Vytlačiť túto stránku

Idete na pohovor a chcete zaujať? Ponúkame Vám 13 typov ako na to!

Napísal Kristína Chudá 26. september 2022

Chystáte sa na pohovor? Z každej strany sa na Vás valia slová ako "iniciatíva", "tímový hráč" či "silná pracovná etika"? Tieto pojmy sú síce dôležité, ale to, čo skutočne potrebujete, je zmes zručností spojené so všeobecným prehľadom.

woman_112021

Pre zamestnávateľa dôležitá vec, no pre Vás je to „výhra“. Ľahko sa tak prispôsobíte meniacim sa potrebám a požiadavkám Vášho potenciálneho zamestnávateľa. Koniec koncov, prispôsobivosť a inovácia prinášajú prosperitu.

V dnešnom, stále sa meniacom svete, je všestrannosť nesmierne dôležitá. S týmito 17 pracovnými typmi Vášho budúceho ale aj súčasného zamestnávateľa presvedčíte, že zamestnať Vás bolo tým najlepším rozhodnutím v jeho pracovnej kariére.

1. Viete čo chcete a prečo to chcete

Váš zamestnávateľ musí mať pocit, že práve Vy ste vhodný pre danú pracovnú pozíciu. Dôležité je poznať svoje kvality, vedieť čo chcete, vedieť prečo to chcete a nebáť sa, dať to najavo. Ale pozor aby z toho nevznikla dvojsečná zbraň. Niektorí zamestnávatelia to môžu vnímať ako aroganciu. Čo zamestnávatelia skutočne hľadajú, je Váš potenciál pre organizáciu a to je ozaj výhra pre Vás oboch.

2. Diplomacia pri riešení akýchkoľvek konfliktov

Mier na pracovisku, eliminovať stres a prispievať k vytváraniu harmónie na pracovisku. Ak diplomacia nie je pre Vás cudzie slovo, viete zdravo argumentovať na rokovaniach či pri vzniknutých konfliktoch, ušetríte tým Vášmu zamestnávateľovi tisíce eur za účasť externého mediátora. A úcta k Vám? Tá porastie rýchlosťou svetla.

3. Spojte vlastné ciele s cieľmi spoločnosti

Zamestnanci, ktorí poznajú a rozvíjajú svoje vlastné ciele ich v konečnom dôsledku môžu zosúladiť s cieľmi spoločnosti. A prínos? Zaručený pre obe strany.

4. Skvelá organizácia

Mať organizačné schopnosti je alfa omega celej spoločnosti. S vynikajúcimi organizačnými schopnosťami tak ľahšie a efektívnejšie dosiahnete stanovené priority a požiadavky zamestnávateľa. V dnešnom pracovnom svete sú akékoľvek stratégie na zníženie stresových situácii prednosťou zamestnanca.

5. Buďte flexibilným a tímovým hráčom

Byť flexibilný a zároveň tímový hráč? Dá sa to vôbec skĺbiť? Ak ste prirodzený vodca, tým lepšie pre Vás! Ak sa stanete tímovým hráčom, v skutočnosti odstupujete od kormidla vedenia a dáte možnosť iným, aby sa vodcovského kormidla ujali. No zasa na druhej strane pracovať v tíme pomáha rásť nie len spoločnosti, v ktorej pracujete, ale aj Vám.

6. Buďte si istí, ale nie arogantní

Predstavte si, že by ste počas pracovného pohovoru položili potenciálnemu zamestnavateľovi otázku: „Za aký čas budem mať nárok na zvýšenie platu alebo kariérny postup?“

Existuje významný rozdiel medzi istotou a arogantnosťou. Ak ste v práci nováčik, nesnažte sa meniť zabehnutý chod spoločnosti, môžete si tak spoľahlivo spraviť nepriateľov hneď od prvého dňa.

7. Pozitívny postoj

Kratučké úsmevy, nervózny chichot a vyhlásenia ako „stačí myslieť pozitívne“ nestačia. Zamestnávatelia oveľa priaznivejšie prizerajú na toho, ktorý dokáže uznať negatívne črty danej situácie, ale naďalej sa ju snaží vyriešiť v prospech. Pozitívny postoj Váš potenciálny zamestnávateľ ocení.

8. Buďte Sherlock Holmes

Nie je nič horšie ako keď Vám niekto položí otázku a Vy nemáte ani snahu dozvedieť sa odpoveď. Buďte Sherlock Holmes. Skúmajte, zisťujte a ak potrebujete pomôcť, nehanbite sa požiadať o pomoc.

9. Emocionálna inteligencia

Viete zvládať emócie? Viete sa vcítiť do pocitov druhých? Tým lepšie pre Vás. Každý manažér, ktorý vidí, že emocionálna inteligencia Vám nie je cudzia, bude mať pocit, že Vás vyhral v lotérii!

10. Komunikačné schopnosti

Vedieť, kedy použiť e-mail, kedy zvoliť priamy a kedy telefonický rozhovor je dôležitou vlastnosťou každého zamestnanca. Buďte všímaví a čítajte medzi riadkami.

11. Sebareflexia

Sebareflexia je vysoko posilňujúca a výrazne prispieva k lepšiemu pracovnému výkonu. Ukážte zamestnávateľovi, že viete o svojich silných a slabých stránkach. Ak ste pochybili, nebojte sa to priznať. Keď si priznáte chyby, oveľa ľahšie  sa Vám budú viesť rozhovory so zamestnávateľom, budú menej stresujúce a emocionálne.

12. Kreatívnosť

Keď sa stretnete s problémom alebo výzvou a Vás hneď napadne riešenie, je to skvelá vlastnosť, ktorú Váš šéf s radosťou ocení. Ak máte otvorenú myseľ a automaticky Vás napadnú otázky: „Ako sa to dá vyriešiť?" „Musí existovať cesta", prispievate k vytváraniu rastových príležitostí pre Vašu spoločnosť a tak inšpirujete ostatných, aby začali myslieť rovnakým spôsobom.

13. Vzdelávať sa

Nebuďte osobou, ktorá vyzdvihuje len zabehnuté tradície a nepodporuje zmeny. Či už ide o novú funkciu, ktorá vyžaduje nové vedomosti alebo učenie sa nového pc softvéru, všetci zamestnávatelia potrebujú a ocenia ľudí, ktorí sú ochotní sa vzdelávať. Inovácia je hlavným kľúčom k úspechu. Inovácia znamená zmenu a zmenu znamená prínos.

Koniec koncov, nik učený z neba nespadol.

Zdroj:

https://www.lifehack.org/794651/work-skills

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/rykostiskaneto-predricha-brachnite-perspektivi-za-myzhete-2093869

https://gestion.pe/tendencias/management-empleo/seis-claves-optimizar-recolocacion-laboral-despues-50-anos-121467

http://stylzivota.sk/preco-sa-oplati-byt-pracovnom-pohovore-uprimny/