa sprevádzať svojich klientov pri revízii ich životných programov, aby sa dopracovali k plnšiemu a slobodnejšiemu spôsobu života.

Kontakty: www. laraurban.com - knižky, karty

                 www. enigmatic.sk  - kurzy

                 Martinus kníhkupectvá  - Lara Urban „Jenorožec, iný ako ostatní“

 Zdroj foto: Súkromný archív ĽU

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.