Vytlačiť túto stránku

Ako sa hýbať viac, ak ste doma na home office?

Napísal KČ 20. september 2022

Napriek tomu, že sa veľa vecí vrátilo do normálu po dvoch covidových rokoch, niektorí zamestnávatelia ešte stále uprednostňujú prácu z domu pri povolaniach, ktoré to umožňujú. Tzv. home office má svoje výhody aj nevýhody.

Medzi veľkú nevýhodou patrí určité „spohodlnenie“, ktoré vedie k tomu, že sa ľudia menej hýbu.

Ak patríte k tým, ktorí stále pracujú na počítači a nechodia do kancelárie mimo domu, možno si aj vy priznáte, že pohybu nemáte toľko ako predtým. Pohyb je však životne dôležitý, pretože udržiava naše telo v kondícii, ktorú potrebujeme. Bez neho nám ochabujú svaly a môžu sa objaviť aj zárodky vážnejších ochorení.

Ako sa hýbať aj počas práce z domu

Veľkú výhodu predstavuje vymoženosť posledných rokov – rastúci stôl. Vďaka nemu dokážete časť pracovného dňa stráviť v stoji alebo priamo v pohybe. Striedanie polôh by malo byť samozrejmosťou, ideálne každú pol hodinu až hodinu pracovného času.

shutterstock_home_office_922

Zdroj foto: ​Pressmaster / Shutterstock.com

Ako vám rastúci stôl pomôže

Výhod existuje hneď niekoľko, my vyberieme tie hlavné z nich.

1. Môžete viac kráčať

Ak počas dňa nemáte toľko príležitostí na chôdzu, môžete si k rastúcemu stolu dokúpiť chodiaci pás. Ten umiestníte pod stôl a počas práce môžete kráčať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by ste mali denne spraviť aspoň 8 000 krokov. Vďaka nastaviteľnému stolu, ktorý môžete zvýšiť až do úrovne cca 120 cm, máte na to ideálnu príležitosť. Pomôckou, ako trénovať spodnú časť tela aj počas dlhého pracovného dňa, je aj kancelársky rotoped.

2. Aj samotným státím spaľujete kalórie

Aj tým, že telo udržuje rovnováhu, mierne ohýba nohy či prestupuje na mieste, spaľuje kalórie. Státie je pre telo zdravotne prospešnejšie a prirodzenejšie ako dlhodobé sedenie. Práve vďaka rastúcemu stolu môžete počas práce sedieť, stáť, kráčať a možno aj cvičiť jednoduché cviky, ak máte príležitosť. Ak máte doma veľkú fitloptu, môžete si sadnúť na ňu. Sedením na nej posilňujete koordináciu celého tela a zlepšujete držanie chrbtice.

Rastúci stôl so sebou prináša veľa výhod a zdravotné benefity k nim nepochybne patria tiež. Ak si raz kúpite takýto výškovo nastaviteľný kancelársky stôl, nebudete ľutovať.