Vytlačiť túto stránku

90-dňová „kariérna diéta“

Napísal Kristína Chudá 19. január 2023

Diéta taká či onaká, dvoj dňová alebo týždenná a všetci nám sľubujú, ako budeme perfektne vyzerať a ešte sa aj skvele cítiť. A čo taká kariéra? Aj tá má svoj „diétny plán“? Predstavte si, že má a to až 90 dňový. 

woman_comp0318

Zaraďte svoju kariéru do "90-dňovej diéty" - trojmesačný plán profesionálneho rastu a prijatia nových celoživotných výziev a návykov. Pri akejkoľvek významnej zmene je potrebné zhodnotiť, v akom období sa nachádzate. Pri rôznych diétach sa meria index telesnej hmotnosti (BMI), cholesterol, krvný tlak atď. Má aj kariéra svoj index? Ku podivu aj kariéra má svoje vlastné zdravotné štatistiky, ktoré sa združujú vo vašom indexe kariéry (CMI).

Tu je niekoľko otázok, ktoré by ste si mali zodpovedať pri meraní vášho CMI:

1. Aká je vaša momentálna práca? Prebúdzate sa každé ráno s pocitom, že ste pripravený na svoj nový pracovný deň? Tešíte sa do práce?

2. Dáva vám šéf odmeny? Kedy si naposledy váš šéf všimol, že ste vo svojej práci ozaj dobrý a dal vám to aj najavo?

3. Považujete za podstatné dávať šéfovi report dňa?

4. Kedy ste v práci povýšili?

5. Kedy ste sa naposledy samo vzdelávali? Duševne rastiete, alebo váš deň je prototyp stereotypu?

Ak ste boli sami k sebe až odvážne úprimní a ste spokojný s vašimi odpoveďami, všetko je v najlepšom poriadku. No ak ste zistili, že vaša práca je katastrofou storočia a že vás už nebaví takto žiť, zmeňte to. Nemusí to takto byť.

Či už sa snažíte schudnúť, dostať sa do formy alebo chcete lepšiu kariéru, paralely sú nepochybné: potrebujete disciplínu a nové návyky. Rovnako ako máte permanentku do telocvične, aby ste boli fit, tak potrebujete plán a tréning, aby ste nad smerovaním svojej kariéry získali kontrolu.

Vaša plán a kariérny tréning? Pohľad do zrkadla

Áno, všetci sa každý deň pozeráme do zrkadla a dokonca niekoľkokrát denne. Tu sa ponúka otázka. Pozeráme sa na seba správne? Musíte si byť vedomý sám seba, získať zdravé sebavedomie, spoznať svoje silné a slabé stránky a poznať svoje podotýkam SKUTOČNÉ zručnosti a skúsenosti.

Kto ste?

Pri pohľade do zrkadla si zodpovedzte túto najdôležitejšiu otázku. Pozorujte vaše črty tváre, vlastnosti tváre, ktoré sú väčšinou vrodené a v mysli si definujte, kto ste. Ste viac agresívny, asertívny alebo pasívny? Prijímate alebo sa stránite rizikám?  Čo vás motivuje, váš cieľ a či vášeň? Vyhovuje vám nezávislosť? Ste podnikateľský typ? Máte rád voľnosť od organizačných obmedzení?

Čo robíte?

Skúste si zodpovedať pre niekoho jednoduché, pre iného zložité otázky. Aké sú vaše kompetencie, zručnosti a schopnosti, ktoré máte? Sú pre váš úspech nevyhnutné? Aké vlastnosti by ste si pripísali? Ste yynaliezavý, odvážny, inovatívny alebo prispôsobivý? Viete zvládnuť nejednoznačnosť a postupovať vpred, keď cesta nie je jasná? Ste celoživotným študentom, ktorý je zvedavý a otvorený novým situáciám a výzvam? Identifikujte úspechy vo vašom aktuálnom zamestnaní.

Ďalšou cestou k sebapoznaniu je získať spätnú väzbu, ako vás ľudia vidia. Opýtajte sa svojich súčasných a minulých šéfov, kolegov a ďalších, ktorí s vami pracujú ako vás vnímajú? Povedzte im, že chcete úprimný pohľad na vaše silné a slabé stránky.

Sebavedomie je cestou k úspechu

S lepším sebapoznaním prostredníctvom čestného sebapoznania budete na ceste k získaniu svojej kariéry. No nestačí len pohľad do svojej duše, chce to ozajstnú zmenu. Kľúč k 90-dňovej kariérnej diéte je disciplina a nové návyky, ktoré vám umožnia dosiahnuť a udržať si kariérny rast a úspech.

https://www.forbes.com/sites/garyburnison/2019/01/03/the-90-day-career-diet/#5f289c6d1034