Vytlačiť túto stránku

Toto na svojej „služobke“ za žiadnych okolností nerobte!

Napísal Kristína Chudá 29. august 2022

Máte prácu, vďaka ktorej cestujete na služobné cesty? Gratulujeme! No existuje pár pravidiel, ktoré na služobnej ceste prosto robiť nemôžete. Aké? Čokoľvek robíte, tohto sa vyvarujte.

w_comp_unsplash_22

1. Nedostatok spánku

Počas zahraničnej služobnej cesty musíte zorganizovať dôležité stretnutie? V poriadku, len nie v miestnosti s pohodlnými stoličkami, do ktorých sa môžete doslova ponoriť a zaspať.

2. Nebyť pripravení

Vo vašom, neustále zaneprázdnenom živote stále niečo dôležité zabúdate? Či už vhodné topánky, toaletné potreby, obľúbený rúž, nabíjačku, telefón dokonca aj počítač! Z týchto dôvodov si vždy vyberte hotel, v ktorého blízkosti sa nachádzajú obchody s oblečením, obuvou a elektronikou.

3. Rezervácia hotelov na poslednú chvíľu (hlavne počas veľkých udalostí)

Ak viete, že máte naplánovanú pracovnú cestu v termíne, keď sa tam koná veľké spoločenské podujatie, nenechávajte si rezerváciu hotela na poslednú chvíľu. Už nemusí byť voľná izba. A ak by bola, od hlavného diania bude príliš ďaleko, a tak väčšinu času strávite v taxíku.

4. Babrať sa s adresami

Ak si chcete prenajať auto, vložte si vopred všetky adresy do svojho kalendára a následne si ich môžete prepojiť s aplikáciami ako Google Maps.

5. Plánovať voľno pred biznisom

Pri plánovaní služobnej cesty, na ktorej ide o biznis, ale ostane vám aj voľný čas, si najskôr naplánujte obchodnú časť a až potom všetko ostatné. Ak to spravíte opačne, úžasne oddýchnutá a zrelaxovaná z dovolenky neostanete dlho. Okamžite vás to hodí do super stres módu.

6. Nerezervovať si hotel po nočnom lete

Ak cestujete lietadlom v noci a na miesto prichádzate skoro ráno, mať rezervovaný hotel je zásadné.

7. Nenaučiť sa základy jazyka

Ak idete do nemecky hovoriacej krajiny bez základných vedomostí jazyka, môžete čakať len problémy. A ak sa niekoho v uniforme spýtate, či vie, z ktorej koľaje ide ďalší spoj a tá osoba na otázku odpovie jednoducho „nein“. Neznamená to (nine=deväť) ale „nein“ znamená nie. 

8. Brať si dôležité veci stále so sebou

Nechávajte si pasy a ďalšie dôležité veci v bezpečí hotelových priestorov. 

9. Plánovať na poslednú chvíľu

Najhoršia vec, ktorú môžete spraviť, je že budete súhlasiť s medzinárodnou služobnou cestou na poslednú chvíľu. S minimom času sa musíte zbaliť, opustiť krajinu a čakať na e-mail potvrdzujúci moju rezerváciu ubytovania. A môže sa stať, že až v lietadle zistíte, že platba za hotel neprebehla kvôli zmrazenej karte. 

10. Fungovať bez prestávky

Radi si dohadujete čo najviac stretnutí? Z hotelov odchádzate skoro ráno a vraciate sa až večer. Je ťažké cítiť sa celý čas sviežo, pokiaľ fungujete bez prestávky 12 hodín. Preto si doprajte relax, aspoň na 30 minút. 

11. Zabudnúť si ponechať čas na zábavu

Nepridali ste si „bonusový deň“ počas služobnej cesty v úžasnej metropole sveta? Nabudúce určite takúto chybu nespravte a nechajte si deň na prehliadku mesta. 

Zdroj foto: Unsplash


https://www.forbes.com/sites/laurabegleybloom/2016/09/21/the-20-worst-mistakes-you-can-make-on-a-business-trip/#72c7d0d15b56