Vytlačiť túto stránku

Závažné spory môžete riešiť aj mediáciou

Napísal KČ 18. január 2019

Každý z nás sa občas dostane do sporu. Niekedy nevieme nájsť riešenie a jediné východisko z tejto situácie sa zdá byť súd. Pomôcť si ale môžete aj inak. Môžete vyskúšať mediáciu.

mediazia 2019

Mediátor – odborník

Mediátora nemôže robiť len tak hocikto. Jedná sa o ľudí, ktorí si prešli riadnym študijným procesom a získali prax v tejto práci. Mediátor, ktorého si vyberiete, musí byť riadne zapísaný v Asociácii mediátorov Slovenska. Vyberajte si jedine takéhoto mediátora. Jedine tak budete mať istotu, že prácu odvedie skutočne profesionálne. Dôležitá je aj prax mediátora.

Vypočuje obe strany

Ak neviete nájsť spoločnú reč s protichodnou stranou, ale máte záujem o mimosúdne riešenie nepríjemných sporov, mediácia má pre vás zmysel. Mediácia by nemala zmysel, ak by jedna strana nemala záujem riešiť spory mimosúdne a oháňala sa súdmi. V každom spore je potrebný kompromis, vypočutie a pochopenie druhej strany. Ak vám to nejde a stále sa sporíte, obráťte sa na mediátora, ktorý si s vami dohodne stretnutie (s každom stranou zvlášť) a ak zhodnotí, že je potrebná mediácia, dohodne si s vami termín stretnutia. 

Kompromis je nutný

Nezabúdajme na to, že mediátor vám nevyrieši problém. On bude viesť komunikáciu medzi oboma rozhádanými stranami a pomôže vám dospieť ku kompromisu, ktorý bude výhodný pre obe strany.

V tomto prípade nesmiete byť sebecký. Je potrebné, aby riešenie bolo prínosné nielen pre vás, ale aj pre protichodnú stranu. Naučte sa počúvať druhú stranu, nebuďte sebecký a nemyslite len na svoje záujmy. Každý má právo vyjadriť svoj názor na daný problém a navrhnúť riešenie. Oháňať sa súdmi nemá zmysel, najmä ak sa jedná o spor medzi už bývalými partnermi. Utrpia tým najmä vaše spoločné deti.