Vytlačiť túto stránku

4 najzaujímavejšie kariérne odporúčania

Napísal Kristína Chudá 14. január 2022

Záleží Vám na Vašej kariére, na vašom živote? Chcete byť úspešní a nechať vo svete za sebou stopu?  Potom si nechajte poradiť od úspešných podnikateľov sveta. Vybrali sme päť najlepších kariérnych rád úspešných biznismenov či podnikateliek.

business_people_1200x780

Richard Branson: „Neplytvajte energiou na to, čo vám nejde“

Sir Richard Charles Nicholas Branson sa narodil 18. júla 1950, je britský podnikateľ, miliardár a humanista, známy aj ako majiteľ značky Virgin, ktorá zahŕňa viac ako 400 spoločností. V roku 2012 sa hodnota majetku Richarda Bransona odhadovala na viac ako 4,2 miliardy amerických dolárov. Táto hodnota majetku robí z Richarda Bransona 4. najbohatšieho občana Veľkej Británie a zaradila ho na 255. miesto celosvetovo.

Túto múdrosť sa majiteľ svetovej značky Virgin naučil od svojej matky, ktorá mu neustále pripomínala, že človeka viac ako čokoľvek iné vyčerpáva ľútosť a neúspechy.

„Udivuje ma, koľko ľudí plytvá časom na niečo, čo sa im nedarí. Skôr by sa mali začali venovať niečomu inému," hovorí Branson.

Sheryl Sandberg: „Nedovoľte, aby vás ovládol strach“

Sandberg má za sebou dlhú a úspešnú kariéru. Napísala populárnu knihu na podporu feministiek a založila organizáciu Leanin.org, stala sa šéfkou štábu amerického ministra financií a dnes pracuje ako prevádzková riaditeľka Facebooku. A to ešte nemá ani 50 rokov a je z nej sympatická žena. V roku 2012 sa zaradila medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete a to podľa časopisu Time. Jej rozprávkový majetok je 1,4-miliardy eur A jej kariérna rada?

„Verte si. Môžete robiť čokoľvek. Najmä my, ženy. Nikomu nedovoľte, aby vám v tom bránil. Ak niekto hovorí, že niečo nezvládnete, tak verte, že zvládnete. Spýtajte sa sama seba: „Čo by som robila, keby som sa nebála?"

Amy Wrzesniewski: „Venujte sa aktívnej práci“

Profesorka na prestížnej a svetovo uznávanej univerzity Yale tvrdí, že ľudia môžu nájsť zmysel svojej práce len vtedy, ak pracujú manuálne. Zistila napríklad, že ľudia majú tendenciu vidieť svoju prácu jedným z troch spôsobov: ako zamestnanie - ako prostriedok na živobytie; ako kariéru - spôsob, ako získať pokrok a prestíž; alebo ako povolanie - zdroj osobného naplnenia. Tieto poznatky sú dôležité pre študentov MBA, ktorí svojim rozhodnutím ovplyvnia budúcu kariéru. A jej rada?

„Nemáte čo robiť? Všetky pracovné povinnosti máte splnené? Potom skúste popremýšľať nad tým, čo momentálne môžete spraviť pre to, aby ste svojej doterajšej práci dali ešte hlbší význam,"radí Wrzensiewski.

Jim Whitehurst: „Snažte sa o rovnováhu“

CEO spoločnosti Red Hat pracoval ako finančný poradca v spoločnosti Boston Consulting Group, následne ako prevádzkový riaditeľ spoločnosti Delta Airlines, až sa dostal k miestu riaditeľa Red Hut. Krásny pracovný postup, čo poviete?

Whitehurst vidí úspech predovšetkým v tom, že človek dokáže vyvážiť pracovný život tým súkromným. „Nájdite si svoj životný rytmus, v ktorom nebudete len pracovať, ale urobíte si čas aj na rodinu a priateľov. Jedine tak budete emocionálne spokojní. Budovanie kariéry nie je šprint, ale maratón. "


https://sk.wikipedia.org/wiki/Richard_Branson

https://en.wikipedia.org/wiki/Sheryl_Sandberg

https://som.yale.edu/profile/professor-amy-wrzesniewski

https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Whitehurst

,